search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:52
MENU CLOSE

«Απάντηση» στον Ερντογάν για την Αγία Σοφία ετοιμάζει η Αθήνα

29.05.2020 13:22
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Καλούμε την Τουρκία να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς - Media
 
Με όπλο το διεθνές δίκαιο δηλώνει πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας ενόψει της «φιέστας» που ετοιμάζει η κυβέρνηση στον ναό της Αγίας Σοφίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε στην Βουλή ότι θα έχει επικοινωνία με το τουρκικό ΥΠΕΞ.
 
Την ίδια στιγμή ανησυχία καταγράφεται στην αντιπολίτευση για την στάση της Αθήνας στα ελληνοτουρκικά, ενώ ο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρέπει να υποδαυλίσουν τον διάλογο με την γειτονική χώρα.
 
Σύμφωνα με όσα είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην Επιτροπή Ελέγχου των Αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου στην Βουλή, «εμείς, στα πλαίσια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης θα επικοινωνήσουμε με όλους, με όλες τις χώρες-μέλη. Προγραμματίζω κι εγώ, να επικοινωνήσω με τον ομόλογό μου από την τουρκική πλευρά, όπως και με όλες τις άλλες χώρες, με όλους τους άλλους ομολόγους μου, γιατί θεωρούμε ότι, ανεξαρτήτως, των προκλητικών ενεργειών που έχουν στόχο πολλές φορές πολύ περισσότερο το εσωτερικό ακροατήριο και λιγότερο το εξωτερικό ακροατήριο κι έχουν στόχο την εκμετάλλευση των συμβόλων για εντυπωσιασμό, εμείς, οφείλουμε, να προτάσσουμε το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό του κράτους δικαίου, το σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών και το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ακρογωνιαίο λίθο όχι μόνο της εσωτερικής πολιτικής, αλλά και της διεθνούς μας πολιτικής. Αυτό μας προστατεύει απέναντι σε αυτές τις αναίτιες προκλήσεις, όπως την προκλητική σημερινή εκδήλωση στην Αγία Σοφία, αν ολοκληρωθεί έτσι, όπως την έχουν προαναγγείλει».
 
Νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάξιμος Χαρακόπυλος είχε αναφέρει πως «θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για τις πληροφορίες, που έρχονται από την Τουρκία ότι επίκειται σήμερα, ανήμερα της θλιβερής επετείου της αλώσεως, μια επικοινωνιακή φιέστα μπροστά από την Αγία Σοφία. Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, αλλά και μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς αναγνωρισμένο από την UNESCO ως τέτοιο, ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά καιρούς υπάρχουν πιέσεις για τη μετατροπή της σε τζαμί. Θέλω, να πιστεύω ότι θα επικρατήσουν πιο συνετές απόψεις στην Άγκυρα, γιατί η αλλοίωση του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας δε θα είναι πρόκληση μόνο κατά της χριστιανοσύνης, του χριστιανικού κόσμου, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και του ίδιου του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας, χαρακτήρα που προσέδωσε ο ιδρυτής της, ο Κεμάλ Ατατούρκ».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας αποδίδονται στην αμήχανη τακτική της κυβέρνησης. Όπως δήλωσε και στην χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει να υπάρξει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης των προβλεπόμενων κυρώσεων κατά την Άγκυρας για τις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Αντίστοιχα ο αρμόδιος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της αξιωματιής αντπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε σήμερα ότι «είναι προφανώς υποχρέωσή μας, να έχουμε ένα σταθερό μέτωπο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Πέραν όμως από αυτή τη διάσταση, που έχει και ένα χαρακτήρα αμυντικό, πρέπει να έχουμε ένα χαρακτήρα ενεργητικής προάσπισης των δικαιωμάτων, να φαίνεται ότι είμαστε πρωταθλητές των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στην Ευρώπη».
 
Το ΚΙΝ.ΑΛ
Την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών έχει ζητήσει πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με την Τουρκία, παρά τις προκλήσεις. Όπως ανέφερε σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά «ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί. Επιχειρώντας να βεβηλώσει την Αγία Σοφία, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» Πάντως ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε την ανάγκη παρά τις τουρκικές προκλήσεις να αναζητηθεί ο διάλογος με την Τουρκία, χωρίς αυτό να σημαίνει υπαναχώρηση από τις ελληνικές θέσεις. Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι «η πανδημία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι παγκόσμια, η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες όσο και αν είναι δύσκολη, είναι απαραίτητη. Όσο οι γείτονές μας έχουν προβλήματα, τόσο εμείς θα είμαστε ευάλωτοι. Αυτό σημαίνει και ένας διάλογος με την Τουρκία, πάνω στο θέμα αυτό. Θεωρώ, ότι είναι μια ευκαιρία να ανοίξει μια συζήτηση, παρά τις προκλήσεις και τη σημερινή πρόκληση που κάνει ο κ. Ερντογάν με την ΑγιάΣοφιά. Νομίζω,ότι αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνουμε είναι να υπάρχει ένας ουσιαστικός διάλογος, με τις θέσεις μας, με τους προβληματισμούς μας, με τις εθνικές μας κόκκινες γραμμές, αλλά που όμως είναι προς το συμφέρον τελικά όλων των λαών της περιοχής και σίγουρα και του ελληνικού λαού».
 
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας
Παρέμβαση για το θέμα έκανε στην Βουή και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δηλώνοντας ανήσυχος για την τουρκική προκλητικότητα. Καταλόγισε στην κυβέρνηση πως «συνεχίζετε την τακτική του εφησυχασμού» την ίδια ώρα που «η Τουρκία αμφιβητεί το πρωτόκολλο του 1926». Συνολικά εκτίμησε ότι οι εξελίξεις «εμπερικλείουν κινδύνους» και σχετίζονται με τις «ευρύτερες στρατητικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή». Σημείωσε μάλιστα πως «η Τουρκία με τις πλάτες του ΝΑΤΟ κάνει επίδειξη ισχύος».
 
Στην Κομισιόν το θέμα
Την ίδια στιγμή, την άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση και καταδίκη «των προκλητικών ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης, που προσβάλλουν τους απανταχού χριστιανούς», ζητά με κατεπείγουσα ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη. Συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει επαναφέρει για ακόμα μια φορά τη συζήτηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, καθώς «ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε την οργάνωση τελετής στο χώρο της Αγίας Σοφίας, με αφορμή τον εορτασμό για την επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αναγγέλλοντας το διάβασμα προσευχής με αποσπάσματα του Κορανίου και την πραγματοποίηση σχετικού προσκυνήματος».
 
Πρόκεται, αναφέρει στην ερώτησή της η κ. Βόζεμπεργκ, για «μια άκρως προκλητική κίνηση, που αγνοεί εσκεμμένα και για πολλοστή φορά τον διεθνώς αναγνωρισμένο χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως ιστορικού χώρου και ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO». Την ίδια στιγμή -προσθέτει η κ. Βοζεμπεργκ- «η τουρκική κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την πρόκληση, θα πραγματοποιήσει υπερπτήση μη επανδρωμένου drone κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με την κωδική ονομασία “ 1453ΤΒ2”, ημερομηνία Άλωσης της Κωνσταντινούπολης».
 
Η κ. Βόζεμπεργκ ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν έχει λάβει γνώση αυτών των περιστατικών, που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, ως παγκόσμιου Συμβόλου της Χριστιανοσύνης, αλλά και εάν «προτίθεται να αντιδράσει άμεσα και να καταδικάσει τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης».
 
Πληροφορίες: news247.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:47