search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:44
MENU CLOSE

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για μείωση του ΦΠΑ

27.05.2020 20:15
Βουλή: Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση - Την Τρίτη η ψηφοφορία - Media

 

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών με τα μέτρα του νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Πρόκειται μεταξύ άλλων για διατάξεις που αφορούν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια που εισπράττουν, την παράταση των προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και αναστολής της είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται. Επίσης προβλέπονται ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για κυβερνήτες αεροσκαφών καθώς και για τους ναυτικούς οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Ειδικότερα η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα ακόλουθα:

1. Μειώνεται ο ΦΠΑ απο 24% σε 13% για το διάστημα από την 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2020 για :

τα μη αλκοολούχα ποτά

τα εισιτήρια κινηματογράφων

τις υπηρεσίες μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους

τις υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

2. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων που εισέπραξαν. Η έκπτωση μπορεί να συμψηφιστεί με οφειλές που έχουν καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από 31 Ιουλίου 2020 και μετά πλην των οφειλών από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων. Με την διάταξη αυτή καλύπτεται το ⅓ των απωλειών από τα μειωμένα ενοίκια που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

3. Παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων και αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους εκμισθώνουν ακίνητα και εισπράττουν μειωμένα κατά 40% μισθώματα. Ειδικότερα, για όσους εισπράττουν μειωμένα ενοίκια τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο οι προθεσμίες παρατείνονται έως 31 Αυγούστου 2020. Για όσους έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και τον Μάιο η παράταση ισχύει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Για τα μειωμένα ενοικια του Ιουνίου η παράταση ισχύει μέχρι 30 Οκτωβρίου.

4. Μείωση 40% στα μισθώματα. Επεκτείνεται και για τον μήνα Ιούνιο για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων για τις οποίες το μέτρο ίσχυσε τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Για όσες επιχειρήσεις εξακολουθουν να πλήττονται το μέτρο θα εφαρμοστεί μέχρι και τον Αύγουστο. Τη μείωση αυτή δικαιούνται και οι εργαζόμενοι στις πληττόμενες επιχειρήσεις για την κύρια κατοικία τους και για την φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. Το ίδιο ισχύει για την κύρια κατοικία ναυτικών με αναστολή σύμβασης εργασίας έως και τον Αύγουστο.

5.Με συντελεστή 15% φορολογείται η μηνιαία αποζημίωση των κυβερνητών αεροσκαφών αεροπορικών εταιριών με έδρα την Ελλάδα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

6. Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι εργασίες παρασκευής αντισηπτικών ειδών από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας.

7. Αναστέλλεται μέχρι 31.12.2022 η απαλλαγή από την καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα προιόντα που διατίθενται από καταστήματα αφορολογήτων ειδών που είναι εκγατεστημένα εκτός αερολιμένα ή λιμένα και τα οποία μεταφέρονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών.

8. Παρέχεται η δυνατότητα μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020 της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας χωρίς δημοπρασία στα όμορα προς τον αιγιαλό και την παραλία ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα τα οποία λειτουργούν νόμιμα. Εξαιρετικά για το 2020 το αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις απλής χρήσης του αιγιαλού αποδίδεται κατά 70% στον Δήμο και κατά 30% στο Δημόσιο ( από 60% και 40% αντίστοιχα). Το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται στο 40% του υπολογισθέντος.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η αύξηση κατά 1,25 δισ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την αντιμετώπιση δράσεων που σχετίζονται με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοιό.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:41