search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:35
MENU CLOSE

Στην Κύπρο ο Πούτιν

06.08.2012 16:19
Στην Κύπρο ο Πούτιν - Media

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε πρόσκληση του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια να επισκεφθεί την Κύπρο, ενώ το Reuters, επικαλούμενο επίσημα έγγραφα, μεταδίδει ότι η τρόικα βρήκε την κυπριακή οικονομία σε «χειρότερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι της Κύπρου και της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε την πρόσκληση κατά τη διάρκεια ημίωρης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα  με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου συζητήθηκαν οι όροι της περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η συνομιλία ήταν πολύ θετική και πολύ θερμή, αναφέρει η ανακοίνωση, και «δόθηκε η ευκαιρία να τονιστεί το πόσο θερμές και στενές είναι διαχρονικά οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας και μεταξύ του κυπριακού και του ρωσικού λαού».

Επαναβεβαιώθηκε, επίσης, «η ετοιμότητα των δύο Προέδρων όπως αυτή η συνεργασία συνεχιστεί. Διαπιστώθηκε ότι στα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες υπάρχει συναντίληψη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε προς τον Ρώσο Πρόεδρο ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη της Ρωσίας για την επίτευξη συνολικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Κυπριακού και ιδιαίτερα για τη στάση της εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι η στάση της Ρωσίας αποτελεί θέση αρχής ενώ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα να υπάρξει σύντομα συμφωνημένη λύση προς το συμφέρον των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, εντός των πλαισίων που καθορίζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Συζητήθηκαν, αναφέρει, «επίσης θέματα που αφορούν στην παγκόσμια οικονομική κρίση και ειδικότερα στην κρίση στην Ευρωζώνη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε ευχαριστίες για το δάνειο ύψους 2,5 δις. το οποίο έχει ήδη δοθεί από την Ρωσική Ομοσπονδία στην Κύπρο».

Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν τους όρους της περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο μεταξύ σε «χειρότερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν» βρήκε η τρόικα την κυπριακή οικονομία, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο επίσημα έγγραφα.

Το κλιμάκιο της τριμερούς θεωρεί πως χρειάζονται επίπονες προσαρμογές τους ερχόμενους μήνες καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης στο νησί είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες και υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών

Οι εμπειρογνώμονες τόνισαν επίσης ότι είναι αναγκαία η «σημαντική αύξηση και ενίσχυση» της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:35