search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:25
MENU CLOSE

Κλιματική αλλαγή: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου σύμφωνα με νέο επιστημονικό άρθρο

20.05.2020 17:38
ΗΠΑ: Η χώρα αποχωρεί επισήμως από τη Συμφωνία του Παρισιού - Media

 

Οι καύσωνες και οι φυσικές καταστροφές ενδέχεται να αυξάνουν την έκθεσή μας σε καρκινογόνα που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα, συντελώντας μεταξύ άλλων στην αύξηση των περιστατικών παιδικής λευχαιμίας.

Η κλιματική αλλαγή μάς εκθέτει σε περισσότερες καρκινογόνες ουσίες. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Πώς συνδέεται η αλλαγή κλίματος με τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου; Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές που απελευθερώνουν καρκινογόνα στην ατμόσφαιρα, όπως εξηγεί το σχετικό άρθρο στην επιθεώρηση CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Πλημμύρες και λευχαιμία

Μερικές φορές δεν είναι εύκολο να κάνουμε τη σύνδεση, αλλά τα στοιχεία είναι καταιγιστικά. Για παράδειγμα, ο τυφώνας Άντριου είχε προκαλέσει μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές σε εργοστάσια πετρελαίου και χημικές μονάδες στο Τέξας και τη Λουιζιάνα. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως εξηγούν οι ειδικοί, να απελευθερωθούν περισσότερα καρκινογόνα στην ατμόσφαιρα, που σήμερα πιθανόν να συνδέονται με την αύξηση των κρουσμάτων παιδικής λευχαιμίας στην περιοχή.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι πυρκαγιές σε δάση της Καλιφόρνιας το 2018, όταν «η ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο ήταν από τις χειρότερες στον κόσμο και ο καπνός εκτεινόταν κατά μήκος της ηπείρου μέχρι τη Νέα Αγγλία». Τέτοια περιστατικά εκπομπής ρύπων υποβαθμίζουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας «έως και για μήνες μετά», σύμφωνα με την αναφορά.

Μια ακόμη δραματική συνέπεια είναι το γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα παρεμποδίζουν την πρόσβαση των καρκινοπαθών σε νοσοκομεία και κλινικές όπου υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Έτσι, το ποσοστό θνησιμότητας αυξάνεται κατά 19%, όπως επισημαίνει άρθρο του 2019 που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA.

Έχουμε λοιπόν έναν ακόμη καλό λόγο να αναχαιτίσουμε την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς με αυτό τον τρόπο παράλληλα μειώνουμε τα κρούσματα καρκίνου και αυξάνουμε τα ποσοστά επιβίωσης ανάμεσα σε καρκινοπαθείς.

«Αν όλοι όσοι φροντίζουν τους καρκινοπαθείς έκαναν σαφές στις κοινότητες που υπηρετούν ότι οι δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων θα μπορούσαν να προλάβουν τον καρκίνο και να βελτιώσουν την έκβαση των κρουσμάτων, ίσως δούμε τις περιβαλλοντικές δράσεις να αυξάνονται και ταυτόχρονα φτάσουμε πιο κοντά στην αποστολή να μειώσουμε τα περιστατικά καρκίνου και τις συνέπειές του» όπως καταλήγει το άρθρο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:24