search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:22
MENU CLOSE

Προσωρινή σύμπλευση Μέρκελ και Λαγκάρντ – Η κρίση του κορωνοϊού έφερε στο ίδιο στρατόπεδο τις δύο «σιδηρές κυρίες»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2129
11-6-2020
14.06.2020 03:00
merrkel3.jpg

 

Οι δύο σιδηρές κυρίες της Ευρώπης Κριστίν Λαγκάρντ και Άνγκελα Μέρκελ κινούνται επιτέλους προς την ίδια κατεύθυνση. Όπως έγραψε και το Bloomberg, Βερολίνο και Φρανκφούρτη σχεδόν συντόνισαν τα ρολόγια τους ανακοινώνοντας μέτρα για τη διάσωση της γερμανικής και συνολικά της ευρωπαϊκής οικονομίας, μια κίνηση που δείχνει επιτέλους μια συντονισμένη πολιτική για την επόμενη μέρα της ευρωζώνης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19. 

Ενόψει και της συνόδου κορυφής στις 19 Ιουνίου εντατικοποιούνται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών – μελών της Ε.Ε. με στόχο να υπάρξει συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης ακόμα και μέσα στον Ιούνιο. Ωστόσο αρκετοί τοποθετούν τις αποφάσεις τον Ιούλιο ή και λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. (η Γερμανία αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου). 
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι εντάσεις που διατυπώνονται από χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, αλλά εσχάτως και η Φινλανδία, θεωρώντας ρεαλιστικό το να υπάρξει απόφαση το πρώτο διάστημα της γερμανικής προεδρίας.

Τις ενστάσεις των «σφιχτών» της Ευρώπης προσπάθησε να κάμψει η Μέρκελ, η οποία σε μία κίνηση καλής θέλησης αποφάσισε να συμπλεύσει – έστω και προσωρινά – με την επικεφαλής της ΕΚΤ. «Η Γερμανία έπρεπε να ενεργήσει θαρραλέα και αποφασιστικά» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι ARD και υπερασπίστηκε το «πλούσιο» πακέτο στήριξης της γερμανικής οικονομίας ύψους 1,3 δισ. ευρώ. 
«Κάθε πρωτοβουλία είναι ήδη σημαντική, αλλά σε συνδυασμό αποτελεί αναμφισβήτητα επίδειξη ισχύος. Η Ευρώπη προσπαθεί από την αρχή της πανδημίας να επιτύχει ένα κοινό έδαφος στην οικονομική πολιτική» σημείωσε η Μέρκελ. Σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg, η καγκελάριος, ενώ αρχικά ήταν αντίθετη σε κάθε είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους, τελικά άλλαξε στάση και συμπλέει – έστω προσωρινά – με τη Λαγκάρντ λόγω και των δυσοίωνων προβλέψεων της ΕΚΤ για την ευρωζώνη. 

Το επόμενο ανοικτό μέτωπο της Ευρώπης είναι το ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε., καθώς ακόμη δεν έχει εγκριθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η τελική του μορφή. Αν όμως διαμορφωθεί, υπάρχει η ελπίδα ότι ίσως αρχίσει να διορθώνει κάποιες από τις ανισορροπίες στη ζώνη του ευρώ.

Ικανοποίηση από τη Γαλλία
«Ήταν πολύ θαρραλέο από την πλευρά της» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ για τη Γερμανίδα καγκελάριο και τη στάση που κράτησε στη δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης. «Σε 20, 30, 40 χρόνια οι ιστορικοί θα λένε ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε το θάρρος να πάρει θέση στην πιο δύσκολη κρίση της σύγχρονης εποχής στην Ευρώπη και να δεχθεί κάτι που κανένας άλλος καγκελάριος πριν από εκείνη δεν αποδέχθηκε» επισήμανε ο Γάλλος υπουργός.

 
Αλλά τι είναι εκείνο που έκανε το Βερολίνο να μεταβάλει τη στάση του; Σύμφωνα με τον Λεμέρ, «είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας τριών χρόνων μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας και βασίζεται στην ευρωπαϊκή αξιοπιστία από τότε που ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκφώνησε ομιλία για την Ευρώπη στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης».

«Καμπανάκι» στην Ευρωβουλή
«Βιαστείτε» ήταν η παρότρυνση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, το απόγευμα της Δευτέρας, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα τελευταία μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ και για το αναμενόμενο ταμείο ανάκαμψης των Βρυξελλών. 
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η αύξηση των νομισματικών κινήτρων από την ΕΚΤ για την καταπολέμηση των προβλημάτων της κρίσης του κορωνοϊού ήταν δικαιολογημένη λόγω των «σοβαρών κινδύνων» για τη σταθερότητα των τιμών, ενώ αναφέρθηκε επιπλέον στην αγορά ομολόγων, η οποία ενισχύθηκε λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για την ενίσχυση της ανάκαμψης της ευρωζώνης. 

Ωστόσο, όπως σημείωσε, το σχέδιο της πανδημίας είναι «προσωρινό, στοχευμένο και αναλογικό» και υπογραμμίζει την «αποφασιστικότητα και ετοιμότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία του, ανάλογα με την περίσταση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του», δεδομένων και των δυσοίωνων προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας. 
Η ΕΚΤ αναμένει οικονομική συρρίκνωση 8,7% στη ζώνη του ευρώ φέτος, με τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια να παραμένει πολύ κάτω από τον στόχο του θεσμικού οργάνου, λίγο κάτω του 2%.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και για το πολυαναμενόμενο ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε. ύψους 750 δισ. ευρώ, και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως είπε, «οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έγκρισή του κινδυνεύει να προκαλέσει αρνητικές διαρροές και να αυξήσει το κόστος, και συνεπώς τις ανάγκες χρηματοδότησης αυτής της κρίσης». 

Η σύμπλευση των δύο ισχυρών κυριών δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Όπως έγραφαν οι «New York Times», «οι δύο ισχυρότερες γυναίκες στην Ε.Ε. είναι φίλες σε αντίπαλα στρατόπεδα». Μπορεί η προσωπική τους σχέση να είναι ιδιαίτερα θερμή, μπορεί η επιλογή της Λαγκάρντ για την κεφαλή της ΕΚΤ να ικανοποίησε την καγκελάριο Μέρκελ, μπορεί η χημεία τους να είναι δεδομένη, αλλά καθόλου δεδομένη δεν ήταν η κοινή οπτική τους στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
Το ξέσπασμα της πανδημίας, όμως, όπως φαίνεται, ήταν αρκετό για να γεφυρώσει – έστω και προσωρινά – τις διαφορές τους. Μέχρι το επόμενο επεισόδιο…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:22