search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:39
MENU CLOSE

Η Κίνα αντεπιτίθεται: Πώς απαντά η Huawei στο μπλόκο του Τραμπ για εξαγωγές τσιπ

18.05.2020 17:49
Η Κίνα αντεπιτίθεται: Πώς απαντά η Huawei στο μπλόκο του Τραμπ για εξαγωγές τσιπ - Media
 
Ο Donald Trump και η κυβέρνηση του όχι μόνο επέκτειναν το μπλόκο στη Huawei για ακόμη έναν χρόνο, αλλά αποφάσισαν να παρεμποδίσουν την παροχή hardware από τους συνεργάτες της κινέζικης εταιρείας, ακόμη και αν δεν εδρεύουν στις ΗΠΑ. Οποιοσδήποτε κατασκευαστής chipsets, εάν χρησιμοποιεί ο ίδιος οποιαδήποτε τεχνολογία ή λογισμικό προέρχεται από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να ζητά την άδεια της Washington για να προμηθεύσει τη Huawei.
 
Η αντίδραση της Κίνας ήταν σχεδόν άμεση. Καταρχάς υπήρξαν δηλώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι ο πόλεμος των ΗΠΑ απέναντι στη Huawei είναι παράλογος, ενώ κυκλοφορούν αρκετές φήμες για αντίποινα που θα δούμε σε επόμενο άρθρο εντός της ημέρας. Για την ώρα κρατάμε την ουσία που αφορά την παροχή hardware στη Huawei ώστε να συνεχίσει την κατασκευή των δικών της επεξεργαστών Kirin και όχι μόνο.
 
Η Huawei, λοιπόν, είχε προβλέψει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο και γι’ αυτό άρχισε να μεταφέρει την παραγωγή ορισμένων chips που χρησιμοποιεί στα mid-range smartphones της στη SMIC. Η τελευταία είναι μια κινέζικη κατασκευάστρια που χρησιμοποιεί εξοπλισμό, λογισμικό και υλικά που προέρχονται αποκλειστικά από την Κίνα, επομένως, δεν μπορεί να ελεγχθεί με κανέναν τρόπο από τις ΗΠΑ. Σε αυτήν θα γίνει επένδυση ύψους $2.2 δισ. από την κυβέρνηση της Κίνας για να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι για την ώρα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει chips στην κλίμακα των 14nm, τη στιγμή που ο κορυφαίος Kirin 990 5G κατασκευάζεται από την TSMC στα 7nm και φυσικά η Huawei στοχεύει στα 5nm για τις επόμενες γενιές της (βλ. Huawei Mate 40).
 
Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση των ΗΠΑ επιτρέπει στους κατασκευαστές των chipsets να συνεχίσουν τη συνεργασία με τη Huawei για ακόμη 120 ημέρες, αρκεί να έχουν μπει στην παραγωγή τα chipsets έως και την 15η Μαΐου 2020. Αυτό σημαίνει ότι η σειρά Huawei Mate 40 ίσως προλάβουν να πάρουν τους νέους επεξεργαστές από την TSMC, τουλάχιστον για μια από τις πρώτες φουρνιές τους. Από εκεί και πέρα, ξεκινά ένας νέος αγώνας δρόμου για τη Huawei ώστε να μπορέσει να στηρίξει την κατασκευή του hardware με αποκλειστικά USA-free δυνάμεις.
 
Μη ξεχνάμε ότι ο ιδρυτής της Huawei είχε τονίσει πριν από μερικούς μήνες πως η Huawei έχει στρέψει την προσοχή της στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση της από τις ΗΠΑ και ενδεχόμενως να είχε προβλέψει τις εξελίξεις. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η SMIC είναι για την ώρα ένα τίποτα μπροστά στην TSMC, αλλά αν ανοίξει η κάνουλα από την Κινέζικη κυβέρνηση, ίσως δούμε εκθετική ανάπτυξη μέσα στους επόμενους μήνες.
 
Αν κάνουμε ένα βήμα πίσω και δούμε σφαιρικά όλη αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με μια πρώτη ματιά είναι εμφανής η ζημιά που έχει προκαλέσει στη Huawei ο Donald Trump και η κυβέρνηση του. Ταυτόχρονα, όμως, βοηθά του στη δημιουργία ενός νέου πόλου που έχει την τεχνογνωσία, την οικονομική δυνατότητα, τη μάζα χρηστών και τη στήριξη της Κινεζικής κυβέρνησης, κάτι που μακροπρόθεσμα θα φέρει πολύ σημαντικές επιπτώσεις για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και όχι μόνο.
 
Πηγή: techgear.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18