search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:57
MENU CLOSE

Γιάννα Αγγελοπούλου: «Δεν είναι ο ρόλος μας να ξαναγράψουμε την Ιστορία»

03.06.2020 12:44
Γιάννα Αγγελοπούλου: «Δεν είναι ο ρόλος μας να ξαναγράψουμε την Ιστορία» - Media
 
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (η προγραμματισμένη για κοντά στην 25η Μάρτίου αναβλήθηκε λόγω πανδημίας κορωνοϊού), στην οποία παρουσιάστηκε το έως τώρα έργο της Επιτροπής, η Γιάννα Αγγελοπούλου επιχείρησε να βάλει τέλος στις «παραφωνίες» που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα και τις γκρίνιες από διάφορες πλευρές για κάποια κείμενα που ανέβηκαν στον ιστοχώρο της Επιτροπής και θεωρήθηκαν «προκλητικά».
 
«Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία»
Έτσι, χωρίς να περιμένει τις σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το θέμα (οι οποίες, πάντως, εν τέλει ήλθαν), η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στα « επίμαχα» κείμενα για τον Καποδίστρια και τον Καραϊσκάκη τονίζοντας από τη μία ότι «η Επιτροπή δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία και αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο», αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι «στο πλαίσιο του ρόλου που μας έχει ανατεθεί από την Πολιτεία, κανένας συνεργάτης ή στέλεχος της Επιτροπής, δεν δικαιούται να λογοκρίνει την άποψη των μελών της Ολομέλειας. Θέλουμε όλοι, και όχι μόνο τα μέλη της Ολομέλειας, να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε έναν πολιτισμένο, δημοκρατικό διάλογο».
 
«Ναι στην κριτική, όχι με όρους συγκρουσιακούς
Μάλιστα, η πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι «η όποια κριτική γίνεται στην προσπάθειά μας είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να είναι και χρήσιμη. Όταν όμως γίνεται με όρους συγκρουσιακούς, δεν βοηθάει κανέναν και σίγουρα όχι τον σκοπό που υποτίθεται ότι “υπηρετεί”. Πολύ περισσότερο όταν αμφισβητεί τον πατριωτισμό και την εθνική ευαισθησία του οποιουδήποτε», φράση την οποία και επανέλαβε όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες περί «ουδετεροπατρίας», προσθέτοντας μάλιστα το χαρακτηριστικό: «Το ακούσαμε κι αυτό…», αλλά και επισημαίνοντας ότι «στο έργο μας έχουμε τη συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου της χώρας, τον οποίο ενημερώνουμε τακτικά και θέλουμε μαζί μας κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα», ενώ ειδικά για την αποχώρηση της Μαρίας Ευθυμίου, η κ. Αγγελοπούλου σημείωσε ότι την εκτιμά πολύ και ότι την στεναχώρησε η αποχώρησή της, ωστόσο, εκτίμησε ότι, επειδή η κ. Ευθυμίου έχει καταθέσει προτάσεις στην Επιτροπή για διάφορες δράσεις, αν κάποιες εγκριθούν, θα συμμετάσχει στην υλοποίησή τους.
 
 
Χρηματοδότηση
Όσον αφορά στη ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου της Επιτροπής, η κ. Αγγελοπούλου, αλλά και ο Μάρτον Σίμιτσεκ, ο οποίος μαζί με τον Κωστή Κοντογιάννη έδωσαν λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς της Επιτροπής και για το πώς θα εξελιχθούν οι δράσεις της, υπογράμμισαν ότι αυτή δεν θα επιβαρύνει καθόλου την Πολιτεία, καθώς θα υποστηριχθεί μέσω χορηγιών, αλλά και μέσω συλλεκτικών και αναμνηστικών αντικειμένων, τα οποία θα αποτελέσουν και βασική πηγή εσόδων της Επιτροπής. Όπως εξήγησε ο κ. Σίμιτσεκ, το αποκαλούμενο «Νομισματικό Πρόγραμμα», προβλέπει την έκδοση στις αρχές του 2021 τριών ειδών συλλεκτικών αναμνηστικών νομισμάτων (απλό μέταλλο, ασήμι και χρυσό), τα οποία θα αποτελέσουν σημαντική πηγή εσόδων, όπως και τα αναμνηστικά προϊόντα (ένδυση, κόσμημα, πορσελάνινα / Κεραμικά είδη και γραφική ύλη & Σχολικά Είδη) τα οποία θα πωλούνται στη διάρκεια των εορταστικών δράσεων. Μάλιστα ο κ. Σίμιτσεκ σημείωσε ότι λόγω των συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία, η Επιτροπή προχώρησε σε μείωση 40% και με ελάχιστο όριο τα 600 ευρώ, των αμοιβών των 27 στελεχών της Επιτροπής με σύμβαση εργασίας.
 
Παρακαταθήκη
Όσον αφορά σε αυτό καθαυτό το έργο της Επιτροπής, η κ. Αγγελοπούλου είπε εμφατικά ότι «θέλουμε να κάνουμε όλο τον κόσμο να στρέψει το βλέμμα του και πάλι στην πατρίδα μας. Να προκαλέσει η Ελλάδα το θαυμασμό όλων, όχι μόνο με το μοναδικό ιστορικό της φορτίο, αλλά και με τη σύγχρονη δυναμική της. Και όλα αυτά μέσα από ένα πλέγμα δράσεων σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, που πιστεύουμε οτι θα γεμίσει όλους τους Έλληνες χαρά και περηφάνεια», Υπογράμμισε, δε, ότι «ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς είναι οι προτάσεις αυτές (σ.σ. για δράσεις στο πλαίσιο της Επιτροπής) να αφήνουν μια παρακαταθήκη. Και για το λογο αυτό, από το σύνολο των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του “Ελλάδα 2021”, το 25% θα αφορά σε αμιγώς εορταστικά δρώμενα, ενώ το 75% θα αφορά σε δράσεις που θα έχουν ένα χειροπιαστό αποτύπωμα ή θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση. Θέλουμε μετά από χρόνια να λένε: “Αυτό έγινε το 2021 με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την επανάσταση”».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 09:54