search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:38
MENU CLOSE

Τουρισμός: Τα εργαλεία ελέγχου ταξιδιωτών – 20 δείγματα με 1 τεστ

02.06.2020 18:39
«Βουτιά» στις αφίξεις τουριστών - Από ποιες χώρες ήρθαν και σε ποιες περιοχές πήγαν - Media

 

Σβήνουν – γράφουν οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμών καθώς επεξεργάζονται το σχέδιο για τον έλεγχο των επισκεπτών που θα φτάνουν στη χώρα μας μετά τις 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μια από τις λύσεις που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι να εφαρμοστεί το λεγόμενο «pooled testing», δηλαδή ένας μαζικός έλεγχος δειγμάτων.

Για παράδειγμα, σε πτήση με 100 επιβάτες, μπορούν να γίνονται 5 τεστ και το κάθε ένα από αυτά να ελέγχει 20 δείγματα. Αν το τεστ βγει αρνητικό, και τα 20 δείγματα θεωρούνται αρνητικά. Σε περίπτωση που βγει θετικό, τότε θα ελέγχονται ξεχωριστά κάθε ένα από τα 20 δείγματα για να εντοπιστεί ποιο είναι θετικό.

Η εν λόγω μέθοδος δεν είναι καινούρια καθώς χρησιμοποιείται και για τον HIV, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες, μειώνεται λίγο η ευαισθησία του τεστ.

Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν και αρκετοί υπάλληλοι για να κάνουν μαζικές δειγματοληψίες, καθώς σε μια ημέρα μπορεί να φτάσουν ακόμη και 60.000 άνθρωποι στη χώρα μας.

Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί μέσω της αυτοδειγματοληψίας, αλλά επειδή είναι δύσκολο ο κάθε επιβάτης να παίρνει με την ειδική μπατονέτα το δείγμα από τη μύτη ή από το λαιμό του, υπάρχει η σκέψη να φτύνει λίγο σάλιο σε ένα κυπελάκι.

Για τον έλεγχο των επιβατών εξετάζεται επίσης να αξιοποιηθούν τρία εργαλεία τα οποία είναι τα εξής:

– Έντυπο Δημόσιας Υγείας Εντοπισμού Επιβατών (PLF): Θα συμπληρώνεται μετά το check in και οι αρχές θα μπορούν να διαπιστώσουν σε ποια θέση καθόταν ο επιβάτης.

– Ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων και έκθεσης: Καταγράφει αν κάποιος επιβάτης έχει παρουσιάσει συμπτώματα ή έχει εκτεθεί στον ιό.

– Λογισμικό για παρακολούθηση συμπτωμάτων: Ο ταξιδιώτης θα γράφει από πού προέρχεται, που διαμένει, τα στοιχεία επικοινωνίας του και θα κάνει μια αυτοαξιολόγηση της υγείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το εν λόγω εργαλείο έχει προκύψει νομικό κώλυμα μένει να δούμε εάν θα προκριθεί ή όχι.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:37