search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:50
MENU CLOSE

Ποια μέτρα παίρνουν στην Ευρώπη για την στήριξη του Τύπου

21.05.2020 05:42
Ποια μέτρα παίρνουν στην Ευρώπη για την στήριξη του Τύπου  - Media

 

Εννέα συνολικά χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη αποφασίσει ειδικά μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου την περίοδο της πανδημικής κρίσης, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Ενώ όμως στη χώρα μας το μόνο μέτρο που ελήφθη είναι να μπουν οι εφημερίδες στα σούπερ μάρκετ, στις άλλες χώρες αποφασίστηκε η εφαρμογή σημαντικών μέτρων για τη σωτηρία εφημερίδων και δημοσιογραφίας.

Τα στοιχεία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεξεργάστηκαν οι ενώσεις δημοσιογράφων στην Ευρώπη και τα απέστειλε η ΕΣΗΕΑ στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, σημειώνοντας πως απαιτείται άμεσα γενναία στήριξη και στη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό πάντως πως η στήριξη επιχειρήσεων ΜΜΕ εντάσσεται στα γενικότερα μέτρα στήριξης όλης της αγοράς, πρακτικά δηλαδή, πέρα από τα σούπερ μάρκετ, δεν ελήφθη καμία απολύτως μέριμνα για τον έντυπο Τύπο. Αντιθέτως η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων ΜΜΕ προχώρησε σε αναστολή συμβάσεων. Οι χώρες που έλαβαν ειδικά μέτρα για τον Τύπου είναι

-Η Μεγάλη Βρετανία όπου έγινε αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, μηδενισμός ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις και αύξηση κρατικής διαφήμισης.

-Στην Ολλανδία εγκρίθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 11 εκατ. ευρώ για τη δημοσιογραφία, στην Αυστρία δόθηκαν 12, 1 εκατ. στις ημερήσιες εφημερίδες και 2,7 εκατ. στις εβδομαδιαίες.

-Στο Βέλγιο δημιουργήθηκε Ταμείο για τους ελεύθερους επαγγελματίες δημοσιογράφους και η κυβέρνηση θα αγοράσει διαφημιστικό χώρο στις εφημερίδες.

-Στη Γαλλία εγκρίθηκε αποζημίωση για μερική απασχόληση στον Τύπο, στη Δανία γίνεται άμεση επιστροφή χρημάτων από την απώλεια διαφήμισης, στην Ισπανία μειώθηκε ο ΦΠΑ για τις ψηφιακές εκδόσεις.

Στη Φιλανδία θα γίνει επιστροφή του ΦΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δημοσιογραφικές ενώσεις, ζητάνε την επιβολή έκτακτου φόρου στις πολυεθνικές πλατφόρμες της GAFA.

Πηγή: typologies.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:48