15/11/2019 13:56:53
8.3.2010

Το "όχι" των Ισλανδών ανατρέπει τα δεδομένα

Το "όχι" των Ισλανδών ανατρέπει τα δεδομένα - Media

Η εντυπωσιακή απόρριψη από τους Ισλανδούς ψηφοφόρους της συμφωνίας με την οποία διεκδικούν αποζημιώσεις η Βρετανία και η Ολλανδία για την απώλεια των καταθέσεων των υπηκόων τους στην ισλανδική τράπεζα Icesave, ανατρέπει τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων τις οποίες διεξάγει η κυβέρνηση της Ισλανδίας  με τις δύο αυτές χώρες. Οι πολίτες της Ισλανδίας με το συντριπτικό ποσοστό 93,2% απέρριψαν στο δημοψήφισμα τη διαδικασία με την οποία η Ισλανδία είχε υποχρεωθεί να αποπληρώσει τις καταθέσεις που χάθηκαν όταν κατέρρευσε η ισλανδική αυτή τράπεζα, τον Οκτώβριο του 2008.

Μόλις το 1,8% των πολιτών υποστήριξε το "ναι", ενώ η συμμετοχή έφτασε στο 63%. Ουσιαστικά οι Ισλανδοί ψηφοφόροι είχαν κληθεί να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την καταβολή 3,9 δισεκατομυρίων ευρώ στη Βρετανία και την Ολλανδία, μέχρι το 2024, για να αποζημιωθούν οι δύο αυτές χώρες, που είχαν αποζημιώσει με τη σειρά τους μερικές εκατοντάδες πολίτες τους, οι οποίοι ζημιώθηκαν από την κατάρρευση της ισλανδικής τράπεζας. Με δεδομένο το μικρό πληθυσμό της χώρας αυτής που δεν ξεπερνά τις 320.000 ανθρώπους, το ποσό αυτό σήμαινε ότι κάθε κάτοικος θα έπρεπε να πληρώνει 100 ευρώ το μήνα για τα επόμενα οχτώ χρόνια!

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έδειξε τη δυνατότητα ανατροπής των δεδομένων και τώρα η ισλανδική κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, αρνούμενη να υποταχθεί στους όρους που έχουν θέσει η Βρετανία και η Ολλανδία.

Οι κάτοικοι του Ρέϊκιαβικ υποδέχτηκαν με πυροτεχνήματα το αποτέλεσμα, το οποίο θεωρούνταν δεδομένο, γιατί θέτει ένα αβάσταχτο φορτίο τους ώμους των απλών πολιτών. Τώρα η ισλανδική κυβέρνηση θα επιδιώξει να καταλήξει σε συμφωνία με τη βρετανική και την ολλανδική κυβέρνηση πριν οι δύο χώρες εμπλακούν στη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών, που προβλέπονται για τις 6 Μαΐου και τις 9 Ιουνίου αντίστοιχα...

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.