search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:26
MENU CLOSE

Βρέξει – χιονίσει, μέσα…

04.08.2012 07:20
Βρέξει - χιονίσει, μέσα...   - Media

Παρά τους τριγμούς που ήδη εμ­φανίζει η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και μέχρι να φανεί αν θα αντιμετωπιστούν ή θα οδηγήσουν το κυβερνητικό σχήμα σε ξέρα, η μικρότερη από τις τρεις συ­νεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις έχει φροντίσει να περιγράψει σε όλους τους τόνους την προσήλωσή της στον νέο της ρόλο.

Παρά τους τριγμούς που ήδη εμ­φανίζει η συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και μέχρι να φανεί αν θα αντιμετωπιστούν ή θα οδηγήσουν το κυβερνητικό σχήμα σε ξέρα, η μικρότερη από τις τρεις συ­νεργαζόμενες πολιτικές δυνάμεις έχει φροντίσει να περιγράψει σε όλους τους τόνους την προσήλωσή της στον νέο της ρόλο. Κοινώς, η ΔΗΜΑΡ δεί­χνει ότι έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση βρέξει – χιονίσει ή, εν πάση περιπτώσει, δεν θα αποχω­ρήσει πριν δώσει τις περισσότερες δυ­νατές ευκαιρίες στην προσπάθεια της «εθνικής ευθύνης».

Επιπλέον, το στοιχείο που προβάλ­λει έντονα το ηγετικό επιτελείο του κόμματος είναι ότι η ΔΗΜΑΡ βρί­σκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την εντολή που έλαβε στην κάλπη, την «εντολή για λύση» κατά το προεκλο­γικό της σύνθημα. Επομένως, μπορεί τα ζητήματα να είναι «ακανθώδη», όπως είπε ο Φώτης Κουβέλης, ωστό­σο για τη ΔΗΜΑΡ είναι ενδεχομένως ζήτημα συνέπειας και κατ’ επέκταση πολιτικής επιβίωσης το να παραμεί­νει στην κυβέρνηση.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται χα­ρακτηριστικά και στο ύφος μιας απο­στροφής του Σπύρου Λυκούδη στην εισήγησή του στην Κ.Ε. του κόμμα­τος πριν από λίγες μέρες, όπου κα­ταγράφεται η σκέψη ότι δεν υπάρχει επιστροφή: «Ετούτη τη φορά είναι αλλιώς: Διασχίζουμε τον Ρουβίκωνα της πραγματικότητας, θα βραχούμε, αλλά την ευκαιρία πρέπει να την κά­νουμε δυνατότητα για την Αριστερά και τον τόπο μας».

Μία μέρα πριν από το ραντεβού της κυβερνητικής τριανδρίας στο Μαξίμου, τη Δευτέρα, ο Φώτης Κου-βέλης (με συνέντευξή του στο «Πρώ­το Θέμα») δικαιολόγησε σημερινά ή μελλοντικά προβλήματα συνεννόη­σης των τριών, λέγοντας ότι «είναι λογικό να υπάρχουν σε μια συνερ­γατική κυβέρνηση» και συμπλήρω­σε πως «προφανώς στην πορεία θα προκύψουν προβλήματα, αλλά αυτά δεν λείψανε και στις δήθεν πανίσχυ­ρες μονοκομματικές κυβερνήσεις».

Σημείωσε δε επιπλέον ότι είναι «ακόμη νωρίς» να κριθεί το ζήτη­μα, αλλά διαβεβαίωσε με νόημα ότι η ΔΗΜΑΡ προσέρχεται σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια «με καθαρά χαρτιά και χωρίς δεύτερες σκέψεις». «Νομίζω», πρόσθεσε, «ότι αυτόν τον σταθεροποιητικό της ρόλο τής τον αναγνωρίζουν οι πολίτες».

Η τελευταία αυτή αναφορά πα­ραπέμπει στην εκτίμηση των κορυ­φαίων στελεχών της ΔΗΜΑΡ ότι, αν αποχωρήσει, θα αρχίσει να ξηλώνε­ται το κυβερνητικό «πουλόβερ» κι εκεί πια διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ο Κουβέλης πλέον επισημαίνει ότι, μιλώντας προεκλογικά για σταδιακή απαγκί­στρωση, «επειδή δεν μας αρέσει να κοροϊδεύουμε τους πολίτες, τονίζα­με το “σταδιακή”».

 

Ο «αποτροπιασμός»

Με βάση όλα τα παραπάνω, λοι­πόν, είναι κρίσιμης σημασίας η απά­ντηση της ΔΗΜΑΡ στο ερώτημα αν μεταξύ των σκληρών μέτρων που καταρτίζονται από το υπουργείο Οι­κονομικών (όπου από τα 11,5 δισ. τα 5 ή 6 δισ. σχεδιάζεται να σαρωθούν από τις τσέπες των εργαζομένων) θα επικρατήσει στο ζύγι ο «αποτροπιασμός» για τα μέτρα ή το στοιχείο της «εθνικής ευθύνης».

Διότι μπορεί ο Κουβέλης να δηλώ­νει με κάθε ευκαιρία πως η ΔΗΜΑΡ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα ή «οριζόντιες εφαρμογές», να μην επέλθουν απολύσεις στο Δημόσιο κ.λπ. και γενικώς να κατα­θέτει εν είδει πίεσης – και όσο πιο κόσμια γίνεται – τις ενστάσεις της και τις διαφοροποιήσεις της για επι­μέρους ζητήματα ή για τον γενικό προσανατολισμό στην κατεύθυνση της εφαρμογής των σκληρών μέ­τρων άμεσα (σε συντονισμό και με τον Βενιζέλο), ωστόσο πέραν αυτού δεν φαίνεται ούτε να εισακούεται ούτε να επιμένει.

Αυτό πάντως εξηγείται, δεδομέ­νου ότι ανεπισήμως υπάρχει η παρα­δοχή πως είναι περιορισμένες οι δυ­νατότητες εναλλακτικών λύσεων και το ζητούμενο είναι να διασωθούν τα χαμηλά εισοδήματα και συντάξεις.

Όμως, ανεργία, φοροεπιδρομές, περικοπές σε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις, καθώς και στην ασφάλιση και την υγεία – πρόνοια, στην παιδεία κ.λπ., αλλά και η σαρωτική ακρίβεια έχουν ήδη αδειάσει τα πορτοφόλια των ασθενέστερων, οδηγώντας τους στην απελπισία. Επιπλέον, αυτή είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί με μεγαλύτερη ένταση στη συνέ­χεια, επενεργώντας τελικά οριζοντίως, ακόμη κι αν κάποιες περικοπές (π.χ. 13ος και 14ος μισθός) τελικώς αποσοβηθούν.

Με άλλα λόγια, η προεκλογική εξαγγελία για σταδιακή απαγκίστρω­ση στη βάση της διαπίστωσης ότι το πρόγραμμα των μνημονίων «δεν βγαίνει» και η μετεκλογική υπόσχε­ση για προοδευτικές «πινελιές» και άσκηση πίεσης για εξεύρεση κατα­λυτικών και «θαυματουργών» ισοδύ­ναμων μέτρων αρχίζουν και ξεθωρι­άζουν υπό το βάρος των σκληρών μέ­τρων που καταρτίζονται από το οικο­νομικό επιτελείο κάτω από το άγρυπνο βλέμμα Στουρνάρα – τρόικας.

Πλέον η ΔΗΜΑΡ είναι αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα της διακυβέρνησης, στην οποία κάθε τόσο την… «καλωσορίζει» ο Βενιζέλος. Αλ­λά, παρά την τρέχουσα διαφοροποίησή της, είτε για λόγους πίεσης είτε για λόγους επικοινωνιακούς, φαίνε­ται να έχει απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα και να επιστρέφει στο αρ­χικό μοτίβο «σκληρά τα μέτρα, αλ­λά αναγκαία», επισείοντας τον φόβο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ. Όπως ακριβώς και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι της…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:26