search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:42
MENU CLOSE

Ημερολόγιο «βόμβα» κατά της Κίνας – «Έλεγαν ότι ο Covid-19 δε μεταδίδεται»

18.05.2020 15:15
Ημερολόγιο «βόμβα» κατά της Κίνας - «Έλεγαν ότι ο Covid-19 δε μεταδίδεται» - Media
Τις Αρχές της Ουχάν φαίνεται πως «καίει» μια 64χρονη Κινέζα συγγραφέας, η οποία κατέγραφε σε ημερολόγιο όσα συνέβαιναν στην καραντίνα. Όπως αποκάλυψε, οι Αρχές έλεγαν στον κόσμο πως ο κορωνοϊός «δεν ήταν μεταδοτικός μεταξύ των ανθρώπων».
 
Η Φανγκ Φανγκ, η οποία μεγάλωσε στην Ουχάν, κυκλοφόρησε ένα «απαγορευμένο» περιοδικό, όπου υπήρχαν όλες οι εμπειρίες της κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Απόσπασμα του περιοδικού δημοσίευσαν οι Sunday Times.
 
Πιο συγκεκριμένα, την 1η Φεβρουαρίου έγραψε: «Τώρα που κάνω μια αναδρομή, ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός μου που μου είπε για πρώτη φορά ότι αυτός ο ιός ήταν μεταδοτικός. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χουανζόνγκ.
 
Στις 31 Δεκεμβρίου, μου έστειλε ένα δοκίμιο με τίτλο ‘Ύποπτη περίπτωση ιού άγνωστης προέλευσης στην Ουχάν”. Ωστόσο, δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι την επίσημη κυβερνητική γραμμή: ‘Δεν είναι μεταδοτικός μεταξύ ανθρώπων, είναι ελεγχόμενος και αποτρέψιμος’. Μόλις το ακούσαμε, όλοι ανακουφιστήκαμε».
 
Πολλά από όσα δημοσίευσε στο διαδίκτυο η Κινέζα συγγραφέας διαγράφηκαν λόγω της λογοκρισίας που έλαβαν. Το περιοδικό της ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου και αναφέρεται στην κατάσταση στα νοσοκομεία αλλά και στην έλλειψη μασκών.
 
Δεχόταν απειλές για τη ζωή της εξαιτίας του ημερολογίου
Παρόλο που η τελευταία της ανάρτηση δημοσιεύτηκε στις 24 Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα άρει τους περιορισμούς μετακίνησης στις 8 Απριλίου, η συγγραφέας δεχόταν απειλές για τη ζωή της αν αποφάσιζε να δημοσιεύσει το ημερολόγιο στη Δύση.
 
Αρκετοί από τους λογαριασμούς της έχουν διαγραφεί, όπως είπε η συγγραφέας, και άλλοι έχουν μπλοκαριστεί προσωρινά. Είπε ότι έλαβε απειλές και ανησυχούσε για την ασφάλεια της οικογένειάς της, καθώς αποτέλεσε στόχο εξαγριωμένων χρηστών του διαδικτύου που διέδωσαν ψευδείς και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς για την ίδια και μάλιστα αποκάλυψαν και τη διεύθυνση της κατοικίας της.
 
Ένας θυμωμένος αναγνώστης απείλησε ακόμη και με θάνατο την Φανγκ Φανγκ με την μορφή μιας τεράστιας αφίσας που ανάρτησε σε ένα δρόμο στο κέντρο της Ουχάν, αναφέρει το Radio France Internationale.
 
«Ένας φίλος γιατρός μου είπε: ‘Στην πραγματικότητα, όλοι εμείς οι γιατροί γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι υπάρχει μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο, το αναφέραμε στους ανώτερούς μας, αλλά κανείς δεν προειδοποίησε τον κόσμο» έγραφε σε μία καταχώρηση.
 
Αναμένεται να κυκλοφορήσει διεθνώς το ημερολόγιό της
Αρχικά το ημερολόγιο της Φανγκ Φανγκ, ήταν πολύ δημοφιλές στο διαδίκτυο, κάτι όμως που σταμάτησε απότομα όταν διέρευσε πως πρόκειται να κυκλοφορήσει διεθνώς στα αγγλικά και στα γερμανικά.
 
Η αγγλική έκδοση, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 30 Ιουνίου, θα γράφει στο εξώφυλλο: «Επιστολές από μια πόλη σε καραντίνα: Το ημερολόγιο της Ουχάν». Η γερμανική έκδοση είναι η πιο αμφισβητούμενη από τις δύο. Στο εξώφυλλο, που θα εικονίζει μια μαύρη μάσκα, γράφει: «Ημερολόγιο Ουχάν: Το απαγορευμένο ημερολόγιο από την πόλη όπου ξεκίνησε η κρίση του κορωνοϊού».
 
Οι επικριτές λένε ότι η 64χρονη, που είχε κερδίσει το πιο διάσημο λογοτεχνικό βραβείο της Κίνας το 2010, παρέχει τροφή στις χώρες που είχαν επιτεθεί στο Πεκίνο για τον χειρισμό της πανδημίας. Μάλιστα, η Κίνα έχει κατηγορηθεί για απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με τον θανατηφόρο ιό από τις διεθνείς δυνάμεις κατά την έναρξη της πανδημίας.
 
Από την άλλη, οι θαυμαστές της υποστηρίζουν πως «η Φανγκ Φανγκ δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν».
 
Πηγή: star.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:42