search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:12
MENU CLOSE

Κορωνοϊός – Πτήση από Κατάρ: Μεγάλη η ανησυχία για εισαγόμενα κρούσματα στο όνομα του τουρισμού

03.06.2020 08:22
airport2-1.jpg

 

«Και εάν φέρουν τον κορωνοϊό οι τουρίστες;», αναρωτήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε άρθρο της η Handelsblatt ίσως με προφητική διάθεση, καθώς χθες έγινε το αναμενόμενο για πολλούς που είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το πώς θα κάνει το restart στον τουρισμό η Ελλάδα και το πώς θα αντιμετωπίσει εισαγόμενα κρούσματα.

Τα 12 «εισαγόμενα» κρούσματα της πτήσης από το Κατάρ που επιβεβαιώθηκαν χθες από τα Εργαστήρια μαζί με τα επτά εγχώρια κρούσματα, εκτίναξαν τον ημερήσιο απολογισμό των θετικών στον κορωνοϊό περιστατικών. Τα 19 χθεσινά κρούσματα ήταν σαφώς πολλαπλάσια από τα δύο της προχθεσινής ημέρας, καθώς και τα δύο της Κυριακής, ακόμη και από τα 7 του περασμένου Σαββάτου. Διψήφιος αριθμός κρουσμάτων (18) καταγράφηκε και την περασμένη Τετάρτη, αλλά με την πλειονότητα να αφορά κρούσματα από τις λεγόμενες συρροές κρουσμάτων, δηλαδή γνωστές «εστίες» που έχουν δώσει και δίνουν νέα περιστατικά, όπως η περιοχή Νέα Σμύρνη Λάρισας όπου κατοικούν Ρομά ή η περιοχή Εχίνου στην Ξάνθη.

Πάντως χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεων από και προς το Κατάρ λόγω του κορωνοϊού έως και τις 15 Ιουνίου 2020. H χώρα του Κόλπου να θυμίσουμε ότι μετρά πάνω από 60.000 κρούσματα αλλά μικρό αριθμό θυμάτων, μόλις 43.

Προβληματισμός

Η νέα αυτή εξέλιξη αναθερμαίνει τον προβληματισμό για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα μας υγειονομικά αλλά και οικονομικά. Η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι όλα τα έχει υπό έλεγχο, ωστόσο η πραγματικότητα την διέψευσε με τα εισαγόμενα κρούσματα. Από τους πρόσφυγες κάποιοι το περίμεναν, από τους εύπορους ταξιδιώτες το βρήκαμε…. Επίσης εύλογο είναι το ερώτημα εάν π.χ. προκύψουν κρούσματα από πτήσεις χωρών από όπου προσμένουμε χιλιάδες τουρίστες, όπως η Γερμανία, θα υπάρξει ανάλογη σκληρή απόφαση διακοπής πτήσεων, όπωςέγινε με το Κατάρ;  

Επίσης να θυμίσουμε και το “μπάχαλο” που επικράτησε στην κυβέρνηση και το οποίο ανέδειξε και ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνοντας την πολιτική αντιπαράθεση, με το υπουργείο Τουρισμού και τις αντιφατικές ανακοινώσεις. Τη μία μέρα το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωνε κατάλογο με 29 χώρες για τις οποίες ανοίγουν τα σύνορα και την αμέσως επόμενη αναρτά κατάλογο του ΥΠΕΞ με διαφορετικό περιεχόμενο, που περιλάμβανε ακόμα και αεροδρόμια υψηλού κινδύνου σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA). Ξεχνώντας φυσικά και στις δύο περιπτώσεις τις αρχικές του δεσμεύσεις για διαγνωστικά τεστ.

Το μείζον ερώτημα είναι αν στο όνομα της διάσωσης της τουριστικής περιόδου η κυβέρνηση θα συμβάλει στο νά πάνε στράφι οι θυσίες του ελληνικού λαού, η σκληρή καραντίνα που υπέμεινε, τα χιλιάδες πρόστιμα, το ξύλο στις πλατείες….

Τι προβλέπει το πρωτόκολλο

Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο για όσους εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς, όλοι οι επιβάτες είχαν μεταφερθεί μετά τον έλεγχο και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου και θα παραμείνουν οι μεν θετικοί για 14 ημέρες και οι υπόλοιποι, των οποίων το τεστ ήταν αρνητικό, για επτά ημέρες ως στενές «υψηλού» και «χαμηλού» κινδύνου επαφές, σύμφωνα και με τις οδηγίες του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα. Στους αρνητικούς θα επαναληφθεί το τεστ μετά την παρέλευση του επταημέρου.

Έρχονται τα… δειγματοληπτικά τεστ

Από τα μέσα Ιουνίου η Ελλάδα προτίθεται να καταργήσει τα συστηματικά τεστ κορωνοϊού, όπως είναι από ημέρες γνωστό, και πριν βέβαια «σκάσουν» τα κρούσματα από το Κατάρ. Θα γίνονται μόνον δειγματοληπτικά όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης. Πολίτες από χώρες ”με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα” θα επιτρέπεται να εισέρχονται. Η κυβέρνηση θα γνωστοποιήσει τις επόμενες μέρες ποιες είναι αυτές οι χώρες.

«Θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες»

Η αύξηση των κρουσμάτων σε μια περίοδο που γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα της τουριστικής περιόδου απασχολεί την επιστημονική κοινότητα.

«Είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες» τόνισε στον Σκάι ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής μικροβιολογίας ενώ παράλληλα ανέφερε πως ναι μεν υπάρχει ο κίνδυνος, αλλά πρέπει να στήσουμε ένα σύστημα το οποίο να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο.

Ο καθηγητής εφιστά την προσοχή και σημειώνει πως έχουμε στη διάθεσή μας «διάφορα όπλα» για να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα όπως το τεστ στα σύνορα στους εισερχόμενους τουρίστες «που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους καθώς και το σύστημα επιτήρησης και γρήγορης διάγνωσης τυχόν κρουσμάτων και απομόνωσης».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24