search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:30
MENU CLOSE

Κι όμως, ο Τραμπ έχει δίκιο: Πώς η Τουρκία «βραχυκύλωσε» το πρόγραμμα των F-35

15.05.2020 13:41
f-35_2

 

Είναι σπάνιο, αλλά συμβαίνει: ο Τραμπ γκρινιάζει για κάτι και έχει δίκιο. Αυτό ακριβώς ισχύει για τις γκρίνιες του με το πρόβλημα που προκαλεί η Τουρκία στο project των F-35.

Αισθητές καθίστανται σταδιακά οι πρώτες επιπτώσεις στην παραγωγή των μαχητικών F-35 από την παράδοση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία. Κι αυτό, διότι η έξοδος της Άγκυρας από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35 έχει προκαλέσει προβλήματα στην προμήθεια εξαρτημάτων, τα οποία θεωρούνται αναγκαία για την παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών.
 
Σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ, περίπου 15 βασικά εξαρτήματα, τα οποία απαιτούνται για τα F-35 και τα οποία κατασκευάζονταν στην Τουρκία, αυτή τη στιγμή δεν παράγονται «με τον αναγκαίο ρυθμό».
 
Παράλληλα, με βάση την ίδια αναφορά, η Lockheed Martin –εταιρεία ανάπτυξης των F-35– αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξεύρεση νέων προμηθευτών για 1.005 διαφορετικά εξαρτήματα, τα οποία μέχρι πρότινος παράγονταν από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
 
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα των F-35, καθώς και την αμερικανική απειλή περί επιβολής κυρώσεων.
 
Παράλληλα, η Ουάσιγκτον έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μη απόκτησης των πυραυλικών συστημάτων Patriot εκ μέρους της Τουρκίας για όσο διάστημα η τελευταία εξακολουθεί να διαθέτει τους S-400. Τα προβλήματα στην παραγωγή των F-35 ωστόσο, δεν σταματούν εδώ, καθώς ένα ακόμη αφορά την κακή συνήθεια των «καθυστερημένων παραδόσεων».
 
Σύμφωνα με την κυβερνητική έκθεση, από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Ιούλιο του 2019, ο αριθμός των εκτός χρόνου παραδόσεων αυξήθηκε από τις 2.000 στις πάνω από 10.000. Μάλιστα, το 60% των περιπτώσεων αφορά 20 συγκεκριμένους προμηθευτές.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι με κόστος 1,6 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, το πρόγραμμα των F-35 αποτελεί το πλέον δαπανηρό και αμφιλεγόμενο οπλικό project στην ιστορία της ανθρωπότητας.
 
Πηγή: onalert.gr / AMN
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:28