search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:18
MENU CLOSE

Συνάντηση Τσίπρα με οινοπαραγωγούς: Καμία δικαιολογία να μην υπάρχει στήριξη των επιχειρήσεων

02.06.2020 13:04
Συνάντηση Τσίπρα με οινοπαραγωγούς: Καμία δικαιολογία να μην υπάρχει στήριξη των επιχειρήσεων - Media
 
Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην υπάρχει στήριξη των επιχειρήσεων τόνισε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση που είχε με τον Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών.
 
«Στήριξη των επιχειρήσεων σημαίνει και στήριξη της εργασίας. Αν αρχίσουν να μπαίνουν λουκέτα, αν η παραγωγικότητα σταματήσει, θα αυξηθεί η ανεργία στα μεγέθη τα οποία τα συναντήσαμε τα εφιαλτικά χρόνια, το 2014. Κι αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος. Πρέπει να το αποτρέψουμε τώρα. Αν το αφήσουμε να συμβεί θα είναι αργά, θα θέλει πολύ περισσότερο χρόνο η επανάκαμψη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση που είχε με το ΔΣ του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών.
 
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα κατέθεσε και ερώτηση στον πρωθυπουργό «να έρθει στην Βουλή να απαντήσει, γιατί βλέπουμε να έρχονται ευρωπαϊκά κονδύλια, να γίνονται προτάσεις, έχουμε αφήσει πάνω από 35 δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην υπάρξει στήριξη των επιχειρήσεων σήμερα».
 
Από την πλευρά τους οι οινοποιοί εξέφρασαν τα αιτήματά τους προς την Πολιτεία, υπογραμμίζοντας πως η κρίση από την πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά και τον δικό τους κλάδο.
 
Συγκεκριμένα ανέφεραν πως κάποιοι οινοπαραγωγοί «δεν πούλησαν ούτε μπουκάλι», ενώ πέρα από την εσωτερική κατανάλωση που χτυπήθηκε από το lockdown στα μαγαζιά, “ έχουν σταματήσει” και οι εξαγωγές”.
 
Σε ό,τι αφορά την ανάγκη στήριξης από την πολιτεία, οι οινοπαραγωγοί υπογράμμισαν πως είναι απαραίτητο να λάβουν βοήθεια προκειμένου να «φύγουν» τα αδιάθετα αποθέματα της χρονιάς αυτής και να προχωρήσουν στη νέα παραγωγή, ενώ εξέφρασαν και αίτημα μείωσης του ΦΠΑ, όπως στην εστίαση.
Εξάλλου, επισήμαναν πως πολλοί οινοπαραγωγοί δεν μπόρεσαν να επωφεληθούν των μέχρι τώρα μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, αφού οι ΚΑΔ λειτουργίας τους δεν μπήκαν στα προγράμματα ενίσχυσης. Οι περισσότεροι όπως εξήγησαν, δεν μπήκαν ούτε καν στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής αφού δεν πληρούσαν την προϋπόθεση που υπήρχε για μόνιμους εργαζόμενους, δεδομένου ότι ως καθετοποιημένες οικογενειακές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν στις περισσότερες περιπτώσεις εποχικούς εργαζόμενους.
 
Ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες και τους οινοποιούς σημείωσε ότι ένας δυναμικός κλάδος όπως η αμπελουργία και η οινοποιία πρέπει να στηριχθεί. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης με περιουσιακό κριτήριο, πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ως κεφάλαιο κίνησης και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, που συμπεριλαμβάνει και το κρασί, ιδιαίτερα για την τουριστική περίοδο.
 
«Σε ό,τι αφορά την πρόταση για την μείωση της προκαταβολής του φόρου στο 50%, μονίμως πλέον, το είχαμε προτείνει ένα χρόνο πριν, που δεν ήμασταν σε κρίση. Φανταστείτε τώρα που είμαστε σε κρίση. Θα κληθεί ο επιχειρηματίας να πληρώσει μια προκαταβολή φόρου τώρα με βάση το περσινό εισόδημά του, το 2019, που ήταν μια καλή χρονιά, Άρα αυτό είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υλοποιηθεί» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
 
«Ειδικά για εσάς, όπως μελετούν στην Ισπανία και την Γαλλία, επειδή υπάρχει απόθεμα προς απόσταξη, θα μπορούσαμε να δούμε ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα σοβαρής επιδότησης για να μπορέσετε να προχωρήσετε στην απόσταξη και να προχωρήσετε στην συνέχεια στην καινούργια σοδειά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο αίτημα που είχαν θέσει και οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί.
 
Οι οινοπαραγωγοί, τέλος, έθεσαν από την πλευρά τους και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις τράπεζες με το κυρίαρχο θέμα της μη χρηματοδότησης να αποτελεί «το μεγάλο τους παράπονο», όπως είπαν χαρακτηριστικά.
 
Ερώτηση στη Βουλή
Νωρίτερα, ο Α. Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία.
 
Ο κ. Τσίπρας καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα αλλάξει πολιτική, υιοθετώντας τα μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή «θα περιμένει την ύφεση» να βάλει λουκέτο σε επιχειρήσεις και να σκαρφαλώσει η ανεργία ξανά σε επίπεδα 2014.
 
«Είναι διατεθειμένος, έστω και τώρα, μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, που έχει παρουσιάσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ή θα περιμένει την ύφεση να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα μεγέθη του 2014 και τότε να χρηματοδοτήσει με το πακέτο της ΕΕ μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει;», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας στην επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.
 
Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα:
 
Θέμα: «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία»
 
Τρεις μήνες μετά από την εκτεταμένη έναρξη των περιοριστικών μέτρων και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια. Με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην αξιοποιήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα που άφησε ως παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, ανατροφοδοτείται η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της υψηλής ύφεσης, ενώ ταυτόχρονα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται, μισθοί μειώνονται και οι φόβοι για αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιβεβαιώνονται.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία έχει έγκαιρα προτείνει, με το πρόγραμμα ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ, εμπροσθοβαρή, υλοποιήσιμα, ρεαλιστικά και πλήρως κοστολογημένα μέτρα συγκράτησης της ύφεσης και γενναίας στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας. Το μοναδικό μέχρι στιγμής σοβαροφανές επιχείρημα για τη μη αξιοποίηση σημαντικού μέρους των ταμειακών διαθεσίμων για τη στήριξη της οικονομίας, ήταν η αβεβαιότητα για τις επόμενες χρονιές. Ωστόσο οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αίρουν και τις τελευταίες επιφυλάξεις.
 
Η πρόταση της ΕΕ αναδεικνύει περαιτέρω την αντίφαση της οικονομικής πολιτικής «της ανοσίας της αγέλης» του κ. Μητσοτάκη, καθώς την ίδια ώρα που προστίθενται πολύτιμοι πόροι στη διάθεσή μας, για τους οποίους η κυβέρνηση πανηγυρίζει, επιχειρήσεις κλείνουν και μεγάλα τμήματα εργαζομένων αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών τίθενται στο περιθώριο.
 
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:
 
Είναι διατεθειμένος, έστω και τώρα, μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, που έχει παρουσιάσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ή θα περιμένει την ύφεση να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα μεγέθη του 2014 και τότε να χρηματοδοτήσει με το πακέτο της ΕΕ μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει;
 
Από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε γνωστό ότι «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή, 12 Ιουνίου».
 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:17