28/11/2020 15:50:33
16.5.2020 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2125 στις 14-5-2020

Μ’ ένα κλικ, το γηροκομείο πάει… μουσείο!

Μ’ ένα κλικ, το γηροκομείο πάει… μουσείο! - Media

 

Όταν διάβασα το ενημερωτικό δελτίο που μου έστειλε η φίλη Μαρία Τσολάκη συγκινήθηκα για αυτή την πρωτοβουλία, η οποία αφορά μία κοινωνική ομάδα που αδυνατεί να επισκεφθεί τα μουσεία, τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε γηροκομεία.

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, σε συνεργασία με την «seveneleven ομάδα θεάτρου» – η οποία διαθέτει πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη προγραμμάτων και δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας για άτομα τρίτης ηλικίας – καθιστά την τέχνη προσβάσιμη μέσα από τη νέα ψηφιακή δράση «Μικρές Ξεναγήσεις για Μεγάλους» και με όχημα τη σπάνια συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Β. και Ε. Γουλανδρή τα άτομα τρίτης ηλικίας θα έρθουν σε επαφή με τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη και τους εκφραστές της, ενώ θα συμμετάσχουν και σε ένα παιχνίδι με στοιχεία βιωματικής ξενάγησης.

Σύμφωνα με έρευνες, η έκθεση σε έργα τέχνης μπορεί να συνεισφέρει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων που διαμένουν στα κατά τόπους γηροκομεία, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην άρση αποκλεισμού της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας από δράσεις που προωθούν μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Κάθε εβδομάδα, οι συμμετέχοντες θα επιλέγουν ένα έργο τέχνης από τη συλλογή του Ιδρύματος Β. και Ε. Γουλανδρή. Την εισαγωγική παρουσίασή του θα ακολουθεί ένας διάλογος εντυπώσεων, ενώ μέσα από τις διαφορετικές ερμηνείες θα πραγματοποιείται μία σύντομη περιήγηση στη ζωή του καλλιτέχνη. Η δράση θα ολοκληρώνεται με την επίσημη παρουσίαση του έργου.

Οι «Μικρές Ξεναγήσεις για Μεγάλους» ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και προσφέρονται ψηφιακά σε μη κερδοσκοπικές δομές της Αττικής εντελώς δωρεάν.

INFO

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Ιδρύματος Β. και Ε.

Γουλανδρή μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα goulandris.gr και στις

σελίδες στα social media @BEGoulandrisFoundation

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.