search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:02
MENU CLOSE

Προαναγγελία επικίνδυνων διευθετήσεων στο Αιγαίο βλέπει το ΚΚΕ στην ελληνοϊταλική συμφωνία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2129
11-6-2020
12.06.2020 03:00
kke2.jpg

 

«Παράθυρο» για επικίνδυνες διευθετήσεις όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας βλέπει το ΚΚΕ στην ελληνοϊταλική συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Επιφυλασσόμενο να μελετήσει τη συμφωνία όταν δοθούν τα επίσημα κείμενα, το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του σημείωσε ότι αυτή κάθε άλλο παρά επιτρέπει πανηγυρισμούς, καθώς είναι ενταγμένη στους ευρωΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς που είναι σε εξέλιξη με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς της περιοχής.

Αν για την κυβέρνηση η συγκεκριμένη συμφωνία εντάσσεται σε μια στρατηγική ακύρωσης του τουρκολιβυκού συμφώνου προκειμένου να αναχαιτιστεί η τουρκική προσπάθεια έμπρακτης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων διά των γεωτρήσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας, νότια της Κρήτης, για το ΚΚΕ οι ισχυρισμοί αυτοί, ότι δηλαδή με τη συμφωνία «εξουδετερώνονται τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα που αξιοποιεί η τουρκική ηγεσία στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της επιθετικότητας στην ανατολική Μεσόγειο», είναι «υπερφίαλοι και υποβαθμίζουν τις ανησυχητικές και επικίνδυνες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».

Ο Περισσός επικαλείται και τη συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας το 1977 λέγοντας ότι «δεν υπηρέτησε τα λαϊκά συμφέροντα και δεν αποσόβησε την όξυνση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το ίδιο ισχύει για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο».

Σύμφωνα και με τις πιο εκτενείς αναφορές στον χθεσινό «Ριζοσπάστη», ένα σημείο που ο Περισσός θεωρεί ότι δημιουργείται αρνητικό προηγούμενο βάζοντας στην κλίνη του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο είναι το ζήτημα της μειωμένης επήρειας στα Διαπόντια Νησιά βορειοδυτικά της Κέρκυρας (70%) και στις Στροφάδες νοτιοδυτικά της Ζακύνθου (32%). Η επικύρωση της συμφωνίας, αναφέρει ο «Ρ», «μπορεί να διευκολύνει ανάλογες διευθετήσεις και στις περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία, αμφισβητώντας πλήρως την οποιαδήποτε επήρεια των νησιών».

Επίσης, αρνητικό προηγούμενο βλέπει ο Περισσός στην οριοθέτηση ΑΟΖ χωρίς προηγούμενη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, «παραμένοντας στο καθεστώς του ν. 2321/1995 περί κύρωσης της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπου ‘‘επιφυλάσσεται’’ να ασκήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ν.μ.».

Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ θεωρεί επί της ουσίας ότι μπροστά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τους ενεργειακούς δρόμους στην περιοχή της Μεσογείου υπό τη ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίθεται να κάνει «εκπτώσεις» στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας προκειμένου να εξυπηρετήσει αυτούς τους σχεδιασμούς.

Τυχόν θερμό επεισόδιο θα φέρει συνδιαχείριση

Μάλιστα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στα εθνικά ζητήματα σε πρόσφατη συνέντευξή του (cnn.gr), επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά κλιμακώνει, τόσο «με τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο που έθεσαν σε αμφισβήτηση το πρωτόκολλο του 1926 και τη Συνθήκη τη Λωζάνης» όσο «και με τα σχέδιά της να ξεκινήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενεργοποιώντας το ανυπόστατο τουρκολιβυκό σύμφωνο».

Αυτά, σημείωσε, «φέρνουν πολύ κοντά ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο εκτιμάμε πως με τη σειρά του θα στρώσει το τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, που ήδη σερβίρεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ». Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση «λύση δεν είναι ούτε η πολεμική εμπλοκή ούτε τα παζάρια με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που θα πάρουν αμπάριζα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας», αλλά η πάλη για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, για την απεμπλοκή από τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 13:00