search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:29
MENU CLOSE

Μετρό Θεσσαλονίκης: Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων – «Να μην καταστραφεί η Μέση Οδός των Βυζαντινών»

26.05.2020 08:01
Μετρό Θεσσαλονίκης: Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - «Να μην καταστραφεί η Μέση Οδός των Βυζαντινών» - Media

 

Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προκειμένου να εξαντλήσει «κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση της λύσης της διατήρησης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων στη θέση τους στον Σταθμό Βενιζέλου», προαναγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

«O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, έχοντας στο πλάι του τον επιστημονικό κόσμο, ειδικούς επιστήμονες και έγκυρους μελετητές του Βυζαντίου, ποικίλους φορείς αλλά και την υποστήριξη μηχανικών του ΑΠΘ περί του εφικτού της λύσης για τη διατήρηση του μοναδικού μνημειακού συνόλου του εκτεταμένου παλίμψηστου και μνημειώδους αρχιτεκτονικού συνόλου 6 αιώνων, από τον 4ο έως τον 9 αι. μ.Χ., που έφερε στο φως η ανασκαφή ανάμεσα στα διαφράγματα του Σταθμού Βενιζέλου, θα συνεχίσει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση της λύσης της διατήρησης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων στη θέση τους στον Σταθμό, με πρώτη κίνηση την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με κάθε άλλη νόμιμη ενέργεια για να μην καταστραφεί η Μέση Οδός των Βυζαντινών. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, η χώρα μας θα διασυρθεί σε διεθνές επίπεδο, και φυσικά θα έχει δια παντός απονομιμοποιηθεί κάθε προσπάθεια προστασίας αρχαιοελληνικών ή βυζαντινών μνημείων στην αλλοδαπή», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΑ.

«Το θέμα των αρχαιοτήτων, σε τίποτα δεν εμποδίζει το έργο του μετρό και την ολοκλήρωση των άλλων σταθμών, έτσι που θα μπορούσαν αυτοί κάλλιστα να έχουν ολοκληρωθεί και να λειτουργούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνταν οι απαραίτητες εργασίες στο σκάμμα του Σταθμού Βενιζέλου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της λύσης της κατά χώραν διατήρησης του μνημειακού συνόλου. Χαρακτηριστικό και χιλιοειπωμένο άλλωστε, είναι το παράδειγμα του Σταθμού στο Μοναστηράκι, που ολοκληρώθηκε, με εντυπωσιακό μάλιστα αποτέλεσμα και αναβάθμιση της περιοχής, αφού λειτουργούσε πλέον το Μετρό της Αθήνας», σημειώνει επίσης ο ΣΕΑ ως προς τις «ψευδείς» όπως τις χαρακτηρίζει κατηγορίες περί καθυστερήσεων στο έργο λόγω αρχαιοτήτων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:28