search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 19:00
MENU CLOSE

Κείμενο για την ερωτική ζωή του Γ. Καραϊσκάκη, απέσυρε άρον άρον η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» μετά από αντιδράσεις

25.05.2020 16:45
Κείμενο για την ερωτική ζωή του Γ. Καραϊσκάκη, απέσυρε άρον άρον η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» μετά από αντιδράσεις  - Media

 

Νέο θέμα με την επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχει προκύψει από την Κυριακή αργά το βράδυ, με το Twitter -και όχι μόνο- να «βράζει!

Στην ιστοσελίδα της επιτροπής «ανέβηκε» ένα κείμενο του Αριστείδη Χατζή, που αναφέρεται στον Γεώργιο Καραϊσκάκη και στην ερωτική του ζωή, με τίτλο «Ο Έρωτας του Καραϊσκάκη». Ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής είναι ειδικός στη Φιλοσοφία Δικαίου & Θεωρία Θεσμών και μέλος της επιτροπής. 

Tο συγκεκριμένο κείμενο, λοιπόν, προκάλεσε άμεσα θύελλα αντιδράσεων και επικριτικά σχόλια ακόμη και συναδέλφων του αρθρογράφου, με τον Διευθυντή του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Στέφανο Καβαλλιεράκη, να το χαρακτηρίζει «γονατογράφημα», στο οποίο ο Καραϊσκάκης παρουσιάζεται ως «ο επιβήτορας του 1821»!

Πολύ γρήγορα, λοιπόν, το κείμενο «κατέβηκε» και η Επιτροπή 2021, μάλιστα, έγραψε στο Twitter ότι δεν γνωρίζει τίποτα, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «αλλόκοτη».

Δείτε ένα απόσπασμα από το κειμενο για την ερωτική ζωή του Καραϊσκάκη που προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο Καραϊσκάκης έχει πει και έχει κάνει πολλά. Συνοψίζω με δύο λόγια τη σχέση του με τις γυναίκες που επηρεάζονται πάντα από τη σχέση του με τη μητέρα του («έφαγε σαράντα χιλιάδες πούτσαις έως να με γεννήση»). Για τις γυναίκες συνήθιζε να λέει «η γυναίκα και το άττι θέλουν καβαλάρην».

Νομίζω πήρατε μια ιδέα.

Στο παλάτι του Αλή Πασά γνώρισε την όμορφη Γκόλφω Ψαρογιαννοπούλου που ήταν μέλος του χαρεμιού. Ο Αλή Πασάς τα φρόντιζε τα κορίτσια. Αφού τελείωνε η θητεία τους, τις καλοπάντρευε. Στην Γκόλφω έδωσε τον Καραϊσκάκη. Ήταν καλός γάμος, αγαπήθηκαν, έκαναν δύο κορίτσια (Πηνελόπη και Ελένη) που επέζησαν και μετά την Επανάσταση καλοπαντρεύτηκαν. Ήταν, λοιπόν, ευχαριστημένος. Έλεγε μάλιστα και το εξής όταν τον ρωτούσαν:

«Νέος υπανδρεύθηκα, ωραίαν γυναίκα πήρα.
Ζεύκια [απολαύσεις] πολλά ετράβησα, δόξαν μεγάλην ηύρα,
Και γρόσια εκαζάντησα, όσα μου ήταν χρεία».

Αλλά ήρθε ο πόλεμος. Κατάφερε να φυγαδεύσει την οικογένειά του από τα Ιωάννινα και την έστειλε στον Κάλαμο της Λευκάδας που τον έλεγχαν οι Βρετανοί. Αλλά την άνοιξη του 1823 τον πληροφόρησαν διάφοροι καλοθελητές ότι η όμορφη και νέα Γκόλφω τον απατούσε.

Προσποιήθηκε ότι αδιαφορούσε:

«Όποιος την πρωτοπάρη να την έχη! Να την χέσω την πουτάνα!»

Αλλά πληγώθηκε και προσπάθησε να την κάνει να ζηλέψει διαδίδοντας ότι θα τη χωρίσει και θα παντρευτεί νεότερη και πλούσια. Δεν ξέρω αν η Γκόλφω ήταν αθώα ή όχι. Αλλά πέθανε νεότατη τον Αύγουστο του 1826. Λίγο πριν πεθάνει, όμως, ο Καραϊσκάκης πρόλαβε να την εκδικηθεί.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1825, ο Καραϊσκάκης έπιασε αιχμάλωτη στην Πελοπόννησο μια τουρκοπούλα, μέλος χαρεμιού. Την έβαλε να βαφτιστεί χριστιανή και της έδωσε τρία ονόματα. Κανονικά Μαρία, τη φώναζε Μαργιώ αλλά και… Ζαφείρη. Διότι, για να μην προκαλεί, την έντυνε με ανδρικά ρούχα και την είχε ορντινάτσα. Μαργιώ τον αγάπησε, τον φρόντιζε (είχε φυματίωση) και πολεμούσε δίπλα του.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03