search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:57
MENU CLOSE

Αυτοί είναι οι πιο κοινοί τραυματισμοί του καλοκαιριού – Πώς να τους αποφύγουμε

07.06.2020 10:51
paralia_1.jpg

 

Για τους τραυματισμούς του καλοκαιριού και πώς μπορούμε να τους προλάβουμε μιλάει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο φυσικοθεραπευτής, ειδικός μυοσκελετικής και αθλητικής αποκατάστασης Γιάννης Μυσίρης.

Σύμφωνα με τον ειδικό τα συνηθέστερα αθλήματα του καλοκαιριού στην Ελλάδα διακρίνονται σε 2 κατηγορίες. «Η πρώτη, είναι αθλήματα χαμηλού κινδύνου και με μικρό ποσοστό κακώσεων, καθότι είναι κοντά στην ακτή και δεν καταπονούν ιδιαίτερα το σώμα και αυτά είναι η κολύμβηση, το ποδήλατο θαλάσσης, το κανό και παιχνίδια παραλίας όπως το βόλεϊ και οι ρακέτες. Και η δεύτερη κατηγορία, είναι τα αθλήματα μέσης και ανοικτής θαλάσσης, όπως σκι θαλάσσης, ιστιοσανίδα (windsurfing), και κωπηλασία».

Το 65% των τραυματισμών στο κολύμπι αφορά την άρθρωση του ώμου

Η κολύμβηση θεωρείται από τους πλέον ιδανικούς τρόπους άσκησης για το σώμα. Λόγω της άνωσης υπάρχουν λιγότερα φορτία στις αρθρώσεις και τους τένοντες. Ωστόσο ακόμα και στην κολύμβηση, ελλοχεύει ο κίνδυνος του τραυματισμού, λέει ο κ Μυσίρης. «Η υπερβολική άσκηση χωρίς επαρκή ανάπαυση, οι κακές τεχνικές κολύμβησης κι αναπνοής και η περιορισμένη μυϊκή δύναμη του ισχίου, αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες τραυματισμών. Το 65% των τραυματισμών στο κολύμπι αφορά την άρθρωση του ώμου. Κατά το πρόσθιο και την πεταλούδα, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών οδηγούν σε προβλήματα τενόντων (τενοντίτιδα ή φλεγμονή αυτού) στον ώμο. Το γόνατο είναι η δεύτερη άρθρωση που τραυματίζεται συχνότερα κατά το κολύμπι. Λόγω της πλάγιας κλίσης του γόνατος κατά το πρόσθιο ο έσω πλάγιος σύνδεσμος του γόνατος φορτίζεται διαρκώς και μπορεί να εμφανίσει ευαισθησία και πόνο».

Η σωστή λαβή στις ρακέτα προφυλάσσει από επικονδυλίτιδα

Ο αγκώνας του τενίστα (tennis elbow) ή αλλιώς επικονδυλίτιδα αποτελεί την πιο συχνή αιτία παραπόνων των ανθρώπων που παίζουν ρακέτες. «Αφορά πόνο στην έξω επιφάνεια του αγκώνα. Αιτία οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των εκτεινόντων του καρπού με λάθος λαβή. Πρόληψη εδώ είναι το κατάλληλο grip (λαβή) της ρακέτας και ο σταδιακός χρόνος παιχνιδιού με αυτές». 

Μετά το κανό οπωσδήποτε διατάσεις μέσα στη θάλασσα 

Στο κανό, σύμφωνα με τον φυσικοθεραπευτή, οι τενοντίτιδες και οι ρήξεις συνδέσμων σε ώμο, αγκώνα και καρπό είναι αυτές που επικρατούν κατά κόρον, ενώ οι μυϊκοί πόνοι στην περιοχή της πλάτης είναι πολύ συχνοί. «Για το λόγο αυτό η αποθεραπεία μετά το τέλος της βόλτας είναι απαραίτητη με διατάσεις στην πλάτη μέσα στη θάλασσα, αλλά και κολύμπι σε πιο ελεύθερο στυλ για να αποκατασταθεί η κινητικότητα». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:57