search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:15
MENU CLOSE

Κορωνοϊός-Ιταλία: Στον εισαγγελέα, Κόντε και υπ. Υγείας για τους χειρισμούς στην πανδημία

10.06.2020 15:26
Κορωνοϊός-Ιταλία: Στον εισαγγελέα, Κόντε και υπ. Υγείας για τους χειρισμούς στην πανδημία - Media

 

Η Ιταλία είναι από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο στην Ευρώπη και παγκοσμίως από την πανδημία του κορωνοϊού και διερευνώνται οι λόγοι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο υπουργός Υγείας και οι υπουργοί Εσωτερικών θα ανακριθούν από τους εισαγγελείς που διερευνούν πώς διαχειρίστηκε η κυβέρνηση την πανδημία κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται. 

Πηγές κοντά στην έρευνα που επικαλούνται πρακτορεία ειδήσεων σύμφωνα με το AFP, ο Κόντε, ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα και η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε θα ερωτηθούν συγκεκριμένα σχετικά με την αποτυχία προσδιορίσουν τις κρίσιμες περιοχές που αποκαλούνται «κόκκινες ζώνες», επιτρέποντας την εξάπλωση του ιού.

Επιπλέον, εισαγγελική έρευνα στο Μπέργκαμο της Λομβαρδίας αναμένεται να διαπιστώσει για ποιο λόγο δεν δημιουργήθηκε άμεσα, τον Φεβρουάριο, «κόκκινη ζώνη» στα χωριά Αλτσάνο και Νέμπρο, τα οποία μετατράπηκαν σε μια από τις κεντρικές εστίες μόλυνσης του κορωνοϊού στη χώρα.

 

Στο μεταξύ, πενήντα μηνύσεις κατέθεσαν σήμερα το πρωί στην εισαγγελία του Μπέργκαμο συγγενείς ηλικιωμένων που έχασαν την ζωή τους από την covid 19 σε οίκους ευγηρίας της Λομβαρδίας.

Σε κινητοποίησή τους έξω από την εισαγγελία, δεκάδες άνθρωποι επανέλαβαν ότι ζητούν να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη και να εξακριβωθεί για ποιό λόγο πολλοί ασθενείς με κορονοϊό -κυρίως στην Λομβαρδία- μεταφέρθηκαν από τα νοσοκομεία της περιοχής αυτής σε οίκους ευγηρίας.

Οι συγγενείς των θυμάτων υπογραμμίζουν ότι δεν μπόρεσαν να αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα τα οποία, αν η κατάσταση είχε τύχει καλύτερου και πιο προσεκτικού χειρισμού, πιθανότατα θα ήταν ακόμη εν ζωή.

Οι δικηγόροι, οι οποίοι ασχολούνται με την υπόθεση, δήλωσαν ότι πρόκειται να κατατεθούν τουλάχιστον άλλες διακόσιες μηνύσεις. Έως τώρα, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα δεν έχει αναλάβει ουσιαστικά καμία ευθύνη για την όλη αυτή τραγική υπόθεση . Στις τόσες αρνητικές κριτικές που έχει δεχθεί, απαντά ότι «και άλλες περιφέρειες της Ιταλίας υιοθέτησαν την ίδια πρακτική» ενώ υπενθυμίζει παράλληλα ότι «όλα αυτά συνέβησαν σε ημέρες αφόρητης πίεσης».

Ο Λούκα Φούσκο, όμως, πρόεδρος της επιτροπής που δημιούργησαν οι συγγενείς των θυμάτων, τονίζει ότι «οι αρμόδιες αρχές ψεύδονται συνεχώς» και ότι «το σύστημα υγείας της Λομβαρδίας δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 235.763. Οι νεκροί έφτασαν τους 34.114. Παράλληλα, 169.936 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 235.561 και είχαν χάσει τη ζωή τους 34.043 άνθρωποι, ενώ 168.646 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, 71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και καταγράφηκαν 202 νέα κρούσματα. 1.290 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 249 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά 4.320 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 27.141 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση: νόσησαν 81 λιγότεροι άνθρωποι. Απεβίωσαν 8 λιγότεροι ασθενείς, ενώ οι θεραπευμένοι μειώθηκαν κατά 772.

Στη Λομβαρδία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα και οι νεκροί είναι 32. Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώνεται ο συνολικός περιορισμός των νέων μολύνσεων και των θανάτων, έστω κι αν ο ρυθμός της μείωσης αυτής παραμένει αργός

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:15