search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:22
MENU CLOSE

Kορωνοϊός-Βρετανία: Πάνω από 41.000 οι νεκροί – «Θα ήταν οι μισοί με πιο γρήγορο lockdown»

10.06.2020 16:48
Kορωνοϊός-Βρετανία: Πάνω από 41.000 οι νεκροί - «Θα ήταν οι μισοί με πιο γρήγορο lockdown»  - Media

 

Σε 41.128 ανέρχονται πλέον οι θάνατοι επιβεβαιωμένων φορέων του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας.

Κατά το 24ωρο έως τις 5 το απόγευμα της Τρίτης καταγράφηκαν ακόμα 245 νεκροί.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1.003 το 24ωρο έως τις 9 το πρωί της Τετάρτης, φτάνοντας πλέον τις 290.143.

Τα νέα στοιχεία εκδόθηκαν ενώ ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον, μέχρι πρόσφατα μέλος της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι αν το lockdown επιβαλλόταν μία εβδομάδα νωρίτερα ο απολογισμός των θυμάτων θα ήταν μειωμένος κατά το ήμισυ.

Ο καθηγητής του Imperial College είναι εκείνος που φέρεται να έπεισε την κυβέρνηση Τζόνσον να λάβει μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, παρουσιάζοντας μοντέλο που εκτιμούσε ότι έως και μισό εκατομμύριο πολίτες θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς αυστηρά μέτρα.

Από την επιστημονική σύσταση για αυστηρότερα μέτρα ως το lockdown στις 23 Μαρτίου, ωστόσο, πέρασε μία εβδομάδα.

Ο καθηγητής Φέργκιουσον είπε στην επιτροπή: «Η επιδημία διπλασιαζόταν κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες πριν εισαχθούν οι παρεμβάσεις του lockdown. Άρα αν είχαμε εισαγάγει το lockdown μία εβδομάδα νωρίτερα, θα είχαμε μειώσει τον τελικό απολογισμό θανάτων κατά τουλάχιστον το ήμισυ».

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι με βάση τα δεδομένα για τον ιό εκείνη τη στιγμή τα μέτρα που είχαν ληφθεί ήταν «δικαιολογημένα».

Σε αντίστοιχη δήλωση για τη σκοπιμότητα επιβολής του lockdown μία εβδομάδα νωρίτερα προέβη το Σαββατοκύριακο ο άλλος κορυφαίος ειδικός σε επιδημιολογικά μοντέλα της επιτροπής SAGE καθηγητής Τζον Έντμουντς. Και εκείνος, πάντως, πρόσθεσε ότι με βάση τα δεδομένα εκείνης της περιόδου θα ήταν δύσκολη η γρηγορότερη επιβολή των μέτρων.

Ο καθηγητής Φέργκιουσον παραιτήθηκε από την επιτροπή SAGE όταν αποκαλύφθηκε ότι παραβίασε την καραντίνα δεχόμενος στο σπίτι του την ερωμένη του.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:20