search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:21
MENU CLOSE

Ταμείο Ανάκαμψης: Αντιπρόταση στο σχέδιο Μέρκελ-Μακρόν ετοιμάζει ο Κουρτς

19.05.2020 16:57
Κουρτς: Πρέπει να υπάρξει αντίδραση με κυρώσεις στην Τουρκία - Media

 

Μία “αντιπρόταση” του, στο “Ταμείο ανάκαμψης”, το οποίο ανακοίνωσαν χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκαλεί ο νέος κορονοϊος, προαναγγέλει ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξή στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Oberoesterreichische Nachrichten.

“Θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με κράτη, τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο σωστός δρόμος είναι τα δάνεια και όχι οι επιδοτήσεις”, τονίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος νωρίτερα, απορρίπτοντας την γαλλο-γερμανική πρόταση, διαμήνυε, μέσω Twitter, ότι “η θέση μας παραμένει αμετάβλητη”.

Στη συνέντευξη του στην Oberoesterreichische Nachrichten, ο Αυστριακός καγκελάριος δηλώνει πως για το θέμα αυτό βρίσκεται σε σχετικό συντονισμό με την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία.

Οι χώρες αυτές, μαζί με την Αυστρία, ανήκουν στη αποκαλούμενη “συμμαχία των καθαρά πληρωτών” και υποστηρίζουν έναν περιορισμό του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε μία πρόταση με τις δικές μας ιδέες. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να ανακάμψουμε την ευρωπαϊκή οικονομία και να αποφύγουμε την κοινοτικοποίηση των χρεών”, ισχυρίζεται ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισημαίνει στη συνέντευξή του, ότι, όπως συνέβη και σε πολλές άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, ο ίδιος εξεπλάγη από την πρόταση του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελάριου,.

“Φυσικά είναι νόμιμο, ότι δύο χώρες, και μάλιστα τόσο μεγάλες, προτείνουν κάτι”, αναφέρει ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι: “όμως η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Στήριξη και κριτική στη Γερμανία

Την στήριξή τους, αλλά και την κριτική τους, στην γερμανογαλλική πρόταση, εκφράζουν πολιτικοί και αναλυτές στην Γερμανία.

Βέβαιος για την έγκριση του σχεδίου και από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD), εξαίροντας το γεγονός ότι οι δύο χώρες, ενώ είχαν διαφορετικές θέσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, παρουσίασαν τελικά κοινές προτάσεις. «Είναι το πρώτο βήμα προς μια ευρωπαϊκή λύση. Θα πρέπει να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες στο πλαίσιο της Ε.Ε., αλλά συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να βρούμε λύση σύντομα», τονίζει ο κ. Μάας.

Από την πλευρά του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ραλφ Μπρινκχάους σημειώνει μιλώντας στο Spiegel ότι είναι «καλό και σωστό η Γερμανία και η Γαλλία να καταθέτουν κοινή πρόταση για ταμείο ανασυγκρότησης». Επιπλέον, ο κ. Μπρινκχάους, ο οποίος ανήκει στους αυστηρότερους επικριτές των ευρωομολόγων δεν ερμηνεύει την γερμανογαλλική πρόταση ως κοινή ανάληψη ευθύνης: «Αυτή η πρόταση δείχνει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη λειτουργεί και χωρίς αμοιβαιοποίηση χρεών», αναφέρει και ζητά ταυτόχρονα τα κεφάλαια του ταμείου να διατεθούν σε στοχευμένες διαρθρωτικές βελτιώσεις και βιώσιμη ανάπτυξη και «να μην μοιραστεί χρήμα με το ποτιστήρι».

Περισσότερο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ένωσης Μεσαίων Επιχειρήσεων του CDU Κρίστιαν φον Στέτεν, ο οποίος επισημαίνει ότι «στην αξιολόγηση της πρότασης θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην μπουν από την πίσω πόρτα τα απαράδεκτα ευρωομόλογα».

Ο υποψήφιος αρχηγός του CDU και αντιπρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, εκφράζει πάντως την στήριξή του στο σχέδιο που παρουσίασαν χθες η Άγγελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν. «Το βρίσκω ιδιαίτερα καλό», δηλώνει ο κ. Μερτς στο Spiegel και τονίζει ότι «δεν υπάρχει στην Ευρώπη άλλη χώρα, η οποία να έχει τόσο μεγάλο συμφέρον να ξαναρχίσει να λειτουργεί η Ε.Ε. και κυρίως η κοινή αγορά, από την Γερμανία». Διευκρινίζει δε ότι οι πόροι για το ταμείο ανασυγκρότησης «δεν είναι χρήματα τα οποία θα έρθουν από την Γερμανία και την Γαλλία, αλλά από τον κοινό προϋπολογισμό της Ε.Ε.».

Την γερμανογαλλική πρόταση χαιρετίζει και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Γερμανία και η Γαλλία καταθέτουν κοινή πρόταση για την διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ σε ό,τι αφορά το «ταμείο ανασυγκρότησης», επισημαίνει ότι θα αποτελέσει «σημαντικό μήνυμα για την ικανότητα της Ε.Ε. να δρα, αλλά και για την αλληλεγγύη» των μελών της. «Είναι σημαντικό οι δαπάνες αυτού του ταμείου να προσφέρουν προστιθέμενη αξία στα (εθνικά) προγράμματα των κρατών – μελών (…) Όλη η Ευρώπη έχει συμφέρον να στηριχθούν οι πιο σοβαρά πληγείσες χώρες», δηλώνει και αναφέρει ενδεικτικά ότι υπάρχει ανάγκη επενδύσεων σε διασυνοριακές υποδομές συγκοινωνιών και τηλεπικοινωνιών. Ο κ. Φούεστ τονίζει ωστόσο ότι η χρηματοδότηση από το ταμείο πρέπει να είναι εφάπαξ και να συνοδεύεται από σχέδιο αποπληρωμής, η οποία πρέπει να ξεκινήσει με την επίτευξη οικονομικής ανάκαμψης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24