search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:38
MENU CLOSE

Καταστροφή στη Σιβηρία λόγω απώλειας πάγων – Τεράστια διαρροή ντίζελ από εγκαταστάσεις της μεγαλύτερης παραγωγού νικελίου στον κόσμο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2129
11-6-2020
14.06.2020 03:00
vladimir.jpg

 

Στις καταστροφές που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο καιρό ήρθε να προστεθεί ακόμη μία. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή κοντά στην πόλη Νορίλσκ της Σιβηρίας έπειτα από διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου ντίζελ σε ποτάμι εντός του Αρκτικού Κύκλου.
Η διαρροή συνέβη όταν μια δεξαμενή καυσίμων σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας κατέρρευσε την περασμένη Παρασκευή. Ο διευθυντής του σταθμού Βιάτσεσλαβ Σταρόστιν τέθηκε υπό κράτηση έως τις 31 Ιουλίου, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος στηλίτευσε το συμβάν.

Το εργοστάσιο ανήκει σε θυγατρική της Norilsk Nickel, η οποία είναι η κορυφαία παραγωγός νικελίου και παλλαδίου στον κόσμο. Τώρα οι Ρώσοι εισαγγελείς διέταξαν ελέγχους για «ιδιαίτερα επικίνδυνες εγκαταστάσεις» που χτίστηκαν σε μόνιμα παγωμένο έδαφος (permafrost).
Οι αρχικές ρωσικές έρευνες υποστηρίζουν ότι η κατάρρευση της δεξαμενής συνέβη ύστερα από υποχώρηση του εδάφους. Η ρωσική ερευνητική επιτροπή κίνησε ποινική δίωξη για ρύπανση και ενδεχόμενη αμέλεια. Το αρκτικό μόνιμα παγωμένο έδαφος λιώνει λόγω του καιρού, που είναι εξαιρετικά ζεστός γι’ αυτή την εποχή του χρόνου.

Οι έλεγχοι
Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Ιγκόρ Κράσνοφ έδωσε εντολές στους περιφερειακούς και περιβαλλοντικούς εισαγγελείς να διενεργήσουν «διεξοδικό έλεγχο» για «ιδιαίτερα επικίνδυνες εγκαταστάσεις», οι οποίες βρίσκονται σε «μόνιμα παγωμένες περιοχές που εκτίθενται σε τήξη». Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η επανάληψη του συμβάντος στο εργοστάσιο κοντά στο Νορίλσκ.
Ένας εκπρόσωπος του τμήματος του Κράσνοφ δήλωσε στα ρωσικά ΜΜΕ ότι οι εισαγγελείς θα αξιολογήσουν την τήρηση των νόμων περί ασφάλειας στις εταιρείες, την περιβαλλοντική παρακολούθηση και τα μέτρα για την πρόληψη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Θα αξιολογηθεί επίσης η αποτελεσματικότητα της κρατικής παρακολούθησης, είπε.

Τι είναι το permafrost
Ο όρος «permafrost» χρησιμοποιείται για έδαφος που ψύχεται συνεχώς για δύο ή περισσότερα χρόνια. Περίπου το 55% του εδάφους της Ρωσίας, κυρίως στη Σιβηρία, είναι παγετός και φιλοξενεί τα κύρια πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μια έκθεση του 2017 προς το Αρκτικό Συμβούλιο, ένα διεθνές φόρουμ που περιλαμβάνει τη Ρωσία, προειδοποίησε ότι, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και του λιωμένου πάγου, τα ιδρύματα σε περιοχές permafrost δεν μπορούσαν πλέον να υποστηρίξουν τα φορτία που παρήγαν τη δεκαετία του 1980. Μια πρόσφατη έκθεση του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg επισημαίνει ότι οι νεότερες πετρελαϊκές υποδομές της Ρωσίας λαμβάνουν υπόψη το μεταβαλλόμενο κλίμα. 

«Το permafrost υφίσταται ραγδαία αλλαγή» υποστήριζε μια έκθεση για την Αλλαγή του Κλίματος που εγκρίθηκε από την IPCC. Οι αλλαγές απειλούν τη «διαρθρωτική σταθερότητα και τη λειτουργική ικανότητα» της υποδομής της βιομηχανίας πετρελαίου, προειδοποιούσαν οι ειδικοί.
Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι εμφανίζονται σε περιοχές με υψηλή περιεκτικότητα σε πάγο και ιζήματα που είναι ευαίσθητα στον παγετό. Περίπου «το 45% των πεδίων παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη ρωσική Αρκτική βρίσκονται στην υψηλότερη ζώνη κινδύνου», σύμφωνα με την έκθεση IPCC.

Οικολογική καταστροφή
Το πετρέλαιο που διέρρευσε παρασύρθηκε περίπου 12 χιλιόμετρα από την τοποθεσία βάφοντας κόκκινες τις όχθες του ποταμού Αμπαρνάγια. Η διαρροή μόλυνε έκταση 350 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με έκθεση κρατικών μέσων.
Η εταιρεία Norilsk Nickel ανακοίνωσε ότι ανέφερε στις αρχές το περιστατικό με «έγκαιρο και κατάλληλο» τρόπο. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι επιπλέον δυνάμεις σπεύδουν στην περιοχή για να βοηθήσουν στην επιχείρηση καθαρισμού. 
Το ατύχημα πιστεύεται ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη σύγχρονη ρωσική ιστορία ως προς τον όγκο του, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο ειδικός από το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής Αλεξέι Κνιζνίκοφ.

Η αποκατάσταση της ζημιάς
Το περιστατικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και προειδοποιήσεις από περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες υπογραμμίζουν ότι η έκταση της διαρροής και η γεωγραφία του ποταμού δείχνουν ότι θα είναι δύσκολο να καθαριστεί. Η Greenpeace συνέκρινε την καταστροφή με την πετρελαιοκηλίδα του «Exxon Valdez» το 1989 στην Αλάσκα. 
Η διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο «Exxon Valdez» συνέβη στη θαλάσσια περιοχή Prince William Sound, στην Αλάσκα, στις 24 Μαρτίου 1989, όταν το δεξαμενόπλοιο, που ανήκε στην εταιρεία Exxon Shipping Company, με προορισμό το Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας, προσέκρουσε στον ύφαλο Bligh Reef και 37.000 τόνοι αργού πετρελαίου χύθηκαν στη θάλασσα. Θεωρείται η χειρότερη διαρροή πετρελαίου παγκοσμίως από την άποψη της ζημιάς στο περιβάλλον.

Ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εποπτείας Φυσικών Πόρων «Rosprirodnadzor» στη Ρωσία Όλεγκ Μίτβολ ισχυρίστηκε ότι «δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο ατύχημα στην Αρκτική ζώνη». Μάλιστα, ανέφερε ότι η επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας θα μπορούσε να κοστίσει 1,29 δισεκατομμύρια ευρώ και να διαρκέσει από πέντε έως δέκα χρόνια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία Norilsk Nickel έχει εμπλακεί σε πετρελαιοκηλίδες. Το 2016 παραδέχτηκε ότι ένα ατύχημα σε ένα από τα εργοστάσιά της ήταν η αιτία για το ότι το γειτονικό ποτάμι βάφτηκε κόκκινο.
Ο υπουργός Φυσικών Πόρων της Ρωσίας Ντμίτρι Κομπίλκιν προειδοποίησε ότι είναι πολύ επικίνδυνη η καύση μιας τόσο μεγάλης ποσότητας μαζούτ και πρότεινε να αραιωθεί με αντιδραστήρια. «Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι καίω τόσα καύσιμα σε μια περιοχή της Αρκτικής, (…) μια τόσο μεγάλη φωτιά σε μια τέτοια περιοχή θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», είπε.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:37