search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:55
MENU CLOSE

Η περίεργη σιωπή των Δημοκρατικών – Περισσότερο ακούει παρά μιλάει ο υποψήφιός τους Τζο Μπάιντεν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2128
4-6-2020
06.06.2020 03:00
obama_0.jpg

 

Τα γεγονότα που οδήγησαν σε έναν νέο γύρο διαδηλώσεων, αναταραχών και αναρχίας στις ΗΠΑ δεν είναι πρωτόγνωρα. Είναι γνωστό ότι η αμερικανική αστυνομία έχει εμποτιστεί με μια – ορισμένες φορές – υπερβολική χρήση βίας, η οποία αποτελεί τμήμα ενός διαρκούς τοξικού και ταξικού διχασμού που εκφράζεται διαμέσου ρατσιστικών ενστίκτων και πρακτικών. 
Η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη καταδεικνύει ότι οι σημερινές ΗΠΑ, υπό την καθοδήγηση του πιο διχαστικού Προέδρου στην ιστορία τους, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο κοινωνικής ανισορροπίας και διχασμού. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι Ρεπουμπλικανοί, «αγκαλιάζοντας» τον Ντόναλντ Τραμπ, έβαλαν τη σφραγίδα τους στην πιο περίεργη, αλλοπρόσαλλη και διχαστική ηγεσία της υπερδύναμης. 
Την ίδια στιγμή, και με την επιλογή Κλίντον και ενδεχομένως του Τζο Μπάιντεν, οι Δημοκρατικοί κρατάνε μια απόσταση ασφαλείας από μια συνθήκη που χρειάζεται ηγεσία, πειθώ και παρέμβαση.

Όταν μίλησε ο Τζο…
Ο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ, ύστερα από μέρες σχεδόν υποτονικής αντίδρασης σε μια Αμερική που φλέγεται, κατήγγειλε την Τρίτη την Προεδρία του Τραμπ αναφορικά με τα προβλήματα του ρατσισμού και των ανισοτήτων στη χώρα, σε συνάντηση που είχε με θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες της αφροαμερικανικής κοινότητας.
«Το τσιρότο το τράβηξαν απότομα αυτή η πανδημία και αυτός ο Πρόεδρος» είπε αναφερόμενος στον κορωνοϊό, που πλήττει δυσανάλογα τους Αφροαμερικανούς και ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, αλλά και στις δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα για τις μειονότητες. «Πλέον κανείς δεν μπορεί να υποκρίνεται ότι δεν ξέρει τι συμβαίνει» πρόσθεσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπάρακ Ομπάμα, που εμφανίστηκε ενωτικός σε εκκλησία στην πόλη Ουίλμινγκτον, στο Ντέλαγουερ.

«Το μίσος απλώς κρύβεται. Δεν εξαφανίζεται. Και όταν κάποιος που βρίσκεται στην εξουσία αναζωπυρώνει το κρυμμένο μίσος, εκείνο εμφανίζεται. Οι λέξεις ενός Προέδρου είναι σημαντικές. Ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να βγάζουν το βιτριόλι» δήλωσε.
Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει μια επιτροπή ελέγχου της αστυνομίας μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος στις 3 Νοεμβρίου. Φορώντας μάσκα και κρατώντας σημειώσεις, μετά την προσευχή ο Μπάιντεν άκουσε σιωπηλά επί περίπου μία ώρα όσους μίλησαν – και κάποιοι ήταν εμφανώς συγκινημένοι – για την αστυνομική βία και τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου άοπλου πολίτη που σκότωσε την περασμένη εβδομάδα ένας αστυνομικός στη Μινεάπολη.

Κάποιοι τον προέτρεψαν να επιλέξει μια μαύρη για υποψήφια αντιπρόεδρό του και εκείνος επανέλαβε ότι υπάρχουν ήδη «πολλές υποψήφιες» στη λίστα. 
Είναι η πρώτη φορά που ο πρώην αντιπρόεδρος συμμετέχει αυτοπροσώπως σε μια τέτοια δημόσια συνάντηση από τα μέσα Μαρτίου, όταν η προεκλογική εκστρατεία του διακόπηκε απότομα λόγω της πανδημίας. Είναι και η πρώτη ουσιαστική παρέμβαση του Δημοκρατικού υποψηφίου, καθώς μάλιστα πολλοί αναρωτιούνται για την τακτική του να κάνει καμπάνια σχεδόν «κρυμμένος» στην οικία του.

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις
Ο Τζο Μπάιντεν διατηρεί προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του νυν Προέδρου Τραμπ στην κούρσα των εκλογών του Νοεμβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Κουίνιπιακ που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μια εβδομάδα.
Ο Μπάιντεν συγκεντρώνει το 50% των προθέσεων ψήφου στο σύνολο του δείγματος έναντι 39% του Τραμπ. Η διαφορά τους ήταν λίγο μικρότερη (49% – 41%) στη δημοσκόπηση του Απριλίου. Πάντως η καταγραφόμενη άνοδος του ποσοστού του Δημοκρατικού πολιτικού είναι εντός του περιθωρίου του στατιστικού σφάλματος. Μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων:
● το 88% εξ όσων δήλωσαν ψηφοφόροι των Δημοκρατικών λέει ότι θα ψηφίσει τον Μπάιντεν και το 5% τον Τραμπ,
● το 87% εξ όσων δήλωσαν ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών λέει ότι θα ψηφίσει τον Τραμπ και το 8% τον Μπάιντεν,
● ενώ στις τάξεις όσων δήλωσαν ανεξάρτητοι, το 47% είπε ότι θα ψηφίσει τον Μπάιντεν και το 36% τον Τραμπ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
«Τι μας λέει το προβάδισμα 11 μονάδων του Μπάιντεν; Στην καλύτερη περίπτωση για την ομάδα του Τραμπ ότι η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στον Πρόεδρο έχει κλονιστεί. Στη χειρότερη περίπτωση γι’ αυτή, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό αυξάνονται, ότι η κρίση του Τραμπ τίθεται υπό αμφισβήτηση, ενώ ο Νοέμβριος προβάλλει στον ορίζοντα» σχολίασε ο Τιμ Μαλόι, αναλυτής δημοσκοπήσεων του πανεπιστημίου Κουίνιπιακ.

Το ποσοστό των ψηφοφόρων που αποτιμούν θετικά το έργο του Τραμπ υποχωρεί εν μέσω της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα, που δεν έχει ενσωματώσει τις αντιδράσεις από τη δολοφονία του Φλόιντ. Το 50% εγκρίνει το πώς χειρίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ την αμερικανική οικονομία, ενώ το 47% αποδοκιμάζει την πολιτική του. Τα ποσοστά αυτά ήταν 51% και 44% αντίστοιχα τον Απρίλιο.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Κουίνιπιακ έγινε σε δείγμα 1.323 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, από τη 14η ώς τη 18η Μαΐου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος της δημοσκόπησης αυτής είναι συν – πλην 2,7%.

Και τώρα;
Στον αντίποδα ο Πρόεδρος, αφού αποκάλεσε τους κυβερνήτες των πολιτειών ανόητους και αδύναμους, μετέβη σε κοντινή εκκλησία στον Λευκό Οίκο, κράτησε τη Βίβλο και, χωρίς μια έστω προσποιητή συγγνώμη, κράδαινε την Αγία Γραφή. Συμβολικά συνοδευόταν μεταξύ άλλων από τον διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Θρησκεία, στρατός, νόμος και τάξη. Χωρίς ουδεμία προσπάθεια να ενώσει, να ζητήσει συγγνώμη, να ακούσει την κοινωνία.

«Όταν ειρηνικοί διαδηλωτές απομακρύνονται με εντολή του Προέδρου από τον περίβολο του οίκου του λαού, του Λευκού Οίκου, με τη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου λάμψης, για να οργανωθεί μια επικοινωνιακή επιχείρηση μπροστά από μια σεβαστή εκκλησία, δικαιωματικά μπορούμε να πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος ανησυχεί περισσότερο για την εξουσία παρά για τις ηθικές αρχές. Ότι ενδιαφέρεται περισσότερο να υπηρετήσει τα πάθη της (εκλογικής) βάσης του από τις ανάγκες εκείνων με τους οποίους υποτίθεται ασχολείται» είπε ο Μπάιντεν σε ομιλία του στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, πολιτείας – κλειδιού για τις εκλογές και με μεγάλο ποσοστό Αφροαμερικανών.

Σοφόν το σαφές, αλλά, πέρα από τα λόγια, πού βρίσκεται η δύναμη της πολιτικής των αξιών και των δημοκρατικών θεσμών για να σταματήσει το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να μοιάσουν με μια σαφώς απολυταρχική εκδοχή του παρελθόντος τους; Η τελευταία ευκαιρία των Δημοκρατικών είναι τώρα – και με την επιλογή υποψήφιου αντιπροέδρου από την «κοινωνία». Μήπως η λύση είναι η Μισέλ Ομπάμα;
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:53