search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:20
MENU CLOSE

ΤΕΠΙΧ ΙΙ: 40.000 αιτήσεις μέσα σε 3 ώρες για επιχειρηματικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου

20.05.2020 13:32
ΤΕΠΙΧ ΙΙ: 40.000 αιτήσεις μέσα σε 3 ώρες για επιχειρηματικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου - Media

 

Κατά την πρώτη περίοδο υποβολής αιτήσεων, υποβλήθηκαν περισσότερες από 25.000 αιτήσεις, ύψους 3,5 δισ. ευρώ σε πέντε μόνο ημέρες.

Από σήμερα το μεσημέρι στις 12 «άνοιξε» πάλι το σύστημα υποδοχής αιτήσεων για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, δηλαδή για δάνεια με πλήρη επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων είναι τεράστιο, καθώς σύμφωνα με το insider.gr μέσα σε μόλις 3 ώρες υποβλήθηκαν 40.000 αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται πως κατά την πρώτη περίοδο υποβολής αιτήσεων, οι εμπορικές τράπεζες δέχθηκαν περισσότερες από 25.000 αιτήσεις, ύψους 3,5 δισ. ευρώ σε πέντε μόνο ημέρες από την έναρξή της δράσης, με αποτέλεσμα η πλατφόρμα να «κλείσει» προσωρινά για να γίνει η αξιολόγηση.

Εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος, η σχετική πλατφόρμα (https://www.ependyseis.gr/mis) που άνοιξε ξανά σήμερα αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα νωρίτερα, τα οποία σύντομα ξεπεράστηκαν.

Σημειώνεται πως η αρχική επιλογή των αιτήσεων γίνεται από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο συγκεντρώνει τις αιτήσεις και τις στέλνει στην τράπεζα του αιτούντος.

Στη συνέχεια οι τράπεζες στέλνουν τις αιτήσεις των πελατών τους στην Ελληνική Αναπτυξιακή τράπεζα για να διαπιστωθεί η επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων.

Την πλατφόρμα των αιτήσεων στο ΠΣΚΕ διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος αυξάνονται κατά 300 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 750 εκατ. ευρώ νέα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με το παραπάνω ποσό, ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης, με τη συμμετοχή των τραπεζών, διαμορφώνεται σε άνω των 2 δισ. ευρώ.

Οι όροι του προγράμματος

Η μεγάλη ζήτηση από την πλευρά των επιχειρηματιών οφείλεται στο γεγονός ότι το επιτόκιο ατών των δανείων επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας «ΤΕΠΙΧ ΙΙ», με βασική προϋπόθεση για την επιδότηση την διατήρηση των θέσεων εργασίας τουλάχιστον κατά τα δύο πρώτα έτη του δανείου.

Το ύψος των κεφαλαίων κίνησης που μπορεί να ζητήσει η εκάστοτε εταιρεία φτάνει τα 500.000 ευρώ ενώ τα δάνεια χορηγούνται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας CoViD-19, δηλαδή τους ΚΑΔ που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, το ύψος κάθε δανείου μπορεί να ανέλθει έως το 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης, ή έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους.

Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση (εφάπαξ ή πρώτη τμηματική) του δανείου, ενώ ορίζεται δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος καταβάλλονται μόνον τόκοι.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 19:19