search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:10
MENU CLOSE

Μπάχαλο στη Γερμανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο δικαίωσε προσφυγή του AfD εναντίον του Ζεεχόφερ

09.06.2020 16:25
Ζεεχόφερ: Η υποδοχή προσφύγων δεν μπορεί να αφεθεί μόνο σε Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα και Ισπανία - Media
 
Με δικαίωση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) έληξε σήμερα η δικαστική διαμάχη του ακροδεξιού κόμματος με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος, όπως αποφάνθηκε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, παραβίασε την συνταγματική πρόνοια περί ίσων ευκαιριών και περί ουδετερότητας του κράτους, όταν ανήρτησε στην ιστοσελίδα του υπουργείου του συνέντευξη στην οποία περιέγραφε την συμπεριφορά της AfD στο Κοινοβούλιο ως «διαλυτική για το κράτος».
 
Σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο οποίο είχε προσφύγει η Εναλλακτική για την Γερμανία, ο κ. Ζεεχόφερ δεν θα έπρεπε να είχε δημοσιεύσει το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης στην επίσημη ιστοσελίδα του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών. Η ενέργειά του χαρακτηρίζεται από το Δικαστήριο «συνταγματικά απαράδεκτη», καθώς παραβίασε το κατοχυρωμένο δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες.
 
Ένα μέλος της κυβέρνησης μπορεί να συμμετέχει κανονικά στην δημόσια πολιτική αντιπαράθεση εκτός του επίσημου ρόλου του, τονίζεται στην απόφαση. Επιπλέον, δημοσιεύοντας στον ιστότοπο του υπουργείου ολόκληρη την συνέντευξη, ο Χορστ Ζεεχόφερ έκανε χρήση πόρων και δυνατοτήτων, οι οποίες του παρέχονται αποκλειστικά για την άσκηση των καθηκόντων του. Στην προκειμένη περίπτωση παραβίασε, με άλλα λόγια, τους κανόνες περί ουδετερότητας του κράτους και ταυτόχρονα το δικαίωμα και της AfD για ισότιμη συμμετοχή στον πολιτικό ανταγωνισμό. «Η νομιμότητα των δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης τελειώνει εκεί όπου αρχίζει η διαφήμιση υπέρ ή κατά της επιρροής μεμονωμένων κομμάτων ή ατόμων στην πολιτική αντιπαράθεση», δήλωσε σχετικά ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέας Φοσκούλε.
 
Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο, δεκτή με ενθουσιασμό από την ηγεσία της ΑfD. Ο αρχηγός του κόμματος Γιεργκ Μόιτεν έκανε λόγο για «σημαντική συμβολή στη πολιτική υγιεινή της Γερμανίας», επισημαίνοντας ότι «οι Δικαστές αποφάσισαν ότι ο Ζεεχόφερ δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τους πόρους του κράτους προκειμένου να δυσφημίζει την αντιπολίτευση».
 
Στην επίμαχη συνέντευξη, την οποία ο υπουργός Εσωτερικών είχε παραχωρήσει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) τον Σεπτέμβριο του 2018, είχε γίνει αναφορά στην προσπάθεια της AfD να φέρει προς συζήτηση στην Bundestag τον προϋπολογισμό εξόδων του Ομοσπονδιακού Προέδρου, με το επιχείρημα ότι ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε διαφημίσει «μια ακροαριστερή μεγάλη εκδήλωση» με συναυλία κατά του ρατσισμού από ένα πανκ συγκρότημα, το οποίο παρακολουθείται από τις μυστικές υπηρεσίες. «Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για το κράτος μας. Είναι διαλυτικό για το κράτος (…) Τοποθετούνται (ενν. η AfD) εναντίον του κράτους. Μπορούν να λένε χίλιες φορές ότι είναι δημοκράτες», είχε σχολιάσει ο κ. Ζεεχόφερ.
 
Η συνέντευξη αποσύρθηκε δύο εβδομάδες αργότερα από την ιστοσελίδα του υπουργείου, ενώ η απόφαση του Δικαστηρίου δεν έχει άμεσες συνέπειες για τον βαυαρό υπουργό.
 
Ο κ. Ζεεχόφερ εκπροσωπήθηκε στο Δικαστήριο από τον υφυπουργό του, τον Γκούντερ Κρινγκς (CDU), ο οποίος, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, δήλωσε ότι και στο μέλλον οι υπουργοί θα έχουν το δικαίωμα σκληρών επιθέσεων στην πολιτική αντιπαράθεση, καθώς, όπως είπε, το Δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμά τους να αντιπαρατίθενται «χωρίς διαρκές χειρόφρενο». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η δημοσίευση τέτοιων δηλώσεων στην ιστοσελίδα του υπουργείου θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί «με περισσότερη κριτική» και διαβεβαίωσε ότι στο εξής οι αναρτήσεις θα γίνονται με μεγαλύτερη προσοχή.
 
Η Εναλλακτική για την Γερμανία έχει κερδίσει μία ακόμη παρόμοια υπόθεση εναντίον της πρώην υπουργού Παιδείας Γιοχάνα Βάνκα, η οποία το 2015 είχε απαντήσει στο σλόγκαν της ΑfD για την προσφυγική κρίση, «Κόκκινη κάρτα για την Άγγελα Μέρκελ», με δελτίο Τύπου του υπουργείου της, στο οποίο επισήμαινε ότι «η κόκκινη κάρτα θα πρέπει να βγει για την AfD και όχι για την Καγκελάριο».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 18:10