search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:25
MENU CLOSE

Η Novartis διευρύνεται!

20.05.2020 08:17
Η Novartis διευρύνεται! - Media

 

Η σκευωρία Novartis και η δικαστική της διερεύνηση που διεκόπησαν λόγω της πανδημίας, επανέρχεται στο προσκήνιο μαζί με την γενικότερη προσπάθεια να ξαναμπεί η χώρα σε μια όσο το δυνατόν φυσιολογική τροχιά. Και η διαλεύκανση αυτής της σκευωρίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του δημόσιου βίου, καθώς έχουμε να κάνουμε με μια πρωτοφανή πολιτική δίωξη σε συνθήκες δημοκρατίας, με παράλληλη προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης. Το θέμα είναι σοβαρότατο και πρέπει κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί, ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η τιμή της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, η διαλεύκανση της υπόθεσης πρέπει να στείλει ένα σαφέστατο και ξεκάθαρο μήνυμα ότι όσοι θέτουν σε αμφισβήτηση υπονομεύοντάς το, το δημοκρατικό πολίτευμα, θα αντιμετωπίζονται με την ανάλογη αυστηρότητα.

Δεν χωρά πλέον καμία αμφιβολία ότι η σκευωρία Novartis έρχεται ως αποτέλεσμα της μπαχαλοποίησης της πολιτικής ζωής της χώρας μέσω των «πλατειών» και της γενίκευσης και διασποράς του λαϊκισμού που έφεραν στην επιφάνεια ακραίες και επικίνδυνες πολιτικές αντιλήψεις οι οποίες αμφισβήτησαν ευθέως το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Με αυτό το δεδομένο και με την αποθράσυνση των ευκαιριακών επιτυχιών τους, κάποιοι θεώρησαν ότι όχι μόνο είναι υπεράνω του νόμου αλλά και ότι μπορούν να καταλύσουν το πολίτευμα, προσαρμόζοντάς το σε λατινοαμερικάνικες εκδοχές διακυβέρνησης.

Η τότε κατάσταση θύμιζε στην κυριολεξία δυστοπικό πολιτικό θρίλερ του Netflix, αδιανόητο για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θρασύτητα των σκευωρών, ωστόσο, που κάθε άλλο παρά αφελείς υπήρξαν, βασιζόταν στο ότι ποτέ τους δεν μπήκαν πραγματικά στον κόπο να εκτιμήσουν σωστά τα αντανακλαστικά της δημοκρατίας και των θεσμών της. Η εμμονική τους επικριτική στάση, τους δημιούργησε την λανθασμένη εντύπωση ότι η δημοκρατία είναι ένα αδύναμο πολίτευμα του όποιου μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ελευθερίες – που οι ίδιοι τόσο περιφρονούν. Στην ουσία, έπεσαν στην παγίδα που οι ίδιοι έστησαν για τους αντιπάλους τους!

Χθες, Τρίτη 19 Μαΐου, έγινε μια συζήτηση στην Βουλή σχετικά με τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου. Εκεί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παγιδευμένος στις επιλογές του, σύρθηκε στην αναγκαστική υπεράσπιση του πρώην συνεργάτη του… Προφανώς, δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά, καθώς οι εξ οικείων αποκαλύψεις που θα ακλουθούσαν, θα παρέσυραν πολύν κόσμο στον λασπώδη βαλτότοπο του τέλους αυτή της διαδρομής. Έτσι, επιστράτευσε το γνωστό «ύφος και ήθος» που τον χαρακτηρίζει επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά το πολιτικό του προφίλ.

Η αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis, αποτελεί ιστορικό στίγμα εναντίον του ιδίου και της Αριστεράς. Ωστόσο, επειδή αυτό δεν πρέπει να ενοχλεί ιδιαίτερα το «ηθικό πλεονέκτημα» του κου Τσίπρα, ο ίδιος θα προτιμούσε σε αυτή τη συγκυρία να είχε συρθεί ως κατηγορούμενος, καθώς θα έπαιζε το χαρτί του θύματος που η Αριστερά το παίζει, έτσι κι αλλιώς, στα δάκτυλα. Θα συσπείρωνε το κόμμα και θα τους συστράτευε όλους γύρω του αφήνοντας πίσω γκρίνιες και αμφισβητήσεις. Το χαρτί αυτό του διωκομένου θύματος που θα τον ηρωοποιούσε, δεν του βγήκε. Είναι προφανές ότι αποκλείεται ο Παπαγγελόπουλος από δικό του βίτσιο να έστησε στον τοίχο τα 10 πιο σημαντικά πολιτικά πρόσωπα της εποχής. Είναι ακόμα προφανέστερο για την κοινή λογική ότι μια παρόμοιας έκτασης και σημασίας ενέργεια δεν μπορεί παρά να ήταν σε γνώση του τότε πρωθυπουργού.

Ωστόσο, στις δημοκρατίες και στην δικαιοσύνη χρειάζονται αποδείξεις και αυτές δεν υπάρχουν, άρα ο κος Τσίπρας θα αρκεστεί στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και θα αφεθεί στην κρίση της Ιστορίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:24