search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:33
MENU CLOSE

Χ-44 ΜΑΝΤΑ: Το μαχητικό που παρά τρίχα να «σκοτώσει» το F-22 (Photos)

11.06.2020 18:02
Χ-44 ΜΑΝΤΑ: Το μαχητικό που παρά τρίχα να «σκοτώσει» το F-22 (Photos) - Media

 

H ιστορία του Χ-44 ΜΑΝΤΑ μοιάζει πραγματικά βγαλμένη από παραμύθι επιστημονικής φαντασίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα πρόγραμμα κατασκευής ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο θα άλλαζε οριστικά τις ισορροπίες.

Το μαχητικό αυτό θα είχε φουτουριστικές ιδιότητες: θα ήταν δύσκολα ανιχνεύσιμο από τα ραντάρ, θα μπορούσε να διατηρεί πτήση σε υπερηχητικές ταχύτητες, θα είχε δυνατότητες μάχης που θα καθιστούσαν τα μαχητικά της τότε Σοβιετικής Ένωσης αδύναμα μπροστά του.

Μετά από πολλές περιπέτειες και δοκιμές, οι ΗΠΑ κατέληξαν στο αεροσκάφος που σήμερα είναι γνωστό ως F-22 και το οποίο είναι τόσο προηγμένης τεχνολογίας που απαγορεύεται διά νόμου η πώλησή του σε άλλες χώρες συμμάχους των ΗΠΑ.

Ωστόσο, όσο τα πράγματα βρίσκονταν ακόμα στη φάση του σχεδιασμού, η εταιρεία Lockheed Martin δεν δίστασε να πειραματιστεί: πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάστηκαν τουλάχιστον έξι αεροσκάφη πριν καταλήξουν στο τελίκό σχέδιο του F-22.

Ένα από αυτά τα σχέδια ήταν και το Χ-44 ΜΑΝΤΑ (προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Multi-Axis No Tail Aircraft, ήτοι, πολυαξονικό αεροσκάφος χωρίς ουρά), το οποίο έμοιαζε βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Η απουσία ουράς έδινε στο Χ-44 ακόμα πιο stealth χαρακτηριστικά, ενώ τα φτερά σχήματος Δ επέτρεπαν τη μεταφορά περισσότερου καυσίμου. Επίσης, ο σχεδιασμός του θα επέτρεπε τη μεταφορά περισσότερων όπλων από αυτά του F-22.

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατέληξε στο F-22 και, παρότι οι μηχανικοί συνέχισαν να ασχολούνται με το Χ-44, η χρηματοδότηση του σχεδίου τελείωσε το 2000. Δεδομένου, δε, ότι δεν παράγονται πλέον ούτε F-22 το ΜΑΝΤΑ θα παραμείνει για πάντα ένα σχέδιο.

Πηγή: National Interest

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24