search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:43
MENU CLOSE

Ερώτηση Φιλή προς Κεραμέως για τις κάμερες στις τάξεις: Ρύθμιση που «ενέχει σοβαρούς κινδύνους»

25.05.2020 14:39
Νίκος Φίλης: Προβλέπεται διακοπή της μάθησης ως ποινή για απλήρωτο λογαριασμό ρεύματος;    - Media
 
Στο ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών κατά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση επανέρχεται ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, με επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων μέσα από την τάξη.
 
Όπως επισημαίνει ο Ν. Φίλης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ακροβατεί με τη συλλογή και χρήση των προσωπικών δεδομένων. Η απόφαση για «ζωντανή» μετάδοση του μαθήματος παρουσία μαθητών αποτελεί -αντίθετα από την κοινή εξ αποστάσεως διδασκαλία, όπως εφαρμόστηκε το προηγούμενο δίμηνο- μια παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία που παραβιάζει κάθε παιδαγωγική αντίληψη. Η απόφαση του υπουργείου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και γονείς, ενώ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) έκανε λόγο για ρύθμιση που «ενέχει σοβαρούς κινδύνους».
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Φίλης ζητά την άμεση κατάθεση της έγγραφης διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας με την Αρχή, τη δημοσίευση της απαραίτητης Εκτίμησης Αντικτύπου, καθώς και έγγραφα που να αποδεικνύουν πως όλο αυτό το διάστημα, το υπουργείο Παιδείας έχει συμμορφωθεί με τις προβλέψεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) και έχει τύχει της έγκρισης της Αρχής. Παράλληλα, καλεί την υπουργό Παιδείας να τοποθετηθεί για τυχόν διαρροή-παραβίαση προσωπικών δεδομένων μαθητών ή εκπαιδευτικών κατά την περίοδο εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης.
 
Επιπλέον, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την κατάθεση της έγγραφης συμφωνίας του υπουργείου με την CISCO, δηλαδή την εταιρία που έχει αναλάβει το σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε βάρος της διαθέσιμης δημόσιας υποδομής του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και των λοιπών ψηφιακών εργαλείων.
 
Υπενθυμίζεται πως πριν 40 και πλέον ημέρες, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και η αναπλ. τομεάρχης Μερόπη Τζούφη κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση, επισημαίνοντας μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ομαλή διεξαγωγή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ωστόσο, η ερώτηση δεν απαντήθηκε από την υπουργό Παιδείας ούτε κατατέθηκαν τα ζητούμενα σε αυτήν έγγραφα, κατά παράβαση της κοινοβουλευτικής πρακτικής.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:40