search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:07
MENU CLOSE

Πέντε 5 δις κόβονται από συντάξεις και επιδόματα!

05.08.2012 06:37
Πέντε 5 δις κόβονται από συντάξεις και επιδόματα! - Media

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι αποχώρησαν από το υπουργείο οικονομικών οι εκπρόσωποι των δανειστών μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Πέντε δις θα κοπούν από συντάξεις και επιδόματα. Από τη Δευτέρα νέες συσκέψεις Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι αποχώρησαν από το υπουργείο οικονομικών οι εκπρόσωποι των δανειστών μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το υπουργείο του οποίου θα κάνει τις μεγαλύτερες περικοπές από το πακέτο των 11,5 δις.

Η συνάντηση διήρκησε περίπου δυόμισι ώρες. Οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά», δήλωσε απερχόμενος ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Η τρόικα θα αναχωρήσει από την Αθήνα και θα επιστρέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συντάξει την έκθεση αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του ίδιου μήνα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα κατέθεσε στη συνάντηση κατάλογο μέτρων, πολλά από τα οποία, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, βρίσκουν σύμφωνη την κυβέρνηση.

Της συνάντησης προηγήθηκε ημίωρη κατ’ ιδίαν συζήτηση των κ.κ. Στουρνάρα και Βρούτση, δεδομένου ότι το υπουργείο Εργασίας συμμετέχει στο πακέτο των μέτρων με 5,5 δισ. ευρώ.

Kυβερνητικός παράγοντας που επικαλτείται το in.gr, και ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη με την τρόικα δήλωσε ότι στη σημερινή συνάντηση η συζήτηση για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ έγινε στη βάση κατευθύνσεων και χονδρικών μεγεθών και δεν μπήκε σε μέτρα. «Μέχρι την Παρασκευή θα δώσουμε και τα μέτρα στην τρόικα», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τις περικοπές στα επιδόματα και τις συντάξεις, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η αρχική πρόβλεψη είναι οι περικοπές στα επιδόματα να φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ και στις συντάξεις τα 2 δισ. ευρώ. «Για το μείγμα της πολιτικής αποφασίζουμε εμείς. Μπορεί οι περικοπές στις συντάξεις να ανέλθουν σε 2,5 δισ. και στα επιδόματα στα 2,5 δισ. ευρώ» συμπλήρωσε.   

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κατσιρόδη, με θέμα τον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία σχετικά με τις υποθέσεις των παράνομα εισπραχθέντων επιδομάτων και συντάξεων.

Νέα συνάντηση θα έχουν τη Δευτέρα και την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα.

Στην ουσία πάντως ο κ. Στουρνάρας είχε πάρει το «πράσινο» φως από την κυβέρνηση και ουσιαστικά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, παρά τις αντίθετες πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες από την τελευταία συνάντηση των κυρίων Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη.

Οι πληροφορίες αυτές που έφεραν τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη να αντιπροτείνουν δύο φάσεις, ενταφιάστηκαν κυριολεκτικά με τη δημόσια δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την οποία «επέτρεπε» στον κ. Σαμαρά να πάρει άμεσα τα μέτρα, «αφού το θεωρούσε αναγκαίο» για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες υπήρξε και διάσταση απόψεων μεταξύ των κυρίων Στουρνάρα και Βενιζέλο. Σύμφωνα με αυτές ο κ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου είχε πει στον κ. Βενιζέλο: «Εάν δεν με θέλετε, μπορώ να πάω στη Σύρο για μπάνια»!

Τι έπεσε στο τραπέζι:

Στο τραπέζι από ελληνικής πλευράς έχουν πέσει αρκετές προτάσεις που αφορούν την υγεία και την λεγόμενη «περικοπή δαπανών» με την μετακύλιση του κόστους στους πολίτες.

Είτε πρόκειται για φαρμακευτικές ή νοσοκομειακές δαπάνες, είτε για αύξηση τιμολογίων, είτε για μεγαλύτερες χρεώσεις, τα μέτρα αναμένονται σαρωτικά ενώ ο κ. Στουρνάρας επιχειρεί για μία ακόμη φορά να τα παρουσιάσει ως μονόδρομο για να μην χρεοκοπήσουμε ατάκτως.

Ο ίδιος δηλώνει ότι «οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, καθώς διαφορετικές επιλογές από αυτές που επιτάσσει η κοινή λογική μπορούν να επιφέρουν άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη».

«Η χώρα δεσμεύτηκε σε ένα πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και θα εξαλείψουν οριστικά την απειλή της χρεοκοπίας. Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και έχει επωμιστεί μεγάλα βάρη» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής.

«Όμως, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, αφού τυχόν διαφορετικές επιλογές από αυτές που επιτάσσει η κοινή λογική, μπορούν να μας οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία και εκτός Ευρωζώνης, και σίγουρα βέβαια ακυρώνουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης που μας δίνει η υλοποίηση ενός αξιόπιστου πακέτου» υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα».

Στη σημερινή συνάντηση επιδιώκεται η εξειδίκευση όσο το δυνατόν περισσότερων από τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 66 έτη (με πιθανή αύξηση στα 67 από το 2015), νέες μειώσεις στις συντάξεις και περικοπή του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στη λίστα των μέτρων για τη διετία 2013-2014, την οποία θα παραδώσει στην τρόικα ο Γ.Στουρνάρας.

Τραγικές θα είναι οι παρεμβάσεις στα κοινωνικά επιδόματα, καθώς αναμένονται νέες περικοπές που θα πλήξουν εξουθενωμένες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων και ανασφάλιστων πολιτών.

Για τον δημόσιο τομέα στο τραπέζι παραμένει η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Στο τραπέζι βρίσκεται, επίσης, η επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, ενώ προβλέπονται, μεταξύ άλλων, λουκέτα σε δημοτικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία και ΤΕΙ.

Στον τελικό πίνακα περιλαμβάνεται η μείωση του εφάπαξ κατά 23% στο Δημόσιο και σε ποσοστό που θα κριθεί από τις αναλογιστικές μελέτες για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, έρχεται περικοπή 10% για τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ή 1.500 ευρώ, ενώ «μαχαίρι» μπαίνει και στις τελικές συντάξιμες αποδοχές περίπου 600.000 δικαιούχων διπλών συντάξεων.

Στον τομέα των κοινωνικών επιδομάτων προβλέπεται ο περιορισμός της λίστας των δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων (τρίτεκνοι-πολύτεκνοι) μέσω της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων.

Στον «αέρα» βρίσκονται και τα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αποφευχθεί μείωση 12% στα ειδικά μισθολόγια (σε δικαστικούς, ένστολους,, πανεπιστημιακούς, διπλωμάτες, γιατρούς του ΕΣΥ), καθώς και η προτεινόμενη ρύθμιση για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες από τρεις δόσεις.

Οι οριστικές πάντως αποφάσεις θα ληφθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς, τη Δευτέρα και την  Τρίτη, όπου θα συζητηθούν και οι αποκρατικοποιήσεις και οι συγχωνεύσεις στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται, παράλληλα, για την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις 25 Αυγούστου, καθώς και για τις επαφές που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις 24 και 25 Αυγούστου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:02