search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:43
MENU CLOSE

Δίαιτα: Σημάδια ότι χάνετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος

29.05.2020 16:59
Δίαιτα: Σημάδια ότι χάνετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος - Media

 

Η επιτυχία μιας δίαιτας δεν κρίνεται μόνο από το αν πέφτει το νούμερο στη ζυγαριά, αλλά και από το αν χάνετε λίπος ή μυϊκή μάζα.

Η μυϊκή μάζα είναι απαραίτητη για την εκτέλεση καθημερινών λειτουργιών, αλλά και επειδή οι μύες εξασφαλίζουν υψηλότερο βασικό μεταβολισμό (οι θερμίδες που καίτε όταν δεν κάνετε απολύτως τίποτα) από το λίπος.

Με λίγα λόγια, όταν χάνετε μυϊκή μάζα, μειώνεται ο μεταβολισμός σας.

Για να γνωρίζετε αν και τι ποσοστό λίπους χάνετε, η πιο εύκολη και αξιόπιστη μέθοδος είναι η λιπομέτρηση από διατροφολόγο.

Οι ζυγαριές με λιπομετρητή αποτελούν μια επισφαλή μέθοδο μέτρησης του ποσοστού σωματικού λίπους. Ακόμη και με τις καλύτερες ζυγαριές αυτού του είδους, το περιθώριο σφάλματος είναι της τάξης του 4%, ενώ με τα πιο φτηνά μοντέλα μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Επιπλέον, το αποτέλεσμα της μέτρησης εξαρτάται από το ποσά υγρά έχετε πιει προηγουμένως.

Πώς θα καταλάβετε αν χάνετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος:

  • Δεν έχετε ενέργεια: Αν νιώθετε πιο κουρασμένοι από ό,τι συνήθως ή αν σας εξαντλούν δραστηριότητες που πριν δε σας εξαντλούσαν, είναι ένα σημάδι που πρέπει να σας προβληματίσει. Η μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προκαλέσει μείωση της μυϊκής μάζας.
  • Γρήγορη απώλεια βάρους: Μπορεί να σας χαροποιεί το γεγονός, αυτό όμως δεν είναι πάντα καλό για τη μυϊκή σας μάζα, εκτός αν έχετε πολλά περιττά κιλά. Όσο περισσότερο λίπος έχετε, τόσο περισσότερο λίπος θα χάνετε. Το αδυνάτισμα είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή κι επιμονή και δεν πρέπει να χάνετε πάνω από ένα κιλό την εβδομάδα.
  • Κάνετε μόνο αερόβια άσκηση: Αν κάνετε πολλή αερόβια άσκηση, αλλά καθόλου ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, υπάρχει πιθανότητα να χάνετε 50% μυϊκή μάζα και 50% λίπος (μαζί με νερό). Για να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα, φροντίστε να εντάξετε στις προπονήσεις σας βάρη, 2 φορές την εβδομάδα, και να στοχεύετε σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες (π.χ. πλάτη, πόδια, θώρακα).

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:43