search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:59
MENU CLOSE

Alpha Bank: Eπανεκκινεί μέσα στο β’ τρίμηνο το πρόγραμμα τιτλοποίησης Galaxy

28.05.2020 16:09
Την πρώτη θέση χορηγήσεων μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ καταλαμβάνει η Alpha Bank - Media

 

Κερδοφορία προ προβλέψεων στα 230 εκατ. ευρώ ενισχυμένη κατά 14% σε τριμηνιαία βάση ανακοίνωσε σήμερα η Alpha Bank για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η Alpha Bank αντέχει τις επιπτώσεις της πανδημίας (“covid effect”) και έχει τη δυνατότητα να πάρει μπροστά προβλέψεις (120 εκατ. ευρώ), προφυλάσσοντας την αξιοπιστία της, τον ισολογισμό της και τους μετόχους. Παράλληλα, η διοίκηση παραμένει προσηλωμένη και στο στρατηγικό σχεδιασμό περιορισμού των λειτουργικών εξόδων.

Παράλληλα, η Alpha Bank επανεκκινεί το Galaxy και το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Τράπεζας. Στόχο της Τράπεζας αποτελεί η ολοκλήρωση της συναλλαγής και υποβολή αιτήματος για τον “Ηρακλή” εντός του 2020. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έντονο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών που έχουν δηλώσει “παρών” και μάλιστα όχι μόνον όσοι συμμετείχαν στην προηγούμενη φάση, η οποία σταμάτησε προσωρινά λόγω πανδημίας, αλλά και νέοι “παίκτες”.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, αναφέρει ότι από την έναρξη της κρίσης, κύρια προτεραιότητά υπήρξε η διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Τράπεζας και του Δικτύου της, προκειμένου να υποστηριχθούν οι πελάτες της και η Ελληνική Οικονομία, διασφαλίζοντας παράλληλα ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες για τους εργαζόμενους και τους συναλλασσόμενους με την Τράπεζα. «Ήδη, από την αρχή του έτους έως σήμερα, έχουμε χορηγήσει περισσότερα από 2,1 δισ. ευρώ, ως χρηματοδοτήσεις προς την ελληνική οικονομία, ενώ προωθούμε ενεργά τη συμμετοχή των πελατών μας στα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης των Επιχειρήσεων, με την εγγύηση φορέων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει ο κ.Ψάλτης.

«Η διεθνής αναγνώριση που κέρδισε η Ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, καθώς και η έγκαιρη υλοποίηση ενός γενναίου δημοσιονομικού πακέτου μέτρων, επιτρέπουν την επιστροφή μας στην κανονικότητα με αυξανόμενη αυτοπεποίθηση. Τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, που ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ, αναμένουμε πως θα περιορίσουν την ύφεση εξαιτίας του Covid-19 κατά το τρέχον έτος και, παράλληλα θα προετοιμάσουν το έδαφος για ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Με αυτή την παραδοχή, όχι μόνον επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στις προτεραιότητες του Στρατηγικού Σχεδίου που ανακοινώσαμε στα τέλη του 2019, αλλά και επανεκκινούμε, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, το Πρόγραμμα Τιτλοποίησης Galaxy, γεγονός που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε την εμπροσθοβαρή προσαρμογή στην ποιότητα του ενεργητικού μας και να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας που έχουμε θέσει», προσθέτει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank τονίζει επίσης ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η τράπεζα πέτυχε ισχυρή λειτουργική επίδοση με Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων στα 230 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 14% σε τριμηνιαία βάση. «Παράλληλα, βελτιώσαμε σημαντικά τη ρευστότητα και ενισχύσαμε περαιτέρω τη συνολική κεφαλαιακή μας θέση, μέσω της ιδιαίτερα επιτυχούς έκδοσης ομολόγου Tier 2. Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω τους εργαζομένους μας για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την ευελιξία που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Είμαι υπερήφανος για τον τρόπο με τον οποίο συνέχισαν να εξυπηρετούν τους πελάτες μας και να στηρίζουν την Τράπεζα σε αυτές τις πρωτόγνωρες για όλους συνθήκες. Αυτό το ανανεωμένο πνεύμα ομαδικότητας, σε συνδυασμό με τις διαχρονικές πελατοκεντρικές μας αξίες και την ισχυρή χρηματοοικονομική μας θέση, αποτελούν τις βάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας», αναφέρει.

Επισημαίνεται ότι στα δύο δισ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί, από την αρχή του έτους, ως κεφάλαια κίνησης ή χρηματοδότηση επενδυτικών πλάνων, δεν συνυπολογίζονται τα ποσά προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΤΕΠΙΧ, όπου η Alpha Bank έχει πρωταγωνιστικό ρόλο (έχοντας κατά πληροφορίες διαθέσει περισσότερα από 220 εκατ. ευρώ).

Στην πρώτη γραμμή, βρίσκεται η Τράπεζα και για το νέο πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης, με εγγύηση 80% από το Ταμείο Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ. Συνολικά, η Alpha Bank θα διαθέσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις, στηρίζοντας αποφασιστικά την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και περιορισμού των συνεπειών από την πανδημία.

Το πρώτο τρίμηνο 2020, οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου σημείωσαν αύξηση 1,5 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ (+4,7%), γεγονός που οφείλεται σε μειωμένες δαπάνες Ιδιωτών, στη ρευστοποίηση επενδυτικών προϊόντων λόγω της αβεβαιότητας στις αγορές καθώς και στην εκταμίευση των αναξιοποίητων διαθέσιμων πιστωτικών ορίων, τα οποία παρέμειναν σε τρεχούμενους λογαριασμούς. Αναφορικά με τις εισροές καταθέσεων στην Ελλάδα, 0,4 δισ. ευρώ προήλθαν από καταθέσεις Ιδιωτών, ενώ 1,2 δισ. ευρώ αφορούν σε εισροές από επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2020, ως αποτέλεσμα επιτυχημένων αναδιαρθρώσεων, εκκαθαρίσεων και διαγραφών, και διαμορφώθηκαν σε 18,4 δισ. ευρώ. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 43,5% στο τέλος Μαρτίου 2020, μειωμένος κατά 1,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ ο Δείκτης Κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανήλθε σε 44,1%. Τα Δάνεια σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 12,3 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2020. Στο τέλος Μαρτίου 2020, ο Δείκτης Καθυστερήσεων σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκε σε 30% έναντι 33,3% το προηγούμενο έτος, ο Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων ανήλθε σε 64%, ενώ ο συνολικός Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 117%.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43