search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:16
MENU CLOSE

Προσοχή! Η πανδημία είναι εδώ!

25.05.2020 07:11
pandimia_0.jpg

 

Η πρώτη φάση της πανδημίας πέρασε ανώδυνα στην χώρα μας, με επιτυχία και μετά πολλών επαίνων! Πρόκειται για μιαν αδιαμφισβήτητη νίκη που οφείλεται  κυρίως στα γρήγορα αντανακλαστικά της πολιτείας, στην απόλυτη αποτελεσματικότητα των μέτρων που υπέδειξαν  οι υπεύθυνοι φορείς, στην αυτοθυσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και στην υπεύθυνη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Η έλλειψη διχασμού απέναντι στην πανδημία υπήρξε καθοριστικός παράγοντας της επιτυχούς αντιμετώπισης του πρώτου κύματός της. 

Όχι ότι δεν υπήρξαν διχαστικές προσπάθειες οι οποίες έφτασαν στο ακραίο -εάν όχι γελοίο- σημείο, να προσδώσουν στην πανδημία ταξικά χαρακτηριστικά… Όχι ότι η θεμελιώδης επιλογή δίχως δεύτερη σκέψη  της κυβέρνησης να επιλέξει  την ανθρωπιστική από την οικονομική σωτηρία της χώρας, δεν δυσαρέστησε επαγγελματίες «ανθρωπιστές» οι όποιοι στην προοπτική της παταγώδους αποτυχίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καιροφυλακτούσαν να στήσουν μια πολιτική εκμετάλλευσης των φέρετρων.  Όχι ότι δεν κρύφτηκε δύσκολα η μεγάλη πικρία γνωστών επαναστατικών κύκλων («Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση!») για την εθνική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της θανατηφόρου πανδημίας η όποια αναγνωρίστηκε από την διεθνή κοινότητα. 

Όλα αυτά θα είχαν σημασία αν η πανδημία του λαϊκισμού έβρισκε πρόσφορο έδαφος στο λαό για μια ακόμη φορά. Αυτή τη φορά, όμως, το λαϊκό αισθητήριο επέλεξε ορθά την ζωή αντί του θανάτου και τον ορθολογισμό αντί του παραλογισμού, μιας και το δίλλημα ήταν ξεκάθαρο κι έγινε αντιληπτό. Η συντριπτική πλειονότητα έκλεισε αυτή τη φορά την πόρτα στη διασπορά του λαϊκισμού. Όχι ότι δεν έγινε προσπάθεια… Έγινε. Ωστόσο, απέτυχε παταγωδώς. 

Η χώρα απέφυγε τον εφιάλτη των φερέτρων αλλά όχι τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και η αντιμετώπισή του σε αυτή τη δεύτερη φάση απαιτεί πολύ λεπτότερους και συνθετότερους χειρισμούς. Από το μεσογειακό ταπεραμέντο, το ξεμυαλιστικό κλίμα και τις προκλήσεις του καλοκαιριού, όσο κι από την επιτακτική ανάγκη της επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων και την υπαρξιακή αγωνία μας να ξανακερδίσουμε την κοινωνικότητά μας σε όλο της το εύρος, δημιουργείται ο μέγας κίνδυνος μιας επανεμφάνισης του ιού, εξίσου φρικιαστικής και αποτρόπαιης όπως όταν τον γνωρίσαμε στην μεγάλη του εξάπλωση.

Ο κίνδυνος είναι εδώ και θα είναι πανταχού παρών έως ότου βρεθεί το εμβόλιο και εμβολιαστεί επαρκώς ολόκληρος ο πληθυσμός της γης. Τότε θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε αν και πώς θα ξανασυναντήσουμε την ζωή μας όπως την αφήσαμε. Μέχρι τότε, θα δίνουμε μια μάχη με έναν απίστευτα ύπουλο και αόρατο εχθρό. 

Σήμερα που γίνεται μια προσπάθεια επαναφοράς στην πρότερη κατάσταση, ας έχουμε στο νου μας ότι μπορεί να ήρθησαν τα μέτρα αλλά η πανδημία εξακολουθεί να είναι εδώ! 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:13