search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:45
MENU CLOSE

Προσφορές άνω των 17 δισ. ευρώ για το ελληνικό 10ετές

09.06.2020 10:52
Προσφορές άνω των 17 δισ. ευρώ για το ελληνικό 10ετές - Media

 

Με προσφορά άνω των 17 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά περισσότερες από 6 φορές. 

Το επιτόκιο της έκδοσης, λήξεως στις 16 Ιουνίου του 2030, υποχώρησε για να διαμορφωθεί τελικώς στο 1,55% (Mid Swaps + 160 μονάδες βάσης).

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό guidance για το επιτόκιο ήταν στο 1,65% με 1,70%, .

Η κυβέρνηση θέλησε να εκμεταλλευθεί την αυξημένη όρεξη των επενδυτών για κρατικό χρέος από τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, χάρη και στις δυναμικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει στο να αντλήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Την έκδοση είχαν αναλάβει να «τρέξουν» οι  επενδυτικές τράπεζες BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan Chase.

Την έκδοση αυτή είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως τα συγκεκριμένα ποσά που δανείζεται το κράτος από τις αγορές χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. Καθώς, τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αρχίσουν να εισρέουν από τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι μετά το νέο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το σχέδιο της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης», το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να έχουν υποχωρήσει κατά πολύ (η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,38%).

Η ΕΚΤ είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 δισ. ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:45