search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 23:08
MENU CLOSE

Καλωσορίζει «ένθερμα» ο Ρέγκλινγκ τη γαλλογερμανική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης

19.05.2020 16:11
Επιστροφή στη λιτότητα το 2021, θέλει ο Ρέγκλινγκ - Media

 

Τη χθεσινή γαλλογερμανική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ, καλωσόρισε ένθερμα ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του ESM τονίζει ότι η πρόταση αυτή θα στήριζε μία βιώσιμη ανάκαμψη στην Ευρώπη από την κρίση του κορονοϊού.

Και προσθέτει: «Στηρίζω με συνέπεια την άποψη ότι ορισμένες μεταβιβάσεις απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν την οικονομικά ζημιά που έχει προκληθεί από την κρίση και ότι ο μόνος τρόπος για να γίνουν οι μεταβιβάσεις αυτές είναι μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αν εφαρμοστεί, η γαλλογερμανική πρόταση θα αποτελέσει ένα μεγάλο θεμέλιο της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην κρίση και θα προστατεύσει την ενιαία αγορά καθώς και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Θα συμπλήρωνε τις άλλες ευρωπαϊκές αντιδράσεις που αποτελούν ήδη συμφωνηθέντα δίχτυα ασφαλείας για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέσω του (προγράμματος) SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός προγράμματος εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Στήριξης του ESM για την κρίση της πανδημίας. Είναι σημαντικό ότι η χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα βοηθήσει κυρίως τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση. Τα δύο ευρωπαϊκά πακέτα είναι επίσης συμπληρωματικά από πλευράς χρόνου: Η στήριξη του ESM για την κρίση της πανδημίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα κράτη – μέλη του ευρώ από τώρα. Επίσης, το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύντομα οι εγγυήσεις της ΕΤΕπ θα είναι διαθέσιμα σε πολύ λίγο».

Νωρίτερα, απορρίπτοντας το “Ταμείο ανάκαμψης”, για την παροχή βοήθειας προς τις πληγείσες από τον κορονοϊο χώρες-μέλη της ΕΕ, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς διαμήνυε σήμερα, μέσω Twitter, ότι “η θέση μας παραμένει αμετάβλητη”, και σημείωνε πως αντάλλαξε απόψεις με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίος κρατούν επίσης αρνητική στάση.

Στήριξη και κριτική στη Γερμανία

Την στήριξή τους, αλλά και την κριτική τους, στην γερμανογαλλική πρόταση, εκφράζουν πολιτικοί και αναλυτές στην Γερμανία.

Βέβαιος για την έγκριση του σχεδίου και από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD), εξαίροντας το γεγονός ότι οι δύο χώρες, ενώ είχαν διαφορετικές θέσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, παρουσίασαν τελικά κοινές προτάσεις. «Είναι το πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή λύση. Θα πρέπει να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες στο πλαίσιο της Ε.Ε., αλλά συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να βρούμε λύση σύντομα», τονίζει ο κ. Μάας.

Από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ραλφ Μπρινκχάους σημειώνει μιλώντας στο Spiegel ότι είναι «καλό και σωστό η Γερμανία και η Γαλλία να καταθέτουν κοινή πρόταση για ταμείο ανασυγκρότησης». Επιπλέον, ο κ. Μπρινκχάους, ο οποίος ανήκει στους αυστηρότερους επικριτές των ευρωομολόγων δεν ερμηνεύει την γερμανογαλλική πρόταση ως κοινή ανάληψη ευθύνης: «Αυτή η πρόταση δείχνει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λειτουργεί και χωρίς αμοιβαιοποίηση χρεών», αναφέρει και ζητά ταυτόχρονα τα κεφάλαια του ταμείου να διατεθούν σε στοχευμένες διαρθρωτικές βελτιώσεις και βιώσιμη ανάπτυξη και «να μην μοιραστεί χρήμα με το ποτιστήρι».

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ένωσης Μεσαίων Επιχειρήσεων του CDU Κρίστιαν φον Στέτεν, ο οποίος επισημαίνει ότι «στην αξιολόγηση της πρότασης θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην μπουν από την πίσω πόρτα τα απαράδεκτα ευρωομόλογα».

Ο υποψήφιος αρχηγός του CDU και αντιπρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, εκφράζει πάντως την στήριξή του στο σχέδιο που παρουσίασαν χθες η Άγγελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν. «Το βρίσκω ιδιαίτερα καλό», δηλώνει ο κ. Μερτς στο Spiegel και τονίζει ότι «δεν υπάρχει στην Ευρώπη άλλη χώρα, η οποία να έχει τόσο μεγάλο συμφέρον να ξαναρχίσει να λειτουργεί η Ε.Ε. και κυρίως η κοινή αγορά, από την Γερμανία». Διευκρινίζει δε ότι οι πόροι για το ταμείο ανασυγκρότησης «δεν είναι χρήματα τα οποία θα έρθουν από την Γερμανία και την Γαλλία, αλλά από τον κοινό προϋπολογισμό της Ε.Ε.».

Την γερμανογαλλική πρόταση χαιρετίζει και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Γερμανία και η Γαλλία καταθέτουν κοινή πρόταση για την διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ σε ό,τι αφορά το «ταμείο ανασυγκρότησης», επισημαίνει ότι θα αποτελέσει «σημαντικό μήνυμα για την ικανότητα της Ε.Ε. να δρα, αλλά και για την αλληλεγγύη» των μελών της. «Είναι σημαντικό οι δαπάνες αυτού του ταμείου να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στα (εθνικά) προγράμματα των κρατών – μελών (…) Όλη η Ευρώπη έχει συμφέρον να στηριχθούν οι πιο σοβαρά πληγείσες χώρες», δηλώνει και αναφέρει ενδεικτικά ότι υπάρχει ανάγκη επενδύσεων σε διασυνοριακές υποδομές συγκοινωνιών και τηλεπικοινωνιών. Ο κ. Φούεστ τονίζει ωστόσο ότι η χρηματοδότηση από το ταμείο πρέπει να είναι εφάπαξ και να συνοδεύεται από σχέδιο αποπληρωμής, η οποία πρέπει να ξεκινήσει με την επίτευξη οικονομικής ανάκαμψης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03