search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:07
MENU CLOSE

Μένουμε Όρθιοι ΙΙ: Δημοσιονομικό πακέτο 13,4 δισ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ (Video)

25.05.2020 18:04
5083838
 
Δημοσιονομικό πακέτο ύψους 13,4 δις ευρώ προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ το οποίο κατανέμεται σε 3+1 βασικούς άξονες (3 άξονες που αντιστοιχούν στο πεδίο της οικονομίας και 1 άξονας αντιστοιχεί στο κοινωνικό κράτος): την στήριξη της εργασίας, την στήριξη των επιχειρήσεων, την στήριξη των νοικοκυριών με το εισόδημα έκτακτης ανάγκης και τέλος τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
 
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα που παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος – το οποίο θα έχει τετράμηνο ορίζοντα – το πακέτο αυτό κατευθύνεται σε στοχευμένες δράσεις που θα δώσουν πολλαπλασιαστική ισχύ πολλαπλασιαστική ισχύ, ενώ κεντρική λογική του προγράμματος είναι η στήριξη της εγχώριας ζήτησης (μισθοί, θέσεις εργασίας) αλλά και προσφοράς (επιβίωση επιχειρήσεων).

«Η επιβίωση όλων των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια ζήτηση και το εισόδημα των εργαζομένων που καταναλώνεται στην αγορά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι η ύφεση το 2020 θα είναι πολύ μεγάλη με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, διότι δεν υιοθέτησε τα μέτρα και την εμπροσθοβαρή λογική που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Μένουμε Όρθιοι ΙΙ, που λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες δηλαδή την κρίση λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω των ανεπαρκών μέτων της κυβέρνησης, είπε ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία.
 
Εργασία – μισθολογικό κόστος
Βασικό στοιχείο του Μένουμε Όρθιοι ΙΙ είναι η στήριξη των σχέσεων και θέσεων εργασίας και του μισθού των εργαζομένων. Ως εκ τούτου προτείνεται η επιδότηση της εργασίας σε 3 κατηγορίες επιχειρήσεων:
  • Αυτές τις λίγες που αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας. Γι’ αυτές προτείνεται η πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.
  • Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, (εστίαση, τουρισμός, μεταφορές). Προτείνεται η πλήρης κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους καθώς και η κάλυψη του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.
  • Τέλος, οι υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες προτείνεται η κάλυψη για τους επόμενους 4 μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.
Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης
Ταυτόχρονα προτείνεται ένας παραπληρωματικός άξονα στήριξης του εισοδήματος, ο οποίος αφορά όσους είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται ραγδαία τους και την ίδια ώρα παρέμειναν αόρατοι από τα ελλιπή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης (άνεργοι και επισφαλώς εργαζόμενοι, ΑΜΕΑ, αγρότες, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι).
 
Πρόκειται για το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» – ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να θεσπιστεί και στη χώρα μας, όπως θα θεσπιστεί και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, πχ στην Ιταλία, την Ισπανία και αλλού. Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.
 
Επιχειρήσεις
Πέρα από την κρατική στήριξη του μισθολογικού κόστους το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει στα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου για την εξασφάλιση ρευστότητας. Με δεδομένη και τη δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, δυσκολία ειδικά για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει δέσμη μέτρων με απευθείας ενίσχυση από το κράτος:
  • Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.
  • Ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, δηλαδή ένα πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δε μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών. Έτσι, υποστήριξε ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζεται και ρευστότητα για τη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων και απομακρύνεται ο κίνδυνο; για μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.
Έξτρα για τουρισμό, εστίαση, αγρότες
 
Πέρα από τους βασικούς άξονες, ο ΣΥΡΙΖα προτείνει μέτρα και για τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο (τουρισμός, εστίαση, αγροτική παραγωγή)
  • Τουρισμός: προτείνεται (πέραν των υπόλοιπων μέτρων για τις επιχειρήσεις) ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, με στόχο 3 εκ. πολίτες να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος. Παράλληλα προτείνεται η κατάργηση, εκτάκτως, του φόρου διαμονής.
  • Εστίαση: προτείνεται η μείωση ΦΠΑ στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%
  • Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, προτείνεται η πλήρης κάλυψη των άμεσων αναγκών τους, από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης. Επιπλέον προτείνεται η στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκ., και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκ. ευρώ.
 
Τέλος, το πρόγραμμα προτείνει την ισχυρή ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας, «όχι με μπαλώματα» αλλά με στόχο να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, ικανό να στελεχώσει τόσο τα δημόσια νοσοκομεία και επαρκή αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας, όσο και ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:07