search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:27
MENU CLOSE

Ανατροπές σε δώρο Χριστουγέννων και επίδομα αδείας φέρνει η «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Audio)

01.06.2020 14:08
Ανατροπές σε δώρο Χριστουγέννων και επίδομα αδείας φέρνει η «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Audio) - Media

 

Ανατροπές για τους μισθωτούς και συγκεκριμένα για το ύψος του δώρου Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας φέρνει η τροπολογία του υπ. Εργασίας με την οποία θεσπίζονται, μεταξύ άλλων, ο Μηχανισμός Ενίσχυσης της Απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εποχικά εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στην τροπολογία προβλέπεται πως “καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται στο 60% των μειωμένων αποδοχών των εργαζομένων”. Σύμφωνα με τους ειδικούς, από όσα αναφέρονται στην τροπολογία, προκύπτει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα λάβουν «ψαλιδισμένο» δώρο και το ίδιο θα συμβεί και με το επίδομα αδείας.

Για το θέμα που έχει προκύψει μίλησε στον Real FM ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, ο οποίος τόνισε ότι «το θέμα αφορά στις εξής κατηγορίες. Όσους μπορεί να είχαν μπει σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους και είναι αυτή την περίοδο σε αναστολή, όσους απολύονται αυτή την περίοδο και δεν υπάρχει προστασία, όσους αποχωρούν αυτή την περίοδο και θα πρέπει να πάρουν φεύγοντας το δώρο, και όσους μπαίνουν στο σύστημα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που θα πρέπει και εκεί να δούμε πώς θα υπολογιστεί το δώρο Χριστουγέννων.
 
Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται στο χρονικό διάστημα από 1η Μαίου μέχρι και τον Δεκέμβριο. Κανονικά για την κατηγορία των εργαζομένων που ήταν σε αναστολή της σύμβασης, θα πρέπει να υπολογιστεί ο χρόνος που ήταν σε αναστολή ως πραγματικός χρόνος όπως έγινε με το δώρο Πάσχα και εκεί το κράτος να συμμετέχει. Αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση. Επίσης, όσοι μπουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και δουλεύουν δύο εβδομάδες τον μήνα και όχι ολόκληρο τον μήνα, το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας θα το πάρουν κουτσουρεμένο; Θα πρέπει να παρέμβει εδώ το κράτος και όχι η επιχείρηση να πληρώσει το κράτος τη διαφορά του δώρου Xριστουγέννων που υπάρχει στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ανέφερε ο Γιάννης Καρούζος.
 
Ο γνωστός εργατολόγος είπε το πρόβλημα αφορά σε χιλιάδες εργαζόμενους και συγκεκριμένα όλους τους εργαζόμενους που ήταν στις πληττόμενες επιχειρήσεις και των οποίων η αναστολή σταματάει αρχές Ιουνίου, όπως επίσης και όσους μπουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Όπως τόνισε ο κ. Καρούζος, θα πρέπει να διευκρινιστεί με μια ΚΥΑ (που έτσι κι αλλιώς αναμένεται) ότι θα δοθεί πλήρες το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες.
 

Πηγή: enikos.gr
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:26