search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:35
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Ενόχληση και αποστάσεις από Κοτζιά για την ελληνοϊταλική ΑΟΖ

11.06.2020 17:13
ΣΥΡΙΖΑ: Ενόχληση και αποστάσεις από Κοτζιά για την ελληνοϊταλική ΑΟΖ - Media
 
Την ενόχληση της Κουμουνδούρου και κατ’ επέκτασιν του Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά αναφορικά με τη διαπραγμάτευση της περιόδου 2016-2018 για την ΑΟΖ με την Ιταλία μεταφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Είναι η δεύτερη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ «αδειάζει» τον πρώην υπουργό Εξωτερικών για τις συστάσεις του αναφορικά με την μη υπογραφή της ΑΟΖ με την Ιταλία μέσα σε λίγες ώρες, εξέλιξη που προμηνύει νέο πάγωμα στις σχέσεις της. Κουμουνδούρου με τον επικεφαλής του «Πράττω»
 
Όπως σημειώνει το ethnos.gr, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών με συνέντευξή του στο OPEN υποστήριξε ότι όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για την ΑΟΖ και την δική του εισήγηση να μην προχωρήσει η υπογραφή της Συμφωνίας με την Ιταλία γιατί η κυβέρνηση επρόκειτο να δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση συνιστούν την μισή αλήθεια. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε στα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο λόγος που η Συμφωνία δεν προχώρησε το 2016 ήταν η σχετική εισήγηση που δέχτηκε από τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
 
Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κοτζιά αναφέρονται στα γεγονότα εκείνης της περιόδου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: Την περίοδο από το 2016 έως την πραγματοποίηση της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου τον Ιανουάριο του 2018 στη Ρώμη πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις για Συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας κατά τις οποίες η Ρώμη επέμενε σε ανάλογη συμφωνία με αυτήν που υπέγραψε η κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες. Ωστόσο, συνεχίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ «η θέση του κ. Κοτζιά την οποία έκανε αποδεκτή ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ότι μία συμφωνία που περιείχε τους γνωστούς συμβιβασμούς τόσο στο θέμα της επήρειας των Διαπόντιων Νήςων και των Στροφάδων όσο και στο ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων της Ιταλίας δεν θα προάσπιζε επαρκώς τα εθνικά συμφέροντα».
 
Από την αξιωματική αντιπολίτευση θυμίζουν πως τότε δεν υπήρχε η πίεση των τουρκικών μονομερών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο όπως το παράνομο τουρκολιβυκό Σύμφωνο,η κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ, το αίτημα για οικόπεδα από ΤΡΑΟ και οι απειλές για γεωτρήσεις, ενώ παράλληλα η αντιπολίτευση είχε υιοθετήσει εθνικιστικές θέσεις όπως φάνηκε τόσο με τις Πρέσπες όσο και κατά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
 
Τονίζουν, επίσης, πως στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την εισήγηση του Νίκου Κοτζιά να προετοιμάσει ολοκληρωμένη πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και σε μεταγενέστερη φάση σε άλλες περιοχές, την οποία και παρουσίασε τον Οκτώβριο του 2018 με σχέδια ΠΔ. Ως γνωστόν η κυβέρνηση για λόγους πολιτικούς αλλά και συνταγματικούς αποφάσισε να κινηθεί με νομοθετική διαδικασία και όχι με Προεδρικά Διατάγματα, κάτι που δεν προχώρησε καθώς μεσολάβησαν οι εκλογές.
 
Ο κ. Κοτζιάς σήμερα το πρωί είπε για το θέμα: «Δεν αληθεύει αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας πολύ λυπάμαι. Καταφεύγει πολύ συχνά σε μισές αλήθειες για να το πω έτσι. Διότι εγώ δεν τού είπα δεν το κάνουμε, εγώ του είπα κάτι άλλο το 2016-17. Θα κάνουμε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αφού κλείσουμε τους κόλπους. Η ΑΟΖ είναι δικαιώματα, ενώ η αιγιαλίτιδα και οι κόλποι είναι κυριαρχία».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:34