search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:02
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Επαναφέρει το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση ο Κώστας Ζαχαριάδης – «Ναι» στον διάλογο ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

20.05.2020 06:12
ΣΥΡΙΖΑ: Επαναφέρει το θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση ο Κώστας Ζαχαριάδης - «Ναι» στον διάλογο ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ - Media

 

Με την άρση του lockdown και την επανεκκίνηση της οικονομίας φαίνεται να επανακάμπτει και η κινητικότητα γύρω από τα οργανωτικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση για τα οποία «πάγωσε» λόγω της πανδημίας μαζί με το συνέδριο.

Σε συνέντευξή του σε ενημερωτική ιστοσελίδα (ieidiseis,gr), ο πρώην γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Βόρειου Τομέα Κώστας Ζαχαριάδης (ανήκει στην τάση των προεδρικών) κάνει λόγο για την ανάγκη εμπλοκής του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή προέδρου, παραπέμπει κοινώς στην εκλογή προέδρου από την βάση. Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει για εκλογή από το συνέδριο σε αυτή τη φάση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για παραπέρα.

«Αρχίζει όμως να ωριμάζει μέσα μου η ιδέα ότι αν τηρήσουμε σοβαρές συλλογικές δικλείδες ασφαλείας θα πρέπει να δώσουμε παραπάνω χώρο στην κοινωνική βάση του κόσμου που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό σημαίνει εμπλοκή στην καθημερινότητα των τοπικών οργανώσεων, εμπλοκή στην επεξεργασία και την συγκρότηση του προγράμματος, εμπλοκή και θεματικές επεξεργασίες, γιατί όχι και εμπλοκή στην εκλογή του Προέδρου. Αυτός άλλωστε θα είναι ο κόσμος που θα αγωνιστεί για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, για να γίνουμε ξανά πλειοψηφία. Ζητάμε από τον κόσμο να μας εμπιστευτεί, πρέπει να τον εμπιστευτούμε κι εμείς».

Για την προσέγγιση με το ΚΙΝΑΛ τάσσεται υπέρ του διαλόγου με στόχο οι δύο δυνάμεις να τα βρουν και αποδίδει ευθύνες και στις δύο πλευρές για της ημερινή κατάσταση.

Όσον αφορά τα φαινόμενα εσωστρέφειας ο ίδιος ασκεί κριτική στην απέναντι πλευρά τους «κομματικούς» λέγοντας πως «πρέπει επιτέλους και η κομματική Αριστερά να αντιληφθεί μετά από ενάμιση αιώνα πείρας, ότι εχθροί δεν είναι εσωκομματικοί, ούτε καν στα όρια της ευρείας δημοκρατικής παράταξης που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε».

Βασικοί άξονες της συνέντευξης:

Για τον διάλογο με ΚΙΝΑΛ: «Υπάρχει ένα πολύ φορτισμένο τοπίο που πρέπει να ξεκαθαρίσει. Είναι σαφές ότι στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ συμμετείχε -και μάλιστα με πολύ έντονο τρόπο- στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Και οι δύο πλευρές έχουμε ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και πρέπει να τη δούμε με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Πιστεύω όμως ότι ο ορθολογισμός, οι πολιτικές καταγωγές και εν τέλει η κοινή στόχευση για μια προοδευτική διακυβέρνηση, πρέπει να βάλουν κάποια στιγμή τα κόμματα στο ίδιο τραπέζι διαλόγου και αναζήτησης λύσεων για τη χώρα. Ειδικότερα τώρα που μετά από 10 χρόνια κρίσης κινδυνεύουμε να βρεθούμε πάλι σε δρόμους ύφεσης ανεργίας και πάλι το φάρμακο που προτείνει η συντηρητική κυβέρνηση Μητσοτάκη να είναι η λιτότητα. Μια λιτότητα που θα βυθίσει ακόμη περισσότερο σε ύφεση και ανεργία».

Για τα φαινόμενα εσωστρέφειας: «Ορισμένοι από μας ανεξαρτήτως προέλευσης οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε το «σύνδρομο του μικρού κόμματος με πολλούς ψηφοφόρους». Αντιθέτως θέλουμε ένα μεγάλο ανοιχτό, Ευρωπαϊκό, προοδευτικό, αριστερό, οικολογικό κόμμα. Προφανώς και δεν είμαστε, ούτε θέλουμε να είμαστε, ούτε πρέπει να είμαστε, κατά τη γνώμη μου, ένα κόμμα της Αριστεράς που μόνο του γνωρίζει την αλήθεια για την ιδεολογία και τη διακυβέρνηση. Επιβάλλεται όμως αν δεν θέλουμε να είμαστε παιδική χαρά να έχουμε ένα σχέδιο και να το υπηρετούμε όλοι μας, ο καθένας από τη θέση μάχης που συλλογικά έχουμε αποφασίσει».

Για τον «εσωτερικό εχθρό»: «Πρέπει επιτέλους και η κομματική Αριστερά να αντιληφθεί μετά από ενάμιση αιώνα πείρας, ότι εχθροί δεν είναι εσωκομματικοί, ούτε καν στα όρια της ευρείας δημοκρατικής παράταξης που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε».

Για τον τρόπο εκλογής του Αλέξη Τσίπρα: «Κάθε επιλογή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Δεν υπάρχει τέλεια επιλογή, αρχίζει όμως να ωριμάζει μέσα μου η ιδέα ότι αν τηρήσουμε σοβαρές συλλογικές δικλείδες ασφαλείας θα πρέπει να δώσουμε παραπάνω χώρο στην κοινωνική βάση του κόσμου που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Αυτό σημαίνει εμπλοκή στην καθημερινότητα των τοπικών οργανώσεων, εμπλοκή στην επεξεργασία και την συγκρότηση του προγράμματος, εμπλοκή και θεματικές επεξεργασίες, γιατί όχι και εμπλοκή στην εκλογή του Προέδρου. Αυτός άλλωστε θα είναι ο κόσμος που θα αγωνιστεί για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, για να γίνουμε ξανά πλειοψηφία. Ζητάμε από τον κόσμο να μας εμπιστευτεί, πρέπει να τον εμπιστευτούμε κι εμείς».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Ανησυχώ ότι μέχρι να αποφασίσει ο κ.Μητσοτάκης αν θα κάνει εκλογές, ανασχηματισμό ή τίποτα από τα δύο θα έχουνε πάει χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού μιας δεκαετίας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:01