search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:05
MENU CLOSE

Νέα διπλωματική γκάφα Θεοχάρη – Τα οργισμένα τηλεφωνήματα και οι συμφωνίες με Ιταλία που κινδύνευσαν

03.06.2020 07:50
theoxaris-3.jpg

 

Την μία γκάφα πίσω από την άλλη κάνει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης ο οποίος με τις δηλώσεις του εκθέτει τη χώρα και απειλεί να τινάξει στον αέρα την εξωτερική πολιτική της χώρας και εθνικές συμφωνίες οι οποίες είναι μια «ανάσα» από την υπογραφή τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εστία»,  η επίσημη λίστα που ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού με τις 29 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται επίσημα αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο προκάλεσε την οργή των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λουξεμβούργου, καθώς η διατύπωση του δελτίου Τύπου τις στιγματίζει ως επικίνδυνες λόγω κορωνοϊού.

Αντί το υπουργείο Τουρισμού να ονοματίσει τα αεροδρόμια από τα οποία η χώρα μας θα δέχεται απευθείας πτήσεις με προορισμό περιοχές της ελληνικής επικράτειας, ανέφερε κράτη, με συνέπεια όσα απουσιάζουν από τη λίστα να διασύρονται.

Όπως αναφέρει η «Εστία», αμέσως μετά την ανακοίνωση της λίστας με τις 29 χώρες στις οποίες η Ελλάδα απένειμε πιστοποιητικό καταλληλότητας, πήραν «φωτιά» τα τηλέφωνα στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών. Τα προφορικά διαβήματα οργής πρέσβεων και υπουργών Εξωτερικών για τη γκάφα του υπουργείου Τουρισμού ήταν τόσα, ώστε το υπουργείο Εξωτερικών αναγκάστηκε να κατασιγάσει την οργή, ειδικά των Ιταλών που θεώρησαν την ενέργεια αυτή ως «χτύπημα κάτω από το τραπέζι».

Έντονη αντίδραση Ντι Μάιο – Επικοινωνία με Δένδια

Μάλιστα, ο Ιταλός υπουργός Λουίτζι Ντι Μάιο έκανε εξαιρετικά επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών «αδειάζει» το υπουργείο Τουρισμού, καθώς δεν κάνει αναφορά σε χώρες από τις οποίες θα πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις ούτε σε εθνικότητες, αλλά παραπέμπει τους ταξιδιώτες στον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλειας, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος για να εκδίδει λίστες επικινδυνότητας χωρών κορονοϊού για αεροπορικά ταξίδια.

Γι’ αυτό αργά χθες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Ιταλίας Ντι Μάιο, για να λυθεί η παρεξήγηση και να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ιταλού ΥΠΕΞ για τις 9 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο χώρες είχαν καταλήξει πριν από τη γκάφα Θεοχάρη σε μια συμφωνία με τρεις άξονες:

Πρώτον, στην υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ,

δεύτερον στην υπογραφή μιας πολιτικής δήλωσης που θα εγγυάται τη συνέχιση της πάγιας πρακτικής των Ιταλών αλιέων σε ελληνικά ύδατα

και τρίτον στην κατάθεση μιας κοινής τροπολογίας της Αθήνας και της Ρώμης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στους κανονισμούς για την αλιεία και θα κάλυπτε τις ιταλικές ανησυχίες σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων, όπως αναμένεται, στα 12 μίλια.

Τώρα όλα είναι στον αέρα, γιατί οι Ιταλοί δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η ανακοίνωση δεν εκδόθηκε για να τους προκαλέσει ζημία στην οικονομία. Η λίστα με τις χώρες στις οποίες το υπουργείο Τουρισμού απένειμε πιστοποιητικό καταλληλότητας για απευθείας πτήσεις είναι οι εξής: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα του Υπουργού Τουρισμού ξέσπασε πόλεμος ανακοινώσεων με την αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για πρωτοφανές φιάσκο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να απαντά στο θέμα λέγοντας ότι «η στοχοποίηση του Υπουργού Τουρισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, μόνο μικρότητα και μιζέρια δείχνει. Και πέφτει στο κενό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:02