search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:02
MENU CLOSE

Αιολικά πάρκα αντί για δάση με απόφαση του ΣτΕ

27.07.2012 16:04
Αιολικά πάρκα αντί για δάση με απόφαση του ΣτΕ    - Media

Το πράσινο φως για εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες εκτάσεις «άναψε» η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία «επιτρέπει επέμβαση σε έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα,[…] προκειμένου να εκτελεστεί έργο, το οποίο αποβλέπει στην εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία». 

Το πράσινο φως για εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε αναδασωτέες εκτάσεις «άναψε» η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία επιτρέπει «τη θέσπιση νομοθετικής διάταξης η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να εγκριθεί επέμβαση σε έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, ακόμη και πριν ανακτήσει τη δασική μορφή της, προκειμένου να εκτελεστεί έργο, το οποίο αποβλέπει στην εξυπηρέτηση ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή οικονομική σημασία». 

Ο δήμος Θίσβης είχε προσφύγει στο ΣΤΕ ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις του γενικού γραμματέα Στερεάς Ελλάδας  για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 36 MW από την εταιρεία «Αιολική Ερατεικής» στην ανωτέρω θέση του όρους Ελικώνα που είναι αναδασωτέα έκταση. 

Το πάρκο θα καταλάβει έκταση24.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ επίσης θα κατασκευαστεί κτίριο120 τετραγωνικών μέτρωνκαι θα διανοιχθεί οδός 5,3 χλμ. 

Όπως αναφέρει το ΣτΕ οι αποφάσεις που θα εγκρίνουν τις επεμβάσεις στις αναδασωτέες εκτάσεις πρέπει να «αιτιολογούνται ειδικώς» και να αναφέρονται κριτήρια τόσο για την ιδιαίτερη σημασία του έργου όσο και για την αναγκαιότητα εκτέλεσής του στην αναδασωτέα έκταση πριν από την πραγματοποίηση της αναδάσωσης και όλα αυτά πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου σκοπού που αποβλέπει το κάθε έργο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:02