search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:38
MENU CLOSE

«Καμιά θυσία για τον τουρισμό» λέει το ΚΚΕ και στηρίζει κινητοποιήσεις εργαζομένων στον κλάδο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2126
21-5-2020
23.05.2020 03:00
kketourismos-1.jpg

 

«Γη και ύδωρ» θεωρεί το ΚΚΕ πως δίνει η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες του τουρισμού με στόχο τη στήριξη του κλάδου που δέχεται σοβαρό πλήγμα λόγω της πανδημίας του Covid-19. Κοινώς, το ΚΚΕ θεωρεί ότι η κυβέρνηση θυσιάζει τους εργαζόμενους του κλάδου και τα δικαιώματά τους στον βωμό της επανεκκίνησης της τουριστικής οικονομίας, αλλά ακόμη και τη δημόσια υγεία, εφόσον τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό και τα υγειονομικά πρωτόκολλα φαίνεται να προσαρμόζονται στα οικονομικά κριτήρια. Ζητά να προστατευτούν οι εργαζόμενοι του κλάδου είτε ανοίξουν οι επιχειρήσεις που εργάζονται είτε όχι και στηρίζει κινητοποιήσεις εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό στις 28 Μαΐου.

Ο Περισσός παίρνει αποστάσεις από την αγωνία που εκφράζουν κόμματα και παράγοντες του τουρισμού, καθώς θεωρεί ότι στον βαθμό που ο εν λόγω κλάδος λειτουργεί ως «ατμομηχανή» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, συμπιέζει στον μέγιστο βαθμό τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του εν όψει και των κυβερνητικών ανακοινώσεων, το ΚΚΕ επισήμανε τα εξής: την εκκωφαντική πριμοδότηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, τη θυσία των εργασιακών δικαιωμάτων και της δημόσιας υγείας, και την προβληματικότητα του αναπτυξιακού μοντέλου που στηρίζεται στον τουρισμό, σε βάρος της παραγωγικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σημειώνει:
«Οι πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε. για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας, θυσιάζουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων και την προστασία της δημόσιας υγείας, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων, των tour operators, καθώς και των αεροπορικών εταιρειών. Οι αποφάσεις αυτές χαιρετίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και τον ΣΕΤΕ, αφού αποτελούσαν άλλωστε και δικές τους προτάσεις». 
Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με πακτωλό χρημάτων, μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας, επιδοτήσεων αλλά και εγγυήσεων» ενώ όσον αφορά τα μέτρα για τον κορωνοϊό, τονίζεται ότι προκλητικά αναιρείται κάθε «περιορισμός» και «πρωτόκολλο». Επιβάλλονται δηλαδή τα δύο μέτρα και σταθμά – καθώς απ’ την άλλη «ποινικοποιείται ακόμη και μια απλή διαμαρτυρία ή συνάθροιση» και συνεχίζεται «η αποθέωση της ατομικής ευθύνης». 

«Δεν έχει θετικό πρόσημο ο τουρισμός»
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους υποστηρίζει ότι τα ίδια αυτά μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων προωθούν την ελαστική εργασία (εκ περιτροπής εργασία) για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και τη διεύρυνση των περιθωρίων του κέρδους.
Όμως, αναφέρει το ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι τόσο στον τουρισμό όσο και γενικότερα γνωρίζουν, «ότι το “τουριστικό θαύμα” και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου δεν ωφέλησαν τους εργαζόμενους», αντιθέτως αυτοί είναι που «πλήρωσαν πανάκριβα τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια». «Η ευελιξία στην αγορά εργασίας με τις 16 μορφές ελαστικής απασχόλησης, η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί και μια συλλογική σύμβαση εργασίας που κάλυπτε μόνο το 10% των εργαζόμενων στον κλάδο, ήταν η αναγκαία προϋπόθεση για το “τουριστικό θαύμα”» καταλήγει.

Όσο για το μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στον τουρισμό σημειώνει: «Οι εξελίξεις στον τουρισμό απογυμνώνουν πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων για την “εξωστρέφεια” της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός ως “ατμομηχανή” και “βαριά βιομηχανία” της ελληνικής οικονομίας, που αποτέλεσε τη βάση της αστικής πολιτικής, όχι απλά δεν έχει θετικό πρόσημο, αλλά και οδηγεί την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία να αντιμετωπίζει πολύ βαθύτερη κρίση απ’ τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Την ίδια στιγμή όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις υπονόμευσαν υπαρκτές και κρίσιμες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας που δεν αποτελούσαν “συγκριτικό πλεονέκτημα” για τα κέρδη των επενδυτών».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:34