search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:22
MENU CLOSE

Τσίπρας: Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου απόδειξη ότι χρεοκόπησε η ρητορική περί «σκευωρίας»

19.05.2020 15:17
5081640.jpg
 
Η επέκταση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου αποτελεί απόδειξη ότι χρεοκόπησε το αφήγημα της κυβέρνησης πως η Νοβάρτις αποτελεί «σκευωρία» του ΣΥΡΙΖΑ και όχι σκάνδαλο, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβερνητική πλειοψηφία λέγοντας ότι εφόσον δεν προκύπτει καμία αιτία παραπομπής από τον πυρήνα του κατηγορητηρίου προχωρά στην κατασκευή νέου κατηγορητηρίου. Αφού βρήκατε κατηγορούμενο είπε, δε θα κολλήσετε στις «λεπτομέρειες», δηλαδή στην απουσία κατηγορητηρίου.
 
Κάλυψε εκ νέου τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο λέγοντας ότι στην ομιλία του, αποδόμησε μία προς μία τις εις βάρος του καταθέσεις. Στη δική του ομιλία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στα «μικροπολιτικά» κίνητρα αφενός της αρχικής ρητορικής περί σκευωρίας που όπως είπε εξ αρχής στόχος ήταν να αποτελέσει αντιπερισπασμό στο πραγματικό σκάνδαλο της Νοβάρτις που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου, της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου ακριβώς επειδή ο αρχικός σχεδιασμός συνάντησε δυσκολίες.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας εισαγωγικά σχολίασε και πάλι την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση, λέγοντας πως αποδεικνύεται εκ νέου ότι κάνει το χατίρι του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υποχωρώντας στον ρεβανσισμό του.
 
Ειδικότερα ανέφερε ότι μετά την απουσία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2019 για τη σύσταση προανακριτικής, σήμερα επαναλαμβάνεται η εικόνα των άδειων κυβερνητικών εδράνων.
 
«Τι θέλει να μας πει με την απουσία του;» αναρωτήθηκε. «Δεν αποφασίζει αυτός; Δεν κινεί τα νήματα αυτός για τη στάση της ομάδας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην επιτροπή; Ερήμην του εξελίσσεται η διαδικασία; Ή μήπως θέλει να μας πει ότι τα νήματα τα κινεί ο κ. Σαμαράς και η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του; Τι από τα δύο θέλει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης;».
 
Προειλημμένη απόφαση το Ειδικό Δικαστήριο
Και συνέχισε λέγοντας: «Σήμερα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί απουσίαζε και τότε και τώρα. Είναι προφανές ότι βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στην παράδοση που έχει η παράταξή του να καταφεύγει στον ρεβανσισμό των Ειδικών Δικαστηρίων και την παράδοση από την άλλη που έχει η οικογένειά του απέναντι στον. Κ. Σαμαρά».
 
«Κατανοώ» είπε «ότι του είναι δύσκολο να έρχεται και να δηλώνει πολιτική υποταγή στους σχεδιασμούς της ακραίας συνιστώσας του κόμματός του».
 
Εκτίμησε ότι δεν θα είναι ούτε στο μέλλον εδώ για να μιλήσει, όταν δηλαδή «θα φέρετε την προειλημμένη απόφαση για παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο» διότι όσα έχουν αποκαλυφθεί καθιστούν την υπόθεση αυτή το «μεγαλύτερο φιάσκο» («δεν ξέρω αν είναι τελικά ή όχι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αλλά είναι επιβεβαιωμένα το μεγαλύτερο φιάσκο προανακριτικής επιτροπής από συστάσεως του ελληνικού κράτους»).
 
Σημείωσε επίσης, ότι την ώρα που καταρρέει η ρητορική της σκευωρίας η ΝΔ επιδεικνύει μια «ένοχη σιωπή» για το καθεαυτό σκάνδαλο καθώς οι εμπλεκόμενοι συνεχίζουν να τελούν υπό διερεύνηση παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης των δικαστών.
 
«Φτιάξατε καθεστώς θεσμοποιημένης διαφθοράς»
Στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της ΝΔ στον τομέα της Δικαιοσύνης, κατηγορώντας την ότι ενώ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να εμφανίσει το κόμμα του ως αντιθεσμικό, σήμερα η ίδια λειτουργεί με όρους «θεσμοποιημένης διαφθοράς».
 
«Το θέμα είπε δεν είναι να βρούμε να ψάχνουμε να βρούμε τι κάνατε χθες αλλά τι κάνετε σήμερα». Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες σημείωσε, που ο λαός μας βρίσκετε μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση και « την ώρα που εσείς παριστάνετε τους τιμητές για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», αυτοί που απουσιάζουν από τα έδρανα, «έδειξαν το πρόσωπο της πολιτικής και ηθικής του κατάπτωσης, είτε με το περιβόητο voucher της κοροϊδίας χιλιάδων επιστημόνων της χώρας, μεταξύ αυτών και των δικηγόρων συλλειτουργών της δικαιοσύνης με στόχο να δώσουν σε κάποιους ημέτερους περισσότερα από 80 εκ ευρώ για προγράμματα ψευτοκατάρτισης, είτε με το νέο καθεστώς ‘θεσμοποιημένης διαφθοράς’ που φτιάξατε προβλέποντας πλείστε έκτακτες παρεκκλίσεις από τους κανόνες διαφάνειας και ελέγχου των απευθείας αναθέσεων».
 
«Ένα καθεστώς που φοβάμαι ότι θα μας συνοδεύει ως το φθινόπωρο», πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για πρόωρες εκλογές.
 
Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για «απευθείας αναθέσεις ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ, όπως η προμήθεια υγειονομικού υλικού, από την 6Η Υγειονομική Περιφέρεια μάσκες δηλαδή για την προστασία από τον ιό, αντί ποσού 20€ η κάθε μία και με συνολική αξία άνω του 1,5 εκ. ευρώ», περίπτωση που συνοδεύτηκε από καταγγελίες για τριπλασιασμό της τιμής και συγγενικές σχέσεις ανάμεσα στον αναθέτοντα και τον ανάδοχο.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην «νεοσύστατη Εθνική Αρχή Διαφάνειας» για την οποία είπε ότι «τελεί υπό την αρχή ενός ανδρός, με ανενεργά τα άλλα όργανα διοίκησής της, χάριν του ευνοούμενου του κ. Μητσοτάκη διοικητή της» ενώ «οι ελεγκτές της είναι διακοσμητικοί» καθώς «έχουν παροπλιστεί, αναλαμβάνοντας τους ελέγχους κατά του καπνίσματος και, ατελέσφορα, τους ελέγχους για τον κορονοϊό».
 
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εν μέσω πανδημίας νομοθέτησε διάταξη εξυπηρέτησης για τα τραπεζικά στελέχη που κατηγορούνταν για κακουργηματικές πράξεις απιστίας, δίνοντας την δυνατότητα – ενώ όλες οι άλλες προθεσμίες είχαν ανασταλεί κανονικά, η τετράμηνη προθεσμία που αφορούσε τη δίωξή τους να «τρέξει» κατ’ εξαίρεση και έτσι με κλειστά δικαστήρια να λάβουν την πολυπόθητη ασυλία, πιθανότατα συμφωνημένη με την κυβέρνηση όπως εκτίμησε.
 
«Η μη αποπομπή Σκέρτσου φανερώνει πόσο σέβεται ο Μητσοτάκης τη δικαιοσύνη»
Τέλος αναφέρθηκε στην περίπτωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Σκέρτσου. «Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί υπουργός παρά τω πρωθυπουργό, να κάνει παρέμβαση για μια δίκη που συγκλονίζει το πανελλήνιο και να παίρνει θέση εναντίον της αγόρευσης της εισαγγελέως, εν θερμώ» διερωτήθηκε.
 
«Και μετά, αφού βλέπει ότι η παρέμβασή του πέφτει στο κενό, ότι δεν επηρεάστηκαν οι δικαστές, ότι ξεσηκώθηκε κύμα αγανάκτησης από την κοινή γνώμη, να δηλώνει ότι αφορούσαν όσα ανήρτησε αφορούσαν προσωπικές του απόψεις».
 
«Μας λέτε ότι δικαιούται ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό να μας λέει ότι σχολιάζει με την ιδιότητα του πολίτη και όχι με τη θεσμική του ιδιότητα; Θα μας τρελάνετε τελείως;».
 
Το θέμα είναι, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο υφυπουργός « συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού», πράγμα το οποίο φανερώνει «το πόσο σέβεται τη Δικαιοσύνη και τις διαδικασίες της ο ίδιος ο πρωθυπουργός».
 
Ακολούθως διερωτήθηκε τι θα είχε συμβεί αν ανάλογη ανάρτηση είχε κάνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και επεκτάθηκε λέγοντας ότι ήταν κεντρικό πολιτικό σχέδιο της ΝΔ να δημιουργήσει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη «θεσμικού αναλφαβητισμού», και «θεσμικής ανεπάρκειας». Κάτι για το οποίο, συμπλήρωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δώσει δικαίωμα, αλλά ήταν η άμυνα της ΝΔ «απέναντι στη διακηρυγμένη πρόθεσή μας να ανταποκριθούμε στο λαϊκό αίσθημα που απαιτούσε να αφεθεί η δικαιοσύνη να ανασάνει, να είναι απερίσπαστη και «αρχίσατε να μας χρεώνετε από την πρώτη μέρα αντιθεσμικά πολιτικά παιχνίδια».
 
Αποχή από την αυριανή ψηφοφορία
Κλείνοντας επανέλαβε ότι η πρόταση διεύρυνσης κατηγορητηρίου «είναι σήμερα άλλη μια απόδειξη εργαλειοποίησης της θεσμικής διαδικασίας, προκειμένου να επιτύχετε τις προαποφασισμένες πολιτικές σας σκοπιμότητες».
 
Προανήγγειλε δε την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από την αυριανή ψηφοφορία στην Ολομέλεια: «Αύριο θα σας αφήσουμε να αναλάβετε μόνοι σας την ευθύνη στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Είναι η δική μας απάντηση στον ευτελισμό των έως τώρα διαδικασιών και στην περαιτέρω εμπλοκή της Δικαιοσύνης σε τοξικούς μικροπολιτικούς σχεδιασμούς».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 00:21