search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:03
MENU CLOSE

Πώς να απαλλαγείτε από τα μυγάκια των φυτών με βιολογικό τρόπο

10.06.2020 11:09
Πώς να απαλλαγείτε από τα μυγάκια των φυτών με βιολογικό τρόπο - Media

 

Αν έχετε φυτά στο σπίτι σας και μάλιστα σε εσωτερικό χώρο, είναι πολύ πιθανόν να έχετε παρατηρήσει να πετούν γύρω τους μικροσκοπικά ενοχλητικά μυγάκια. Πριν αρχίστε να τα ψεκάζετε με εντομοκτόνα, δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτά με βιολογικό τρόπο.

Αυτά τα μυγάκια ανήκουν στις οικογένειες Mycetophilidae και Sciaridae, και είναι γνωστά ως σκνιπάκια ή σκιαρίδες. Μοιάζουν με τα μυγάκια που προσελκύονται από τα φρούτα, αλλά έχουν πιο λεπτό σώμα και πιο μακριά πόδια. Τα βλέπετε να πετούν συνήθως όταν ποτίζετε τις γλάστρες σας και αυτό διότι τόσο τα ενήλικα έντομα όσο και οι προνύμφες τους ζουν κυρίως στο υγρό χώμα και στα φυτικά υπολείμματα. Συχνά, πετούν γύρω από τις γλάστρες ή κοντά στο πιατάκι τους.

Αν και είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, είναι άκρως ενοχλητικά και αν αναπτυχθούν σε μεγάλο αριθμό, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα φυτά, ανακόπτοντας την ανάπτυξή τους. Οι προνύμφες τους τρέφονται από τις ρίζες των φυτών, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε νέκρωση του φυτού.

Πώς μπορείτε να τα εξαφανίσετε

  • Μην ποτίζετε υπερβολικά τα φυτά σας.

Αυτά τα μυγάκια χρειάζονται υγρό χώμα για να αναπτυχθούν. Αφήνετε το επιφανειακό χώμα να στεγνώνει καλά μεταξύ των ποτισμάτων. Αν η επιφάνεια του χώματος είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με την άκρη της γλάστρας, μεταφυτέψτε το φυτό, προσθέτοντας άλλη μια στρώση χώματος στον πάτο της γλάστρας. Τα αυγά και οι προνύμφες πεθαίνουν σε συνθήκες ξηρασίας.

  • Αδειάστε το στάσιμο νερό από τα πιατάκια.

Πολύ συχνά, τα μυγάκια γεννούν τα αυγά τους κοντά στις τρύπες της γλάστρας. Αδειάζοντας το νερό, εμποδίζετε την ανάπτυξη υγρασίας σε εκείνο το σημείο. Μπορείτε επίσης να καλύψετε τις τρύπες με ένα ύφασμα, που θα επιτρέπει όμως στο νερό να στραγγίζει.

  • Χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητες παγίδες.

Προτιμήστε αυτές που έχουν κίτρινο χρώμα, κόψτε τις σε μικρά κομμάτια και στερεώστε τις στα χείλη της γλάστρας ή και οριζόντια, στην επιφάνεια του χώματος.

  • Φτιάξτε αυτοσχέδιες παγίδες με μηλόξιδο.

Σε ένα χαμηλό δοχείο, π.χ. μια άδεια κονσέρβα τόνου ή ένα πλαστικό δοχείο γιαουρτιού, προσθέστε ίσα μέρη νερού και μηλόξιδου. Ρίξτε λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων και ανακατέψτε καλά. Τοποθετείστε την παγίδα κοντά στην προσβεβλημένη γλάστρα ή ιδανικά, πάνω στην επιφάνεια του χώματος. Ανανεώνετε το μείγμα τακτικά, όταν δείτε πως γεμίζει με μυγάκια.

  • Χρησιμοποιήστε Βάκιλλο Θουριγγίας.

Ο Βάκιλλος Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) είναι ένα βακτήριο που χρησιμοποιείται για τη βιολογική καταπολέμηση πολλών εντόμων, όπως οι μύγες και τα κουνούπια, το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές για τους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά. Είναι πολύ αποτελεσματικό καθώς προσβάλει και εξοντώνει τις προνύμφες των εντόμων. Προτιμήστε το υποείδος Βacillus thuringiensis sub. isrealensis.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:02