24/01/2021 08:28:55

Ομόλογα: Υποχωρούν οι αποδόσεις καθώς η ΕΚΤ τον Ιούνιο αυξάνει τις αγορές από το πρόγραμμα PEPP

Στάση αναμονής στις αγορές ομολόγων ενόψει ΕΚΤ - Media

 

Περαιτέρω άνοδο στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης πυροδότησε η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Όπως προκύπτει από αυτά η ΕΚΤ προτίθεται μέσα στον Ιούνιο να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο το έκτακτο πρόγραμμα αοράς ομολόγων PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) ύψους 750 δισ. .ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα αυτό μετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ (Ισοζύγιο Πληρωμών) τον Μάρτιο η ΕΚΤ αγοράσε ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 1,2 δισ.ευρώ.

Σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εμφανίζεται πλήρως προετοιμασμένο να αυξήσει το μέγεθος του PEPP και να προσαρμόσει τη σύνθεσή του, και ενδεχομένως τα άλλα χαρακτηριστικά του , εάν, τα δεδομένα που θα εξετάσει πριν από τη συνδερίαση του Ιουνίου, οδηγούν στο σύμπέρασμα ότι το μέγεθος του προγράμματος υπολείπεται των αναγκών.

Στην εγχώρια αγορά η απόδσοη του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,68% από 1,78% που κυμαίνονταν χθες, του 5ετούς ομολόγου στο 1,03% απ'π 1,13% και του 15ετούς στο 1,75% από 1,85% .

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 60 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,68% από 1,85% χθες, έναντι-0,48% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,16% από 2,32% .

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0904 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.