31/05/2020 07:35:12

Ποια μέτρα παίρνουν στην Ευρώπη για την στήριξη του Τύπου

Ποια μέτρα παίρνουν στην Ευρώπη για την στήριξη του Τύπου  - Media

 

Εννέα συνολικά χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη αποφασίσει ειδικά μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου την περίοδο της πανδημικής κρίσης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Ενώ όμως στη χώρα μας το μόνο μέτρο που ελήφθη είναι να μπουν οι εφημερίδες στα σούπερ μάρκετ, στις άλλες χώρες αποφασίστηκε η εφαρμογή σημαντικών μέτρων για τη σωτηρία εφημερίδων και δημοσιογραφίας.

Τα στοιχεία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεξεργάστηκαν οι ενώσεις δημοσιογράφων στην Ευρώπη και τα απέστειλε η ΕΣΗΕΑ στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, σημειώνοντας πως απαιτείται άμεσα γενναία στήριξη και στη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό πάντως πως η στήριξη επιχειρήσεων ΜΜΕ εντάσσεται στα γενικότερα μέτρα στήριξης όλης της αγοράς, πρακτικά δηλαδή, πέρα από τα σούπερ μάρκετ, δεν ελήφθη καμία απολύτως μέριμνα για τον έντυπο Τύπο. Αντιθέτως η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων ΜΜΕ προχώρησε σε αναστολή συμβάσεων. Οι χώρες που έλαβαν ειδικά μέτρα για τον Τύπου είναι

-Η Μεγάλη Βρετανία όπου έγινε αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, μηδενισμός ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις και αύξηση κρατικής διαφήμισης.

-Στην Ολλανδία εγκρίθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 11 εκατ. ευρώ για τη δημοσιογραφία, στην Αυστρία δόθηκαν 12, 1 εκατ. στις ημερήσιες εφημερίδες και 2,7 εκατ. στις εβδομαδιαίες.

-Στο Βέλγιο δημιουργήθηκε Ταμείο για τους ελεύθερους επαγγελματίες δημοσιογράφους και η κυβέρνηση θα αγοράσει διαφημιστικό χώρο στις εφημερίδες.

-Στη Γαλλία εγκρίθηκε αποζημίωση για μερική απασχόληση στον Τύπο, στη Δανία γίνεται άμεση επιστροφή χρημάτων από την απώλεια διαφήμισης, στην Ισπανία μειώθηκε ο ΦΠΑ για τις ψηφιακές εκδόσεις.

Στη Φιλανδία θα γίνει επιστροφή του ΦΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δημοσιογραφικές ενώσεις, ζητάνε την επιβολή έκτακτου φόρου στις πολυεθνικές πλατφόρμες της GAFA.

Πηγή: typologies.gr

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.