16/07/2020 16:36:57

Οι αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων για το Ταμείο Ανάκαμψης - Σκληρή κριτική από ακροδεξιούς και Φιλελεύθερους

Οι αντιδράσεις των γερμανικών κομμάτων για το Ταμείο Ανάκαμψης - Σκληρή κριτική από ακροδεξιούς και Φιλελεύθερους - Media

 

Τα σχέδια για ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα μετά την κρίση του κορωνοϊού βρίσκουν μεγάλη αποδοχή στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag), όπως προκύπτει σαφώς από την σχετική σημερινή συζήτηση. Αντίθετο είναι το (ακροδεξιό) κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ενώ επί μέρους κριτική άσκησε το Φιλελεύθερο κόμμα της Γερμανίας (FDP).

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ προέτρεψε την Ε.Ε. «να προσδιορίσει προηγουμένως τις ακριβείς ανάγκες (των χωρών οι οποίες θα λάβουν την βοήθεια). Επιπλέον, θα πρέπει η χρήση των εν λόγω κονδυλίων να μην αφεθεί στην απόλυτη δικαιοδοσία των εθνικών κυβερνήσεων, ενώ το πρόγραμμα να μπορεί να ισχύσει μεσοπρόθεσμα, διότι δεν πρόκειται για μηχανισμό ταχείας επίλυσης της κρίσης».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), Κάι Γκότσαλκ «η βοήθεια είναι μια προσπάθεια να σωθεί από την πίσω πόρτα το ευρώ με το αίμα, τον ιδρώτα και τα δάκρυα των Γερμανών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει την αλληλεγγύη μόνο όταν πρόκειται να πάρει χρήματα από την τσέπη των γερμανών φορολογομένων».

Οι Πράσινοι και η Αριστερά υποστήριξαν τα σχέδια. «Αν η Ιταλία και η Ισπανία έχουν πυρετό, ούτε η Γερμανία μπορεί να αναρρώσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) Φάμπιο Ντε Μάζι. Η επικεφαλής Ευρωπαϊκής Πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Φραντσίσκα Μπράντνερ, επέμεινε να διασφαλισθεί ότι «αυτά τα χρήματα δεν θα τα λάβουν καταστροφείς της δημοκρατίας. Η λήψη των κονδυλίων θα πρέπει να συνδεθεί με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου», τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Xριστιανοδημοκρατών (CDU) Αντρέας Γιούνγκ υπερασπίστηκε τα σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης χαρακτηρίχοντάς το «επένδυση στο μέλλον της Ευρώπης». Ωστόσο, η συνάδελφός του στο κόμμα Πατρίτισια Λιπς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να μην αποτελέσει προηγούμενο. «Πρέπει κάθε χώρα της ΕΕ να ευθύνεται για τα δικά της χρέη», είπε. Κατά τον βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) Αντρέας Σβαρτς το σχέδιο ανάκαμψης «αφορά την ίδια την διατήρηση της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς».

Πηγή: dpa

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.