search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:09
MENU CLOSE

Οι ακροδεξιοί με τα… χαβανέζικα πουκάμισα – Πώς στην Αμερική του Τραμπ «ανθεί» κίνημα που επιδιώκει νέο εμφύλιο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2128
4-6-2020
07.06.2020 03:00
vlima_0.jpg

 

Την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να «τσουβαλιάσει» το αντιφασιστικό κίνημα ως «εσωτερική τρομοκρατία», μια χαλαρή συμμαχία ακροδεξιών, φανατικών των όπλων και με ιδεολογία που καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα της Άκρας Δεξιάς, συνεχίζει να δρα σχεδόν ανενόχλητη, έχοντας ως δεδηλωμένο στόχο την πυροδότηση εμφυλίου πολέμου στη χώρα και την κατάρρευση της κοινωνίας.
Ανάμεσα στις πάμπολλες ακροδεξιές εξτρεμιστικές οργανώσεις που υπάρχουν στις ΗΠΑ και δρουν είτε μόνο μέσω διαδικτύου, διασπείροντας fake news, είτε στηρίζοντας την πιο ενεργή δράση, η ομάδα αυτή χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο όνομα και πολύ χαρακτηριστική εμφάνιση: ονομάζονται Boogaloos και ένα από τα σήματα κατατεθέντα τους είναι ότι σε δημόσιες εμφανίσεις τους τα μέλη των οργανώσεων που συνδέονται με το κίνημα αυτό φορούν χαβανέζικα πουκάμισα πάνω από στολές παραλλαγής.

Νέο «μπουμπούκι»
Αν και αυτό το νέο ακροδεξιό «μπουμπούκι» είναι σχετικά φρέσκο – παρατηρητές και αναλυτές της Άκρας Δεξιάς άρχισαν να εντοπίζουν τον όρο Boogaloo στα social media μέσα στο 2019 –, οι ρίζες του είναι παλιές: ομάδες υπέρ της ελεύθερης οπλοφορίας, ρατσιστικά γκρουπ λευκών και λοιπά «παρατράγουδα» που αποτελούν τον κορμό της νέας αμερικανικής Ακροδεξιάς άρχισαν να «συμμαχούν» κάτω από τον όρο αυτόν και τη χαλαρή ιδεολογία της «επιτάχυνσης» – ήτοι της επιτάχυνσης της πορείας προς τον εμφύλιο.
Στις εφιαλτικές τους ιδέες οι Boogaloos βρήκαν έναν – απροσδόκητο;… – σύμμαχο στο πρόσωπο του Τραμπ, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της καραντίνας, προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, μιλούσε διαρκώς για «απελευθέρωση» των πολιτειών από τη βάσανο του lockdown, γεγονός που οδήγησε σε ραγδαία αύξηση τόσο των «μελών» τους όσο και του traffic στις διάφορες ομάδες που έχουν στα social media.

Δυνητική τρομοκρατία
Το ανησυχητικό αυτό «κίνημα» γίνεται, σύμφωνα με ειδικούς που μελετούν την Ακροδεξιά, ακόμη πιο επικίνδυνο, καθώς διατηρεί μια εξωτερική ασάφεια ως προς το τι είναι και τι επιδιώκει. Πήρε το όνομά του από μια αποτυχημένη ταινία του 1984 (το «Breakin’ 2: Electric Boogaloo»), τα μέλη του φορούν χαβανέζικα πουκάμισα και τουλάχιστον στις δημόσιες αναρτήσεις τους στα social media μοιάζουν να κάνουν συχνά χιούμορ.
Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια, η εικόνα κάθε άλλο παρά αστεία είναι. Μελέτη του Network Contagion Research Institute (NCRI), ενός ανεξάρτητου φορέα επιστημόνων που μελετά τις μεθόδους παραπληροφόρησης και διασποράς μίσους και fake news στο διαδίκτυο, διαπίστωσε ότι κάτω από τον όρο Boogaloo βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες άτομα, τα οποία, σε κλειστές ομάδες στα social media, συζητούν σοβαρά για πράξεις που με την πιο στενή ερμηνεία του νόμου θα χαρακτηρίζονταν τρομοκρατία.

Σχέδια «ξεσηκωμού»
Η μελέτη του NCRI και άλλοι οργανισμοί που παρακολουθούν τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο διαπίστωσαν ότι οι πιστοί του Boogaloo ανταλλάσσουν λεπτομερείς πληροφορίες και τακτικές για το πώς θα οργανώσουν επανάσταση κατά των αρχών των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το NBC ο ίδιος ο όρος Boogaloo περιγράφει αυτόν τον ξεσηκωμό κατά μιας «τυραννικής ή αριστερής κυβέρνησης», η οποία έχει βασικό σχέδιο να κατασχέσει τα όπλα που έχουν στα χέρια τους οι πολίτες. Μάλιστα, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, το «κίνημα» των Boogaloo είχε στοχοποιήσει την αστυνομία, επειδή, όπως υποστήριζαν τα μέλη του, λειτουργούσε ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης αυτής.
Το NCRI εντόπισε τις ρίζες των Boogaloo στις πιο σκοτεινές γωνίες του 4chan, ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης που έχει δεχθεί σκληρότατη κριτική για την ανοχή που δείχνει σε εξτρεμιστές, ρατσιστές και ρητορική μίσους. 
Ωστόσο φαίνεται ότι η καραντίνα λόγω του κορωνοϊού μετέφερε τις συζητήσεις στο Facebook και σε κλειστές ομάδες, όπου οι Boogaloo οργανώνουν τα σχέδιά τους, ανταλλάσσουν πληροφορίες και χρησιμοποιούν κώδικες και μιμίδια άμεσα συνδεδεμένα με την Άκρα Δεξιά και την Alt Right.

Δημόσια παρουσία
Όλα αυτά μπορεί να θεωρηθούν ως οι αρρωστημένες φαντασιώσεις μιας ακραίας μερίδας της Δεξιάς στις ΗΠΑ, που απλώς αποκτά πολλαπλασιαστική «αξία» λόγω των social media.
Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς, πέραν του ότι οι Boogaloo δεν διστάζουν πλέον να επιδεικνύουν τα χαβανέζικα πουκάμισά τους και τα όπλα τους σε δημόσια θέα σε διάφορες κινητοποιήσεις, η ρητορική τους μοιάζει να διευρύνεται διαρκώς, στοχοποιώντας όχι μόνο τους μη λευκούς αλλά και όσους θεωρούνται «προδότες της φυλής τους».
Παράλληλα, παρά τις προσπάθειές τους για… χιούμορ, οι Boogaloo στοχοποιούν ανοιχτά όποιον ζητάει έλεγχο της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, η ρητορική έχει επεκταθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει ρατσιστικές και ακροδεξιές ιδέες.

Έτσι το Facebook και η θυγατρική του εταιρεία, το Instagram, υποχρεώθηκαν από την 1η Μαΐου φέτος να απαγορεύσουν τη χρήση του όρου Boogaloo και των παραγώγων του όταν συνοδεύεται από δηλώσεις ή φωτογραφίες που παρουσιάζουν ένοπλη βία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη των Boogaloo έκαναν την εμφάνισή τους στις διαδηλώσεις κατά της αστυνομίας μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, ωστόσο ο ρόλος τους παραμένει νεφελώδης. 
Κάποιοι δηλώνουν ότι στηρίζουν τις διαδηλώσεις, αν και αρνούνται να εντάξουν στη ρητορική τους τη φυλετική διάσταση της αστυνομικής βίας. Κάποιοι άλλοι δήλωσαν ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για να παράσχουν προστασία στους διαδηλωτές ή τα καταστήματα, ενώ υπήρξαν και αναρτήσεις για γενικότερους βανδαλισμούς κατά κυβερνητικών κτηρίων, αν και δεν φαίνεται ότι εισακούστηκαν.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50