search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:46
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Πότε θα αγκαλιαστούμε ξανά; – Τι προβλέπουν 511 επιδημιολόγοι

10.06.2020 13:58
Κορωνοϊός: Πότε θα αγκαλιαστούμε ξανά; - Τι προβλέπουν 511 επιδημιολόγοι - Media

 

Μια μεγάλη έρευνα των New York Times συμπέρανε ότι όσο υπάρχει η πανδημία της COVID-19, θα αργήσουμε πολύ να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Τι προβλέπεται για τις χειραψίες, τις αγκαλιές, τη χρήση μάσκας αλλά και τους γάμους;

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει και ίσως δεν έρθει ποτέ, όσο τουλάχιστον δεν έχει βρεθεί κάποιο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού. Αυτή την εκτίμηση έκαναν 511 επιδημιολόγοι και άλλοι ειδικοί από τον τομέα της υγείας σε μια μεγάλη έρευνα των New York Times.

Συγκεκριμένα, ενώ πολλοί επιδημιολόγοι έχουν επιστρέψει ήδη σε δραστηριότητες όπως οι ιατρικές επισκέψεις και η υπαίθρια επαφή με μικρές παρέες, υπολογίζουν ότι θα χρειαστεί να περάσει πάνω από ένας χρόνος μέχρι να ξαναπάνε σε συναυλίες, σε αθλητικούς αγώνες και σε θρησκευτικές λειτουργίες. Κάποιοι, μάλιστα, απάντησαν ότι ίσως συνεχίσουν να αποφεύγουν τις αγκαλιές και τις χειραψίες για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Ένα εμβόλιο θα μας σώσει

Μεταξύ άλλων, όταν ρωτήθηκαν για 20 καθημερινές δραστηριότητες, το 42% απάντησε ότι θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρι να ξαναπάει σε γάμο ή κηδεία. Ακριβώς το ίδιο ποσοστό σκοπεύει για τους επόμενους δώδεκα μήνες να αποφεύγει τις αγκαλιές και τις χειραψίες. Ενώ πάνω από τους μισούς (52%) θα συνεχίσουν να φορούν μάσκα για τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμα.

Ακόμα υψηλότερο είναι το ποσοστό (64%) για όσους δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να πάνε σε αθλητικό αγώνα, συναυλία ή θεατρική παράσταση μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Τουλάχιστον ένας χρόνος είναι το χρονικό διάστημα που το 40% εκτιμά ότι θα κάνει να ξαναμπεί σε κλειστό γυμναστήριο και το 37% να ταξιδέψει ξανά με αεροπλάνο.

Οι περισσότεροι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα συμφωνούν πως καλό είναι να συνεχίσουμε να προτιμάμε τις υπαίθριες δραστηριότητες και να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους και τον συνωστισμό. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι αυτός ο τρόπος ζωής θα χρειαστεί να συνεχιστεί μέχρι την ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα προστατεύει από τον SARS-CoV-2.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι προσωπικές τους επιλογές δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τις επίσημες οδηγίες για τον COVID-19 και ότι το χρονικό διάστημα που δίνουν είναι μόνο ενδεικτικό. «Οι απαντήσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις ημερολογιακές ημερομηνίες» όπως εξηγεί η Κρίστι ΜακΚλάμροχ από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Όλμπανι, προσθέτοντας ότι η ημερομηνία επιστροφής στην κανονικότητα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως η διάδοση των διαγνωστικών τεστ, η ανάπτυξη μιας θεραπείας και φυσικά ενός εμβολίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44