search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:47
MENU CLOSE

Ο «χορός» των αγορών γύρω από τα εμβόλια – Αστραπιαίες κινήσεις και θηριώδη κέρδη υπό το φως «καλών αποτελεσμάτων»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2127
28-5-2020
01.06.2020 03:00
emvolio_1-1.jpg

 

Τα χρηματιστήρια «απογειώνονται» με την πρώτη σπίθα ελπίδας ότι αναμένεται κάποια θεραπεία για τον κορωνοϊό. Αυτό απέδειξε η εταιρεία Moderna με έδρα στη Μασαχουσέτη, της οποίας η τιμή της μετοχής εκτοξεύτηκε μέχρι και 30% τη Δευτέρα της προηγούμενης εβδομάδας, αφού η εταιρεία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. 
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και ο ιατρικός διευθυντής άσκησαν τα δικαιώματά τους και πούλησαν μετοχές σχεδόν 30 εκατομμυρίων δολαρίων τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με τα αρχεία των καταθέσεων που αναθεωρήθηκαν από το CNN Business Show.

Οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν αφού η Moderna (MRNA) «ενθουσίασε» τη Wall Street πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα ανακοινώνοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα δοκιμών εμβολίων. Η αγοραία αξία της Moderna αυξήθηκε στα 29 δισ. δολάρια – παρ’ όλο που η εταιρεία δεν διαθέτει ακόμα προϊόντα στο εμπόριο.
Αφού έφτασε τα 87 δολάρια τη Δευτέρα, η τιμή της μετοχής τής Moderna υποχώρησε κάτω από τα 70 δολάρια, καθώς οι ειδικοί της Υγείας συζητούν τη σημασία των πρώτων ευρημάτων.
Οι συναλλαγές μετοχών πραγματοποιήθηκαν μέσω αυτοματοποιημένων σχεδίων συναλλαγών εσωτερικών πληροφοριών, γνωστών ως σχεδίων 10b5-1, που καθορίζουν μελλοντικές συναλλαγές μετοχών σε καθορισμένες τιμές ή σε καθορισμένες ημερομηνίες.

Ο Λόρενς Κιμ, διευθύνων σύμβουλος της Moderna, άσκησε 241.000 δικαιώματα (options) για μελλοντικές αγοραπωλησίες στην τιμή των 3 εκατ. δολαρίων τη Δευτέρα, όπως δείχνουν οι καταθέσεις της εταιρείας. Στη συνέχεια τα πούλησε για 19,8 εκατ. δολάρια δημιουργώντας κέρδος 16,8 εκατ. δολαρίων.
Την επόμενη μέρα ο επικεφαλής ιατρός της Moderna Ταλ Ζακς ξόδεψε 1,5 εκατ. δολάρια για να ασκήσει τα δικαιώματά του σε μετοχές. Πούλησε αμέσως τις μετοχές για 9,77 εκατ. αποκομίζοντας κέρδος 8,2 εκατ. δολαρίων. Η Moderna είπε ότι οι πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν βάσει των 10b5-1 εμπορικών σχεδίων που είχαν καθοριστεί εκ των προτέρων. «Αυτές οι συναλλαγές εκτελούνται αυτόματα σύμφωνα με αυτά τα σχέδια συναλλαγών» δήλωσε η εταιρεία.

Αν και ο τυχαίος χρόνος των συναλλαγών μπορεί να προκαλεί εντύπωση, ο καθηγητής Νομικής στη Σχολή Νομικής Cornell Law School Τσαρλς Ουάιτχεντ υποστήριξε ότι οι πωλήσεις μετοχών δεν φαίνεται να δημιουργούν νομικά προβλήματα. «Δεν υπάρχει τίποτε λάθος με αυτές τις συναλλαγές» δήλωσε. «Είναι αυτό για το οποίο προορίζεται ένα σχέδιο 10b5-1, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι απαιτήσεις».
Αυτά τα σχέδια ρυθμίζουν πότε και πόσες μετοχές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων διευθυντών και στελεχών, επιτρέπεται να πουληθούν. Οι συναλλαγές εκτελούνται συνήθως αυτόματα, χωρίς οι εμπλεκόμενοι να προβούν σε καμία ενέργεια.
Ο διευθύνων σύμβουλος Λόρενς Κιμ πραγματοποίησε επίσης πωλήσεις μετοχών. Στις 15 Μαΐου, λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Kιμ πούλησε 20.000 μετοχές αξίας 1,3 εκατ. δολαρίων.

Οι μετοχές υποχώρησαν
Ο διευθυντής ερευνητικών υπηρεσιών της συμβουλευτικής εταιρείας Equilar Άντριου Γκόρντον είπε ότι θα υπήρχε «νομικό ζήτημα μόνο εάν δημιούργησαν ή τροποποίησαν το σχέδιό 10b5-1 ενώ είχαν στην κατοχή τους σημαντικές πληροφορίες εκ των έσω». «Δεν είναι ασυνήθιστο για στελέχη μιας εταιρείας να πωλούν μετοχές που κατέχουν ούτε είναι κακό για αυτούς να αξιοποιήσουν την τρέχουσα τιμή της μετοχής» δήλωσε.
Η τιμή της μετοχής της Moderna μειώθηκε κατά 10%, πέφτοντας στα 71,67 δολάρια την Τρίτη, αφού ο ελεγκτικός μηχανισμός για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη STAT ανέφερε ότι εμπειρογνώμονες εμβολίων κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η εταιρεία δεν δημοσίευσε αρκετές πληροφορίες για να γίνει γνωστό πόσο σημαντικά είναι τα ευρήματα της πρώτης φάσης.
Μέχρι την Πέμπτη η τιμή της μετοχής της Moderna κατέληξε στα 67,05 δολάρια, μειωμένη κατά 16% από το κλείσιμο της Δευτέρας. «Θα φαίνεται κακό από άποψη των δημοσίων σχέσεων εάν η τιμή της μετοχής της Moderna αρχίσει να μειώνεται δραματικά ύστερα από όλες αυτές τις συναλλαγές» δήλωσε ο Γκόρντον.

Οι μετοχές της Moderna ανέκαμψαν 2%, φτάνοντας στα 68,60 δολάρια την Παρασκευή, αφού ο Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ, χαιρέτισε τα ευρήματα της δοκιμής εμβολίων. «Αν και οι αριθμοί ήταν περιορισμένοι, ήταν αρκετά καλά νέα, διότι έφτασε και ξεπέρασε ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη εμβολίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι προσεκτικά αισιόδοξος για αυτό» δήλωσε ο Φάουτσι.

Οι προοπτικές
Η Moderna είναι μία από τις πρωτοπόρες εταιρείες στην ανάπτυξη εμβολίου για την ασθένεια Covid-19, η οποία προκάλεσε τον θάνατο σε περισσότερους από 90.000 Αμερικανούς. Το εμβόλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας παράγει εξουδετερωτικά αντισώματα που συνδέονται με τον ιό και τον απενεργοποιούν από την επίθεση σε ανθρώπινα κύτταρα.
Η εταιρεία είπε ότι η δοκιμή του εμβολίου έγινε σε δεκάδες συμμετέχοντες και μέτρησε αντισώματα σε οκτώ από αυτούς. Και οι οκτώ ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα στον ιό σε επίπεδα που φτάνουν ή υπερβαίνουν τα επίπεδα που παρατηρούνται σε άτομα που έχουν αναρρώσει με φυσικό τρόπο από την Covid-19, ανέφερε η εταιρεία.

Εάν οι μελλοντικές μελέτες πάνε καλά, η Moderna υποστήριξε ότι το εμβόλιό της θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στο κοινό από τον Ιανουάριο.
Ο ειδικός εταιρικής διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο του Delaware Τσαρλς Έλσον επισήμανε ότι οι πωλήσεις μετοχών της Moderna ενισχύουν την πεποίθησή του ότι τα στελέχη δεν πρέπει να πωλούν μετοχές ενώ βρίσκονται στην εταιρεία.
«Ακόμα κι αν οι συγκεκριμένες πωλήσεις μπορούν να γίνουν νόμιμα, οι προοπτικές είναι κάκιστες, επειδή δείχνουν ότι υπάρχει ένα καλύτερο μέρος για να βάλει κάποιος τα χρήματά του» δήλωσε. «Δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στα επόμενα βήματα της εταιρείας» συμπλήρωσε.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33